На три години условно с петгодишен изпитателен срок беше осъден бившият кмет на Девня Атанас Кузев. Районният съд в града го призна за виновен за това, че е харчил служебни пари за гориво и за други неща и му наложи и петгодишна забрана да заема държавна и обществена длъжност.

Кузев е обвинен в длъжностно присвояване в големи размери. Според прокуратурата от 2009 г. до 2015 г. при условията на продължавано престъпление като кмет Кузев е присвоил гориво за 38 298 лева.

Община Девня имала договор с „Лукойл България“, според който местните власти получават карта зареждане с гориво. С нея кметът наливал дизел в служебния автомобил – джип „Волво“, който лично управлявал. Оказало се обаче, че зареждането с гориво значително надвишавало възможния разход на джипа, според техническите му параметри. Разследването установило, че с картата били зареждани и значителни количества бензин, плащани били скъпи алкохолни напитки и цигари в различни бензиностанции в страната.

Заради това Атанас Кузев беше обвинен в длъжностно присвояване в големи размери и му беше наложена гаранция от 5000 лева.

При първото гледане на делото той беше оправдан, но след протест на прокуратурата, Варненският окръжен съд върна делото на друг състав на РС-Девня, който вчера постанови условна присъда на бившия кмет.

От държавното обвинение обаче съобщиха, че ще я протестират с аргумента, че е несправедлива и занижена.

 

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Тъжно
Тъжно
17 април 2019 11:16
Гост

Дребната корупция е най-големият бич за справедливостта и законността у нас! Ако тя не бъде преборена, всички останали усилия на правосъдието се явяват преливане от пусто в празно.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 11:07
Гост

Като няма кой да ги контролира. Преди време уволниха един шофьор, който представи фактура за гориво, издадена от провинцията и то в почивен ден. А той тогава по принцип не е на работа.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 11:04
Гост

Трябва да осъдят един такъв ефективно, за да спрат да крадат.

Анонимен
Анонимен
17 април 2019 11:08
Гост

Ще видим след следващото дело. Присъдата наистина е занижена.