Административен съд София-област (АССО) остави без разглеждане жалбите на нотариуси срещу заповедта на министъра на правосъдието Крум Зарков, с която се обявява конкурс за 52 места за нотариуси в цялата страна.

Съдиите Вергиния Димитрова (председател на състава), Каролина Неделчева и Емил Желев (докладчик) заявяват, че действащите нотариуси нямат правен интерес да обжалват конкурс за нови попълнения в гилдията и обосновават обстойно защо е така. В определението си те сочат, че заповедта на министъра не засяга по какъвто и да било начин правната сфера на действащите нотариуси, тъй като те са изключени от приложното ѝ поле с оглед на професионалното им качество.

„Съдът приема, че жалбоподателите не биха могли да черпят права от обжалваната заповед и не се явяват адресат на оспорения акт, тъй като той не засяга техните съществуващи права, нито от него произтичат задължения засягащи правната им сфера. Това е така, тъй като заповедта на министъра на правосъдието не създава права или задължения за действащите нотариуси и съответно не засяга техни права или законни интереси. Оспорената заповед не е насочена и не предизвиква промени в правната сфера на действащите нотариуси, каквито са жалбоподателите. Наличие на правен интерес не може да бъде изведен и от изнесените в жалбите твърдения, по които е образувано настоящото съдебно производство. В тях не се сочи законен интерес – призната и защитена от закона полза, облага или изгода, който оспорената заповед да засяга“, пишат административните съдии.

Нещо повече, те коментират, че подобно обжалване може да е мотивирано само от чисто икономически интерес. Ето какво сочат Димитрова, Неделчева и Желев в определението си: „Обстоятелството, че действащ нотариус оспорва откриването на конкурс за заемане на вакантно място в района на съда, в който той вече упражнява своята дейност, води до извода, че мотивите за оспорването са породени от икономически интерес, с оглед евентуалното увеличаване на броя на нотариусите, действащи в този район, който интерес обаче не е равнозначен на защитен от закона правен интерес. Тъкмо обратното, подобно увеличаване би допринесло за облекчаване на достъпа на гражданите в обслужвания район до предоставяните специфични услуги предмет на нотариалната дейност“.

Както „Лекс“ писа, нотариуси оспориха обявяването на конкурс за Девин, Царево, Бяла, Шумен, Радомир, Велинград, Павликени и Силистра. А на последното си Общо събрание Нотариалната камара увеличи встъпителната вноска за гилдията от 10 000 лв. на 12 000 лв.

Определението, с което жалбите на нотариусите са оставени без разглеждане, може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд (ВАС). Неговата трайна практика обаче също е, че те нямат правен интерес да оспорват обявяването на конкурс.

След произнасянето на ВАС заповедта на Крум Зарков ще бъде обнародвана в „Държавен вестник“ и ще започне подаването на документи.

Четири от 52-те свободни места са в София, по две са в Ардино, Асеновград, Добрич, Ивайловград, Казанлък, Карлово, Момчилград, Омуртаг, Разград и Ямбол и по едно в Айтос, Берковица, Бяла, Бяла Слатина, Велики Преслав. Велинград, Видин, Гълъбово, Девин, Димитровград, Златоград, Карнобат, Котел, Крумовград, Кула, Монтана, Никопол, Павликени, Панагюрище, Радомир, Русе, Силистра, Сливен, Сливница, Трън, Тутракан, Царево и Шумен.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
бон бон
бон бон
31 март 2023 19:47
Гост

Част от нотариусите обжалват конкурса,а друга не малка търси начини да уреди ходатайстват за децата си и други техни близки – сестри и братя. това е положението. Не знам кой читав юрист въобще ще пробва. то така е и при другите конкурси всички го знаят ама си трайкат и така в е BG-то как Сийке

бон бон
бон бон
31 март 2023 19:42
Гост

Мизата била вече 300 000 представете си и хич и не пробвайте те ДАНС и другите службици вече слушкат кой, какво и с кого и къде прикаа и урежда….

Зарковщини поредните каши
Зарковщини поредните каши
28 март 2023 12:41
Гост

Крум си не става . Няма нещо свястно да е казал. всичко , което е казал и направил е обжалвано и най- вече е безсмислено. Слаб юрист, ако е въобще с тази Сорбона. Слаб човек щом се е главил за тази работа като е очевидно, че не става. Не ми е ясно з каъв политик и лидер го готвят. Та той не може да си сготви сам и все се озърта за някой (мама) .

