Трима руснаци са обвинени и обявени за издирване заради отравянето на собственика на оръжейната фирма „Емко“ Емилиян Гебрев, сина му Христо и производствения директор на дружеството Валентин Тахчиев.

Това съобщиха днес от прокуратурата, като обвиненията са за опит за предумишлено убийство „чрез интоксикация с неидентифицирано вещество с фосфороорганичен характер“.

Опитът за убийство е от април 2015 г. Тогава след вечеря с бизнес партньори в ресторант в столичен хотел, Гебрев е приет по спешност във ВМА, а животът му е спасен само благодарение на лекарите. На другия ден със същите симптоми в болница влизат Тахчиев и Христо Гебрев, като и тримата са били отровени, но са спасени от лекарите.

От прокуратурата не разкриват имената на обвиняемите, въпреки че поясняват, че за тях са издадени Европейски заповеди за арест, както и молби за международно издирване, за да бъдат екстрадирани. Руснаците ще бъдат търсени в Шенгенската информационна система и чрез Интерпол с червена бюлетина.

Намесването на руснаци в случая с Гебрев стана актуално след свързването му с отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му с „Новичок“ във Великобритания. Още миналата година започна и съвместно разследване между властите в двете страни, когато пък се разбра, че един от заподозрените за отравянето на Скрипал е пътувал и до България, и то по същото време, когато е отровен Гебрев.

Заподозрени за случая „Скрипал“ са служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Анатолий Чупига и Александър Мишкин, а за техен помагач е сочен агент под псевдоним Сергей Вячеславович Федотов. Именно той пък е агентът, пътувал до България през пролетта на 2015 г.

Агентът на ГРУ е бил три пъти в България през 2015 г., но останалите двама не са влизали в страната през последните 10 години. Второто пътуване на Федотов е на 24 април и остава в страната до 28 април вечерта и именно то съвпада с отравянето. Когато Федотов напуска страната, Гебрев е бил на вечеря с бизнес партньори от Полша в ресторант в тогавашния хотел „Кемпински-Зографски“. Именно на вечерята оръжейният бизнесмен се почувствал зле и бил откаран в болница с тежки симптоми на отравяне, а след това в същото състояние изпаднали синът му и Тахчиев.

Само преди дни прокуратурата публикува и видео със заподозрян за отравянето на Гебрев. От държавното обвинение съобщиха, че разполагат с такива кадри още през декември, но българските експерти не са могли да получат образ, годен за идентификация и затова е изпратена молба той да бъде изследван в лаборатория на ФБР. Става дума за запис от охранителна камера на подземния паркинг на „Емко“, на който се вижда маскиран мъж, движещ се между автомобилите.

12
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
инспектор Стрезов
инспектор Стрезов
26 януари 2020 9:06
Гост

Поредното активно мероприятие за дискредитиране на Москва в очите на света. Сега на наша територия. Ако не с участието, то поне със знанието на нашите служби. Просто засвидетелстваме своята вярност пред партньорските служби, пред чичо Сам.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:44
Гост

Аре стига, писна ми от ченгета, които си правят мръсотии и ни занимават с това.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:20
Гост

Явно са хора с влияние, за да могат точно в „Кемпински-Зографски“ да сложат отрова в храната.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:21
Гост

И да не са, за пари какво ли не правят някои. Дори може да са съучастници в убийство.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:18
Гост

Като се образува дело, тогава ще видим какво ще се случи. А и дали ще има осъдени въобще.

Мари
Мари
24 януари 2020 10:28
Гост

Очевидно дело има…наказателно, на досъдебна фаза.

Статистик
Статистик
23 януари 2020 15:16
Гост

От април 2015 г. до сега само имат трима заподозрени! А и тепърва ще ги търсят.

GGG
GGG
23 януари 2020 15:16
Гост

Що не помолят племенния вожд от изтока за помощ 😀

Niko
Niko
23 януари 2020 15:14
Гост

Ако са същите, по-добре да оставят на англичаните работата.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 15:19
Гост

Да, по-добре ще я свършат от нашите.

Може и да не разбирам
Може и да не разбирам
23 януари 2020 14:43
Гост

Баси, за първи път чувам страна да издирва някакви хора и да им крие имената

Чичо Сам
Чичо Сам
23 януари 2020 14:45
Гост

Прилича на „тъкане на два стана“ – издирваме ги, щото сме комбина с едни партньори, но и не искаме да ги хванем, щото на сърце са ни други.