Бившият министър на енергетиката и кандидат за президент Трайчо Трайков е с наложени запори и възбрани на имущество за над 2,4 млн. лева. Това съобщи днес пред „Нова телевизия“ шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Проверката на имуществото на Трайков е започнала, след като той стана обвиняем за продажбата на държавните дялове в EVN. Обвинителен акт беше внесен в спецсъда, но през март делото беше прекратено и върнато на прокуратурата. Обвинението на Трайков е за умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева, защото дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Обвинени с него са още бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от консултантската фирма „Булброкърс“.

„Несъответствието спрямо Трайчо Трайков, което установихме за 10-годишен период е 2,45 млн. лева. Това са за нас необясними пари“, каза днес Пламен Георгиев. По думите на Георгиев, в петък изтича двуседмичният срок, в който Трайков трябва да представи декларация, в която да обясни откъде има тези пари.

Шефът на КПКОНПИ каза, че бившият министър разполага с апартамент и студио в София, банкови сметки, акции и дялове. „Имаме реален запор в едно инвестиционно дружество на сума малко под 700 000 евро“, добави Георгиев.

От комисията съобщиха днес, че ако Трайков не успее да докаже произхода на парите си, бъдещият иск на КПКОНПИ срещу него ще е за над 2,375 млн. лева.

Пламен Георгиев каза още, че в момента текат проверки за имуществата на бизнесмените Ветко Арабаджиев и Миню Стайков след акциите на МВР и прокуратурата. Според него тези проверки ще продължат поне 7-8 месеца. Още не е приключила проверката за имуществото и на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева, която е подсъдима за подкуп.

Рекордното заведено дело на КПКОНПИ до момента е срещу бившия шеф на Корпоративна търговска банка Цветан Василев, което е за над 2,2 млрд. лева. То обаче е спряно, тъй като съдия Катерина Енчева от Софийския градски съд отправи преюдициално запитване до Съда на ЕС дали е допустима гражданска конфискация, която не е основана на влязла в сила присъда.

„Това дело за нас е неоснователно спряно и е неоснователно запитването. То това е смисълът и философията на Закона за гражданската конфискация – независима процедура от наказателното производство. Очакваме реакция и от другите държави, които вероятно също ще дадат становище като Ирландия, Великобритания, Словакия, Словения и Германия, която от миналата година има процедура за гражданска конфискация за определен кръг престъпления като организирани престъпни групи и пране на пари. И там няма значение каква ще е присъдата“, коментира днес Георгиев.

Той обобщи, че за всичките години, в които комисията конфискува незаконно имущество, е успяла да отнеме 120 млн. лева. В момента се чака произнасяне на съда по 288 дела.

Георгиев каза още, че в комисията има сигнали за корупция срещу депутати от всички парламентарно представени партии. Сигнал за конфликт на интереси имало и срещу премиера Бойко Борисов, който бил подаден от БСП. Ставало дума за това, че Борисов е играл футболни мачове за отбора на „Витоша“ (Бистрица), на чиито екипи има лого на компания и по този начин премиерът я рекламирал. Пламен Георгиев каза, че не са установили конфликт на интереси, защото Борисов не е извършил действие по служба в частен интерес.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Добринка Петканова
Добринка Петканова
16 октомври 2018 16:02
Гост

Това, че лакеят Пламен Георгиев изпълнява политическа поръчка се вижда и със затворени очи. Особено след като прави изявление, че бипрасето Пеевски и скунса ЦЦ „са чисти като сълза“ въпреки техните безбройни имоти и мильони, а може би и милярди, макар че на целия народ е ясно как са придобили имуществото си. Е, на това му се казва „Уникална държава, уникални дебелаци-управляващи“, както се изразяват техните слуги в „Господари на ефира“.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
27 септември 2018 23:37
Регистриран

Това е един достоен Човек.И ще бъде оправдан.Спрете се.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2018 23:33
Гост

Може ли да спрете да се гаврите с Човека и неговото семейство.Вече прекалите.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
26 септември 2018 21:07
Регистриран

Не искам да бъда груба, но шефът Пламен Георгиев, ако е казал гореизложеното, нарушава Закона, което е недопустимо.Това производство, само по себе си, вече е опорочено.Трайчо Трайков ще бъде оправдан.Защото не само министъра е дал съгласие държавни дялове на EVN да бъдат продадени.Това решение е на МС, или греша. А г-н Трайков не е бил цял живот министър, а и бизнесмен.И то способен./помня, че когато обявиха това решение на МС , аз изтръпнах. Помня, освен това, че сякаш ББ не присъства на това заседание.Но може и да греша/ Правилно има запитване до СЕС не дали е законосъобразно да се конфискува… Покажи целия коментар »

Магистрат
Магистрат
26 септември 2018 13:08
Гост

Ще видим какъв ще е отговорът на преюдициалното запитване до Съда на ЕС.

Агент 007
Агент 007
26 септември 2018 13:04
Гост

Такива като този ограбиха държавата и потъпкаха доверието на хората. Лошото е, че започваме да свикваме с тези новини и дори не ни прави впечатление колко крупна е сумата, която са присвоили.

Мунчо
Мунчо
26 септември 2018 12:51
Гост

Трудни ще докаже такива доходи. Малко ми се вижда „мисията невъзможна“.

Фигаро
Фигаро
26 септември 2018 12:19
Гост

Сметнете само колко е спестил от фризьор с тая прическа – 10 години, по 12 месеца, по средно 15 лева на месец са бая пари 🙂

Капанов
Капанов
26 септември 2018 12:54
Гост

Даже може въобще да не е плащал, защото секретарката му го е обслужвала безплатно.

Баничар
Баничар
26 септември 2018 12:16
Гост

От заплати и закуски са му, нищо странно няма.

Стоян
Стоян
26 септември 2018 12:53
Гост

Кой знае колко далавери е вършил като министър.