Софийският градски съд (СГС) прекрати делото за мръсния въздух в София, научи „Лекс“. Това е станало с определение на съдия Елена Маврова, която е преценила, че делото е недопустимо. То беше заведено в края на май от организациите „Спаси София“, „За Земята – Достъп до правосъдие“, Асоциация „Диабет тип 2“, Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов.

Организациите са обединени под името „Група за чист въздух“ и твърдят, че в периода 2015-2017 г. общината не е предприела никакви мерки, за да се намалят фините прахови частици в София и градът е бил управляван в продължение на две години без приета стратегия за справяне с проблема.

До прекратяването на производството се стигна, след като в последните 4 месеца два от съставите на СГС се отведоха и до разглеждането му така и не се стигна. Първо съдия Божана Желязкова отказа да гледа делото с мотив, че тя и семейството ѝ също живеят в София и това поставя под основателно съмнение безпристрастното му разглеждане. След това то беше преразпределено на съдия Богдана Желявска, която прие да го гледа, но го насрочи за декември, което не се хареса на ищците и те поискаха по-ранно разглеждане. Съдия Желявска аргументира насрочването за декември с натоварения график на състава, но след несъгласието на ищците се отведе по тяхно искане.

Така делото за трети път беше преразпределено и се падна на съдия Маврова, която пък прецени, че разглеждането на колективните искове срещу общината е недопустимо. Определението ѝ може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви