Със 181 гласа „за“, 25 „ против“ и един „въздържал се“ промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които Министерският съвет предлага механизъм за разследване на главния прокурор, бяха приети на първо четене от Народното събрание. 25-имата „против“ и единият „въздържал се“ бяха от ДПС, всички други партии гласуваха „за“.

Мнозинството отхвърли аналогичния законопроект, внесен от ДБ, с 90 „за“, 67 „против“ и 51 „въздържал се“.

Подкрепа получиха и промените в НПК, внесени от ПП (113 „за“, 88 „против“ и 4 „въздържал се“) и „Възраждане“ (152:25:17).  Депутатите приеха на първо четене още един проект за промени в НПК на правителството. С 209 „за“ и един „против“ бяха одобрени изменения, свързани основно с правата на непълнолетните заподозрени или обвиняеми.

След гласуването Надежда Йорданова от ДБ призова правната комисия още днес да подготви проект, който обединява всичките четири приети днес законопроекта и изрази готовността на депутатите от партията за извънредни заседания по тях.

Засега обаче вероятността те да бъдат приети окончателно от Народното събрание е чисто теоретична, тъй като то ще бъде разпуснато точно след седмица – на 3 февруари. Преди гласуването на второ четене в пленарната зала, трябва да бъде проведено обсъждане в правната комисия, а то пък е предшествано от срок, в който депутатите могат да правят предложения. По правилник той е 7 дни и засега никой от депутатите не е предложил намаляването му.

Приетият законопроект на МС съдържа изменения не само в НПК, а и в Закона за съдебната власт (ЗСВ). В него се предлага наказателен съдия с ранг на върховен, който може да е от всички нива без районно, да ръководи разследванията срещу главния прокурор и заместниците му. За целта временно ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП) за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор. Ако се стигне до привличането на главния прокурор като обвиняем, прокурорът по разследването ще уведомява НК на ВКС, която трябва да започне процедура по назначаване и на обвинител, осъществяващ контрол на действията на разследващия главния прокурор. Този обвинител по контрола също ще е съдия, като той ще бъде временно назначен за зам.-главен прокурор от ПК на ВСС. Пред него ще могат да бъдат обжалвани всички постановления на разследващия обвинител №1 , които не подлежат на съдебен контрол.

Измененията предвиждат и процедура по временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, нови правила за разгласяване на данни от разследването, съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство за тежки престъпления. МС предлага Народното събрание да не може да вкарва във ВСС съдии, прокурори и следователи, а само хабилитирани учени по правни науки, адвокати и други юристи с високи професионални и нравствени качества. Освен това се предлага тримата големи в съдебната власт да се избират и освобождават от Пленума на ВСС с обикновено мнозинство от 13 гласа, а не с квалифицирано, изискващо подкрепа от 17 от 25-имата му членове. За председателите на върховните съдилища се предвижда и второ изискване – решението за избора или за освобождаването им да е подкрепено от мнозинство от членовете, избрани пряко от съдиите (повече виж тук и тук).

Позицията на прокуратурата, както и другите мнения, изразени при обсъждането на законопроекта, можете да си припомните тук и тук.

Секс играчки, чекисти, че**джии и милиционери

Първите два часа от заседанието на Народното събрание минаха първо в пренареждане на програмата му, като по предложение на Десислава Атанасова от ГЕРБ първа точка от дневния ред стана продължаването на дискусията по измененията в НПК. Изключеният от БСП Явор Божанков обаче видя театър в множеството предложения за размествания в програмата, както и в искането на ГЕРБ и на левицата НПК да е първа точка, като ги обвини, че те са провалили кворума на вчерашното заседание (виж тук). От ГЕРБ обаче напомниха, че кворумът вчера спадна, след като от ПП поискаха почивка, а докато тя траеше започна заседание на комисия и депутатите така и  не се върнаха навреме в залата.

Когато най-сетне започна обсъждането на проектите за изменения в НПК по съществото на текстовете, бяха направени само няколко изказвания. Марин Маринов от ГЕРБ изложи виждането си, че идеите на МС и ДБ са противоконституционни, но обяви политическата решимост на партията за намиране на механизъм за разследване на главния прокурор, дори ако трябва да се стигне до конституционна реформа. В предложения от ПП законопроект обаче видя милиционерщина и това зададе тона на последвалата размяна на реплики, която накара Вежди Рашидов да предупреди депутатите, че ако са решили да се забавляват, „има други детски градини“.

