Трима членове на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), шестима обвинители от Върховната касационна прокуратура (ВКП) и четирима от спецпрoкуратурите ще имат три месеца, за да извършат анализа на специализираните прокуратури. Решението да бъде направен беше взето миналата седмица от Пленума на ВСС по предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов.

Съдийската колегия също определи днес какво ще включва анализът за дейността на специализираните съдилища от създаването им до днес, като го разписа изключително подробно. За разлика от прокурорската, тя не определи кой ще го извърши и в какъв срок и се очаква това да бъде обсъдено утре от Пленум на ВСС.

Повод да се установи какви са резултати от дейността на спецправосъдието беше предложението на „Демократична България“ в предишния законопроект за закриването му.

Днес Прокурорската колегия определи кой ще изследва свършеното Специализираната прокуратура (СП) и Апелативната специализирана прокуратура (АСП) от създаването им до края на 2020 г. Начело на работната група ще е членът на колегията Калина Чапкънова, а в нея влизат и колегите ѝ Стефан Петров (предложен от главния прокурор Иван Гешев като единствен следовател във ВСС) и Евгени Иванов. Освен това по предложение на Иван Гешев в групата влязоха временната шефка на СП Валентина Маджарова и заместникът ѝ Калин Стоилов, както и зам.-ръководителките на АСП Даниела Димитрова и Мария Дойчева.

По предложение на Йордан Стоев с анализа ще се заемат и шестима прокурори от ВКП – Паулина Неделякова и Калина Серафимова от аналитичния отдел, Величка Смилянова от международния, Зорница Таскова от съдебния и Ваня Илиева и Томи Наков от специализирания.

Калина Чапкънова обаче предложи „външна гледна точка, за да е максимално обективен и безпристрастен анализът“ – за изготвянето му да помогне и звеното за подкрепа на структурните реформи на Европейската комисия и да включи прокурори от други държави в ЕС. Дали това ще се случи, ПК предстои да разбере след като изпрати запитване до Брюксел.

„Работната група трябва да започне работа веднага“, каза главният прокурор и заяви, че разговорите с ЕК ще отнемат известно време, но анализът не трябва да чака отговора от Брюксел, а ако от там бъдат определени чужди прокурори, те ще се включат в движение. „Това е една добра идея“, заключи Гешев.

Анализът ще трябва да установи какво е свършеното от спецпрокуратурите по делата за организирана престъпност, престъпления против Републиката и корупция по високите етажи на властта. Като освен брой на преписки, досъдебни производства, осъдителни и оправдателни присъди и споразумения, ще се направи и съпоставка със свършеното по тези направления от общите прокуратури преди тази дейност да бъде възложена на СП и АСП.

Така за организираната престъпност ще се сравнява какво са свършили общите прокуратури от 2003 г. до 2011 г. и какво специализираните от 2012 г. до 2020 г. За престъпленията против Републиката ще се проследи дейността на общите прокуратури от 2011 г. до 2015 г., а на специализираните от 2016 г. до 2020 г. За корупцията ще се сравнява свършеното от общите прокуратури от 2015 г. до 2017. и след това от СП и АСП до 2020 г.

„Целта, която всички искаме да постигнем е обективна снимка на спецпрокуратурите. От нея имат интерес българските граждани и общество. Едва ли можеш да спориш с фактите и цифрите. При обективен анализ, ще бъде констатирано обективното състояние на тези структури и това би послужило за управленски решения, но на базата на обективни факти, а не на емоции и съмнително мотивирани политически желания. За да вземеш някакви решения, трябва да стъпиш първо на фактите, а не на пропагандни клишета“, заяви Иван Гешев.

И допълни, че прокуратурата има интерес този анализ да бъде извършен максимално бързо. Той обаче подчерта, че

„Годишните доклади на една структура се правят за няколко месеца. Който си мисли, че това е като да изпратиш SMS и става за кратки срокове и лесно, не е така. Срокът, който поставихме днес, не е преклузивен“, каза още главният прокурор. Той специално подчерта, че само Прокурорската колегия може да прецени какъв да е обемът на анализа на спецпрокуратурите и докога да бъде извършен и той самият няма да вземе отношение по този на спецсъдилищата, за който пък думата има само Съдийската колегия.

