С гласовете на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ парламентът извърши промяна в правителството – освободи Нено Димов и избра Емил Димитров-Ревизоро за министър на околната среда и водите. Решението беше взето с минимална разлика – 111 гласа „за“ и 96 „против“. Въздържали се нямаше.

Срещу Емил Димитров, който е номинация на ВМРО за поста, бяха депутатите от БСП, ДПС и „Воля“.

Дебатите в пленарна зала започнаха от качествата на Емил Димитров и се насочиха към проблемите в областта на екологията – водна криза, внос на боклуци и мръсен въздух.

Кристиан Вигенин (БСП) заяви, че левицата няма да подкрепи кандидатурата на Димитров, защото начинът, по който е била направена и мотивите за нея по убедителен начин демонстрирали несъстоятелността и непригодността на управлението. Той добави, че вчерашният коалиционен съвет явно е бил неприятен, така поне разбрали от БСП. На него, според Вигенин, е имало разправии по един въпрос – „защо Нено Димов е на топло, а други като министъра на регионалното развитие и благоустройство и бившата областна управителка на Перник са на топло, но вкъщи“. Но не са били обсъдени въпроси за достъпа до вода, вноса на боклука и чистота на въздуха в контекста на задържането на Нено Димов. Спешен план за справяне с водната криза в Перник също не е бил дискутиран, отбеляза още Вигенин.

Каква хрумка – пращате човек да ревизира, казвате, понеже няма никакъв друг аргумент за тази кандидатура. И какъв късмет – роден е в Перник. Всичко това изглежда сюрреалистично“, отбеляза Вигенин.

Той цитира и думите на Емил Димитров от вчера, че се е съгласил да стане министър, за да съхрани управлението. „Поздравления. С такава програма не е застъпвал нито един министър до момента. На депутат, с известна политическа гъвкавост, явно е направено предложение, на което не може да откаже“, посочи още Вигенин. И заключи, че управлението е безидейно, няма план за развитие, работи на парче, пилее средства за запълване на дупки и основаната му задача е да си доизкара мандата. „Сътворихте шедьовър в политиката – залепихте банан за стената и очаквате аплодисменти. Но може да има само гняв, който расте с всяко ваше действие“, каза той.

От името на ДПС Джевдет Чакъров обяви, че и те няма да подкрепят кандидатурата на Емил Димитров, но по принципни съображения.

Това е деветата поредна смяна на министри в този кабинет. Т.е. повече от половината. Сменят се министри. Трябва да има смяна на политиките и визия за реформи. Ние не чухме такива аргументи. Що се отнася до новия министър, това, което бих искал да кажа е, че той няма право на толеранс, не само на 100 дни, не само на 1 месец. Би следвало да заработи още от момента на встъпването в длъжност„, каза Чакъров. И допълни, че това е необходимо, защото има водна криза в Перник и редица проблеми стоят за решаването на управлението на водите в България, които изискват адекватни спешни мерки, за да не прераснат в кризи.

Чакъров изтъкна, че новият министър трябва да познава много добре компетенциите на всички институции, които имат отношение към управлението на водите и да осигури много добра координация между тях. Той изрази резерви за това дали номинираният от ВМРО Ревизоро притежава такава компетентност.

Що се отнася до „Воля“, от партията обявиха, че няма да участват в порочната и сбъркана схема за разпределение на постове. „Ако имаше добър кадър за МВР, пък квотата е за МОН, ще го назначите, защото така се е паднало“, заяви Пламен Христов. И допълни, че „Воля“ е против да се търсят постове за ваши и наши, защото не постът прави човека, а обратно.

Най-добрият ви специалист по екология е в ареста. Това говори много за подбора на кадрите. Не е нормално да се разследва един, а да се предлага друг с неясна компетентност. Няма да участваме в тези нагласени сценарии. За всички е ясно, че всички вие носите отговорност за провала на МОСВ“, каза още Пламен Христов.

Славчо Атанасов („Обединени патриоти“) защити номинацията на Емил Димитров с думите, че България е имала двама премиери без нито един ден трудов стаж, работили само в партийните централи и не се справили. И посочи, е Джевдет Чакъров е бил успешен екоминистър, макар по образование и професия да е хирург.

Винаги съм казвал, че личността определя длъжността. За да заемеш такъв висш пост, ти трябва добре да администрираш и менажираш. Г-жа Фандъкова е учител по руски език, но е добър кмет на София, вече четвърти мандат. Несъстоятелно е, че Емил Димитров задължително трябвало да бъде експерт. Той е министър, не е експерт, под него има колкото щеш експерти и заместник-министри. Неговата основна работа е да организира този потенциал. Той има безупречна биография. Не може да си управлявал митниците и да не се справиш като министър“, заяви Славчо Атанасов.

След като се закле като министър, Емил Димитров заяви, че не отива в министерството с метла, той ще бъде администратор, ще организира, но ще търси и отговорност. И обясни, че колкото и да не иска да напуска Народното събрание, където работел добре с депутати от всички парламентарни групи, не може да откаже номинацията, защото това е отговорност към партията, която го е включила в листите и към хората.

11
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 12:50
Гост

Да ни е честит новият митничар-министър. Само ще го видим дали може да се справи с кризата в момента.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 12:49
Гост

Славчо Атанасов защо не се аргументира за Фандъкова. Само голи приказки. Въобще не мисля, че е добър кмет.

анонимен
анонимен
15 януари 2020 12:50
Гост

И аз. И тя има вина за мръсния въздух в София. Общината предприема само някакви палиативни мерки, нищо по-съществено.

Сюрреалист
Сюрреалист
15 януари 2020 12:35
Гост

Кристиан Вигенин добре им го каза. Но те са толкова дебелокожи, че едва ли им пука.

Радослав
Радослав
15 януари 2020 12:37
Гост

Напълно е прав за политическата гъвкавост на новия ни екоминистър.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 12:33
Гост

За малко… И нямаше да го изберат. Ама късмет!

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 12:34
Гост

Е, няма как. Имат си мнозинство – назначават си министър.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2020 12:32
Гост

защо Нено Димов е на топло, а други като министъра на регионалното развитие и благоустройство и бившата областна управителка на Перник са на топло, но вкъщи – интересни въпроси си поставят в коалицията

язовиро
язовиро
15 януари 2020 12:31
Гост

ДПС и те много принципни се изкараха, а колко лобистки законопроекта прокараха ръка за ръка с „патриота“ Ревизоро

дялан камък
дялан камък
15 януари 2020 12:30
Гост

Много резонен е въпросът за експертизата на новия министър – точно от екология какво разбира?! Нищо. Ама дялан камък, ще им върти далаверите и те си го избират

Симеон
Симеон
15 януари 2020 12:43
Гост

Нищо не разбира според мен. Просто наистина ще им е от полза.