Петър Петров от „Възраждане“ успя да изложи предложенията на партията, като посочи, че тя предлага да се въведат нови форми за контрол, непознати досега в НПК – на отказите за образуване на досъдебно производство, съдебен контрол върху постановлението, с което прокурорът се произнася по искането за допълнителни доказателствени искания, възможност за незабавно обжалване на постановлението за привличане като обвиняем за тежко престъпление.

Бойко Рашков от ПП пък се зае да обясни защо предложенията му не са милиционерщина, тъй като с тях се предлага връщане не на модел отпреди 1989 г., а от 2005 г.

Последва размяна на реплики, в която Рашков каза, че не той, а Младен Маринов от ГЕРБ е завършил милиционерското училище. След това Георг Георгиев от ГЕРБ се обърна към Рашков: „Вие не сте милиционер, вие сте чист чекист, което ви оправдава да се сърдите, че ви оприличават на едни почтени хора като милиционерите преди 1989 г.“ и нарече времето, когато Рашков беше вътрешен министър „че**джийски период“, вместо „чекистки период“ (след това се извини и каза, че е лапсус).  Рашков беше наречен комунистически следовател и отвърна, че предпочита да е такъв, вместо милиционер и да целува ръце, намеквайки как Георгиев е целувал ръката на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

В разгара на тази размяна на реплики Радостин Василев от ПП донесе две пластмасови ръце на трибуната, в които явно запознати с артикулите в секс шоповете депутати, разпознаха секс играчки.

„Престанете да носите пластмасови декорации, че другият път ще са други пластмасови играчки. Ако сте решили да се забавлявате, има други детски градини“, каза председателят на НС Вежди Рашидов.

Впоследствие наказания бяха наложени на Рашков, Георгиев и Василев, като последният заяви, че не вижда причина, тъй като просто бил направил подарък на Георгиев, за да може да ги целува.

За „охлаждане на главите“ беше дадена почивка.

Дебатът след „охлаждането на главите“

След нея дискусията започна да тече по същество. Милен Матеев от ПП призова колегите си законопроектите за търсене на отговорност от главния прокурор да бъдат приети. „Нека това Народно събрание да остане в историята не като яловото събрание, което не можа да избере правителство, а като събранието, в което е извършена дългоочакваната съдебна реформа“, каза той.

Надежда Йорданова от ДБ наблегна на препоръките на съда в Страсбург и на Венецианската комисия.

„Мнозинството в това НС е такова, че по-скоро таванът на тази зала ще падне, отколкото то да гласува съдебна реформа. Това е истината“, заяви независимият Явор Божанков и изтъкна, че всички без ПП и ДБ са направили всичко възможно дебатът по промените да се забави толкова, че да е невъзможно те да бъдат приети окончателно от това Народно събрание.

„Идеята за промяна на Конституцията трябва да ни обедини най-накрая“, каза Десислава Атанасова от ГЕРБ, като заяви, че не е сигурна, че предложените текстове ще издържат теста на КС. Тя напомни за критичното становище на ВКС по тях. Атанасова постави серия от въпроси – как ще се назначава въпросният съдия за ad hoc прокурор, ако не пристигне никакъв сигнал, той ще има ли обратно място във ВКС, как ПК на ВСС извън правилата в ЗСВ ще назначава съдия по списък, какво става ако ВКС не изготви такъв или ако всички съдии си направят отвод.

„Когато се предлага един неработещ правен модел, можем да го наречем правен нихилизъм. Когато някой внася противоконституционни текстове, можем ли да считаме, че той всъщност не иска да се осъществи контрол над главния прокурор, а полага всички усилия това да не се случи“, попита тя, но заяви, че ГЕРБ ще подкрепи промените „като ясен политически знак“.

Да отговори на всичките ѝ въпроси се зае зам.-министърът на правосъдието Емил Дечев. Той посочи, че тя е можела и сама да стигне до отговорите, тъй като те се съдържат в самия законопроект и подчерта, че Венецианската комисия е заявила, че проектът на МС „успява да преведе по много тесния път между изискванията на решението „Колеви“ и решенията на КС“.