 

20
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Позор!!!
Позор!!!
20 май 2021 13:43
Гост

След масовите състезания с 1 кон и писмата от загрижени за независимостта на съдебната власт прокурорско-следователски трудови колективи, дойде време и самите прокурори сами да си оценяват работата! Това май и в Северна Корея го няма.

Още малко време
Още малко време
20 май 2021 14:15
Гост

Спокойно, пътници са, че и го знаят.

Страх тресе кочината
Страх тресе кочината
19 май 2021 19:57
Гост

Списъкът на участниците в комисията, но не само той ще е много полезен после, за чистката и реподбора! На Гешевите слуги ще е задължително да им се покаже вратата, а който откаже в РП-Елхово, там началници ще са Ангелчо или Пръскачката от Спеца!

само минавам
само минавам
19 май 2021 18:29
Гост

Айде да ги закриват тия и да се слага край на тази сапунка! Не само тях, ами цялата прокуратура е за тотално почистване с ДДТ. Никакво проветряване! Основен ремонт трябва. Всичкото прокурор – на реподбор! И съдиите. Да не си мислят, че са свещени крави! За следователите даже не се коментира, понеже там е мавзолей на цоца. С новата Конституция – всичките първо на трудовата борса, а после – по общия ред на конкурс. Не от досегашните! Всички прекрасно знаем за какво иде реч, ама се правят на „дръж ми шапката“, понеже високата заплатка, екстрите, съдебната ваканция и всичко друго… Покажи целия коментар »

Анализи, анализи, анализи
Анализи, анализи, анализи
19 май 2021 18:04
Гост

Първо да анализират пръскачките пред сградата на Парламента, а после й онази им работа!

Коко
Коко
20 май 2021 13:03
Гост

Би било особено полезно за статистиката.

Niflor
Niflor
19 май 2021 15:33
Гост

Дано направят качествен и количествен и стойностен анализ.

Кремчо
Кремчо
19 май 2021 15:33
Гост

Хахаха анализи щели да им правят. Те са за смяна всички до един. Всички са гъсти с когото не трябва.

Любчо
Любчо
20 май 2021 13:04
Гост

В този дух на мисли, интересното е какъв ще бъде резултатът от анализа.

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 15:33
Гост

Направили са да. Като онези обвинения, че имало пожар преди всеки взрив на складове за боеприпаси и така стигнали до руската следа. А собственика и потърпевш на един от взривовете каза после, че не е имало пожар преди взрив в негов склад. Демек – не знаят какво правят.

Абагард
Абагард
19 май 2021 15:32
Гост

Хората и да ги хващат, после съда ги пуска.

Стаматова
Стаматова
19 май 2021 15:31
Гост

Нищо и половина е свършено. Ето това е.

Ananieva
Ananieva
19 май 2021 15:30
Гост

Не знам коя прокуратура е виновна и дали изобщо таква е виновна, но искам да кажа, че явно Божков знаеше, че ще го погнат и избяга!

Краси
Краси
20 май 2021 13:04
Гост

А, не бе! Нали си плаща за информация.

М. Кирилов
М. Кирилов
19 май 2021 15:30
Гост

Анализът ще трябва да установи какво е свършеното от спецпрокуратурите по делата за организирана престъпност, престъпления против Републиката и корупция по високите етажи на властта. Като освен брой на преписки, досъдебни производства, осъдителни и оправдателни присъди и споразумения, ще се направи и съпоставка със свършеното по тези направления от общите прокуратури преди тази дейност да бъде възложена на СП и АСП.

Осъдени няма…

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 15:29
Гост

Вълнувам се какво ще установят накрая. Защото си мисля, че ще е едно голямо нищо.

Анализирам това
Анализирам това
19 май 2021 18:05
Гост

Голямото нищо

Рики
Рики
20 май 2021 13:05
Гост

Със сигурност.

Gerova
Gerova
19 май 2021 15:29
Гост

Бавно бе

Дани
Дани
19 май 2021 15:28
Гост

Тамън за новия кабинет.