И започна да отговаря: „ПК на ВСС е длъжна да назначи този съдия за прокурор във ВКП, може да откаже само ако не отговаря само на изискванията в самия закон. Ако всички съдии във ВКС откажат да бъдат назначени за ad hoc прокурор, освен тях сме предвидили в списъка да влязат и съдиите от Наказателните отделения на апелативните и окръжните съдилища, които имат ранг на върховен съдия и са работили през последните 7 години като наказателни. Това са поне около 200-300 човека. Не знам как преценихте, че до един ще откажат“. И отново призова законопроектът да се чете внимателно.

Кирил Петков и Андрей Гюров от ПП призоваха промените в НПК да бъдат приети и на второ четене. „Всички очакват от нас този закон да не е просто пиар послание и маркетингова програма, а в този парламент да го завършим“, каза бившият премиер.

Финалното изказване в дебата беше на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, а БСП въобще не взеха думата. Карадайъ напомни, че ДПС представи проект за промени в Конституцията, но нито една група дори не е пожелала да дискутира по него. „Темата е важна и сериозна и призовавам всички да подхождат към нея с отговорност, а не с популизъм“, заяви той и на финала парламентарна група на движението единствена не подкрепи промените.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Прокурор от парапета.
Прокурор от парапета.
27 януари 2023 18:56
Гост

Във всс да не могат да бъдат избирани от НС съдии и прокурори. Начи професионалната квота си избира съдии и прокурори, а парламентарната не може. Туй конституция, нещо? Или немаме връзка с главния мозък вносителите на тая глупост. Начи село адвокатче, кое мрази определен съдия или прокурор може да иде у вссто и да се саморазправи с него. Иначе обаче понеже защото прокурорите и адвокатите били равни страни. Вносителите туй конституция нещо?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
27 януари 2023 16:08
Гост

Егати цирка, закривай, че не се трае. Този парламент е пълен с егоцентрични инфантили, които само избиват комплекси.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 16:27
Гост

Следващия „хартиен“ парламент ще е още по-зле за съжаление

Уточнител
Уточнител
27 януари 2023 15:16
Гост

Тези проекти, ако изобщо минат на второ четене, няма да подминат КС. Приети са 4 законопроекта, като единствено този на ДБ е отхвърлен. Законопроектът на Радев и Зарков пък предвижда съдия да става ИЗВЪНРЕДЕН прокурор. Именно това е основната слабост на техния проект. Махнаха специализираните съд и прокуратура за да инсталират извънреден прокурор.

Радев и Зарков така и не могат да надскочат извънредния „народен съд“.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 15:23
Гост

Точно такъв орган ни трябва – за разследване на покровителя на мафията, а не специализирания инструмент за мокри поръчки на мафията, който за щастие беше закрит и закриването му беше потвърдено от КС.

Димитър
Димитър
27 януари 2023 14:02
Гост

Ще го приемат на две четения,след това Гешев ще го внесе в КС и колкото и оттам да го мразят,промените (особено с мнозинството за назначаване на глав.прок. и разликата с това на другите двама големи в съд.власт) са толкова ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ че съдиите от КС ще бъдат принудени ,най-накрая веднъж завинаги да покажат на Ицо и Надка кой е най-дългия пръст и тая сега с консултациите на „вездесъщата“ Венецианска комисия да свърши….Ето това е нейзбежното и протестърите се опитват да го забавят,Но стига толкова….

Димитър
Димитър
27 януари 2023 14:03
Гост

техн.грешка „сега“ да се чете сага

Няма обратен път назад
Няма обратен път назад
27 януари 2023 14:47
Гост

КС вече не е същият, откакто Братиньото на Тиквата вече не е председател. Само за последната година колко пъти показаха на малоумния каскет кой е най-дългия пръст по повод негови оплаквания. Особено тежко троловете с каскети преживяха закриването на поръчковите спецове, което беше потвърдено от КС. Но друг път няма, дори кредците от ГЕРБ го осъзнаха.

Димитър
Димитър
27 януари 2023 21:41
Гост

Отклониха и една простотия на Курм Зарков за затворниците,ще отменят и идотщината да не можеш да си председател на охр.фирма ако си следствен но не официално обвинен,милички чакат ви много загуби,да КС не е същия но тук така се о**ахте че мирише до Бога и съдиите ще го отчетат….

КОТЪРАКЪТ НА МАЙЯ
КОТЪРАКЪТ НА МАЙЯ
27 януари 2023 13:51
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
ЛУСТРАЦИЯ
ЛУСТРАЦИЯ
27 януари 2023 13:45
Гост

„​Имплантите на ДС в СДС – най-големите антикомунисти се оказаха ченгета“

„Прокрадва се и информация за митичния план „Възраждане“ на ДС. Според него супер секретни сътрудници на тайните служби са прехвърлени на отчет в КГБ, а досиетата им в България са прочистени. И сигурно ни предстои да научим още горчиви истини. За тези, които се биеха в гърдите като първи антикомунисти и пламенно громяха бившия режим от митинги и протести.“

https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-implantite-na-ds-v-sds-nay-golemite-antikomunisti-se-okazaha-chengeta-59620

Планът „Възраждане“ на ДС е в ход

Анони
Анони
27 януари 2023 13:43
Гост

Леле и това се нарича НС! Ужас! Докъде сме стигнали! Някакви пубертети се борят за хранилки.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:36
Гост

Мафията прави всичко възможно да забави неизбежното. Очевидно няма да бъде приет законопроекта от това НС. Но неизбежното ще се случи рано или късно. А бай Ставри е строг, но търпелив.

Димитър
Димитър
27 януари 2023 14:01
Гост

И кое е „неизбежното“,че ще го приемат на две четения,след това Гешев ще го внесе в КС и колкото и оттам да го мразят,промените (особено с мнозинството за назначаване на глав.прок. и разликата с това на другите двама големи в съд.власт) са толкова ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ че ще съдиите от КС ще бъдат принудени ,най-накрая веднъж завинаги да покажат на Ицо и Надка кой е най-дългия пръст и тая сега с консултациите на „вездесъщата“ Венецианска комисия да свърши….Ето това е нейзбежното и вие се опитвате да го забавите,Но стига толкова…..

Делириум каскетус
Делириум каскетус
27 януари 2023 14:49
Гост

Дааа… колкото КС обяви за противоконституционно закриването на Спецсъда… А един трол с каскет завиваше шоколад

Петров
Петров
27 януари 2023 13:30
Гост

Пълна излагация! Как не ги е срам?

Димитров
Димитров
27 януари 2023 13:27
Гост

Дано се случат нещата.

Хари
Хари
27 януари 2023 13:28
Гост

Подкрепям промените!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:27
Гост

Нещо не мога да си обясня вчерашната подкрепа на Рашков, по отношение на законопроекта за изменение на ЗСВ, изготвен от Ченалова и внесен от Възраждане.

Лозан
Лозан
27 януари 2023 13:27
Гост

За охлаждане на страстите било дадена почивка Та те са в постоянна почивка.

Краси
Краси
27 януари 2023 13:21
Гост

Поредният им цирк.

Лазар
Лазар
27 януари 2023 13:22
Гост

Милиционерът вика: „Дръжтв милиционера“.

Кики
Кики
27 януари 2023 13:13
Гост

До тук добре!

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:12
Гост

Дъноооо!

Чичо Сам
Чичо Сам
27 януари 2023 13:12
Гост

Има ли опция някъде за залагания, че това нещо няма да стигне до второ гласуване, пък ако стигне, няма да има кворум.

444
444
27 януари 2023 13:10
Гост

Абе, там предварително ли се разбират какъв цирк ще разиграват? Не разбирам как онова момче, дето беше на славчо, си носи от сутринта пластмасови ръчички в залата, като явно знае, че на бойко момчето ще излезе и ще се изока от трибуната, за да може да му подари игрчките… Може да е крайно просташко, ама съгласете се, че изглежда режисирано.

Николай
Николай
27 януари 2023 13:15
Гост

Така е. Поредният театър.

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 14:59
Гост

Ръчичките са предварително купени. Чакали са само удобен момент да му ги дадат да ги цунка 🙂

Наблюдател
Наблюдател
27 януари 2023 13:08
Гост

Мммм, изключително смислен юридически дебат е било. Да не би всички там да искат като трифонов смяна на модела и край на парламентарната република?

Анонимен
Анонимен
27 януари 2023 13:07
Гост

Изораха дъното и е време да си ходят.

Димо
Димо
27 януари 2023 13:16
Гост

Да видим кои ще са следващите. Да не стане „От трън, та на глог“.