Анонимен
Анонимен
27 март 2023 18:41
Гост

Време е за промени:

-Лицензът за нотариус да е временен-8 години, примерно. После-на нов конкурс.
-Периодични атестационни изпити за нотариуси.
Отчисления от нотариалните такси за бюджета-поне 70 процента.
-Въвеждане на пределна възраст за слагане на печата. После нотариусите да излизат в заслужен отдих, а мястото да се пуска на конкурс
-Продажбата на коли да се извършва без заверки на договора. както е навсякъде по света.
-Проверка за агентурно минало на нотариусите.
-Публичност на имущетвото на нотариусите. Съдиите декларират всяка стотинка доход, това да важи и за нотариусите.
-Забрана на преместването, заместването от помощник и размяната на места. Врътки за заобикаляне на конкурсното начало.

ЦензураЗаИдиотите
ЦензураЗаИдиотите
28 март 2023 9:30
Гост

Време е за промени:
– Предният „сайт“, който оакваше със същата копролалическа, словесна гонорея, го закриха, ergo закрии се и ти.
– Некадърността и провалът на всеки един конкурс, явно водят до омраза, породена от комплекс за малоценност, съпътствана с ниско чело, и жалки неосъществими амбиции, ergo нека направят „интернета“ минимум 100лв на месец, така само можещите, работещи юристи ще имат достъп.
– Моля, администраторите, макар и справедливи и водени от принципа за свободата на словото, да ограничат тези едни и същи словоблудства, ergo да му теглят X

Недосегаем
Недосегаем
27 март 2023 15:54
Гост

Вниманието ви е насочено само в една посока (грешната)… Целта е конкурсите да не се проведат в настоящото праювителство….

Анонимен
Анонимен
28 март 2023 15:10
Гост

Правителство скоро изобщо няма да има… даже и догодина по това време…

мими
мими
31 март 2023 19:50
Гост

тя нот. камара се разбрала с МП нали видяхте,че камарата не обжалва нищо и местата вече са разпределени. Сори Майкъл, Мачът е свирен.

Димо
Димо
27 март 2023 11:53
Гост

Явно не искат нови попълнения в гилдията.

Бисер
Бисер
27 март 2023 11:55
Гост

Конкуренция!

Симо
Симо
27 март 2023 11:51
Гост

Сега сигурно ще обжалвт пред Върховния административен съд.

Геро
Геро
27 март 2023 11:52
Гост

Като им гледам практиката, ефектът ще е същия.

Анонимен
Анонимен
28 март 2023 15:14
Гост

Ще обжалват, да… ще губят време и ще протакат.
Конкурс ще има, но не се знае кога /няма да е на 09.07./
Мафията на нотариусите се събуди и не искат нови колеги, защото ще им намалее тяхната дажбица /а те са алчни/, така че всячески ще саботират конкурса и няма значение как се казва министърът на правосъдието… просто това са си техни игрички /на нотариусите/.

Фики
Фики
27 март 2023 11:47
Гост

Естествено, че подобно обжалване е мотивирано само от чисто икономически интерес.

Анонимен
Анонимен
27 март 2023 11:41
Гост

Служебните правителства са предназначени да проведат избори и да поддържат функциите на държавата. Самодейности като тази на Зарков и на енергийния министър за Бургас-Александруполис са НЕЖЕЛАНИ.

Затова назначенията на Радев са преди всичко недоразумения.

Сирма
Сирма
27 март 2023 11:31
Гост

Има си хас да се занимава съда с тия претенции

Фелира
Фелира
27 март 2023 11:31
Гост

Глупост

Мария
Мария
27 март 2023 11:31
Гост

Какво пак не им уйдисва на тия нотариуси

Ганев
Ганев
27 март 2023 11:31
Гост

Занимават се с глупости

Алисавета
Алисавета
27 март 2023 11:30
Гост

За мен Зарков е достоен министър и е добре да остане на позицията си. В пъти по-добре от Спондж Боб!

Радосвета
Радосвета
27 март 2023 11:30
Гост

Е не бе, то друго си е да си кюташ на службица, да си те храни държавата и в мига, в който някой иска да осъществи няккава реформа и да те накара да работиш повече или поне по-ефикасно и ти да почнеш да протестираш и да се дърпаш, сякаш ще те горят на клада. Класика в България.

Даниела
Даниела
27 март 2023 11:29
Гост

Много добре ги е затапил съда. Браво!

Чочо
Чочо
27 март 2023 11:48
Гост

Опряха на камък този път.

Жеров
Жеров
27 март 2023 11:29
Гост

Еми и аз мисля, че нито ще имат задължения, нито са потърпевши от това.

Манов
Манов
27 март 2023 11:28
Гост

Само пример ако няккаов чудо се случи и ДБ-ПП почнат да управлят. Точно същото нещо, но във всички сфери. Защото ГЕРБ няма да се остави да бъде разследван за всички кражби. Един кабинет работи паралелно по всички звена. Когато поискат да се увеличат заплатите на хората, за да можем поне малко да живеем достоен живот – то веднага работодателите ще почнат да протестират, а ГЕРБ ще ги подстрекава. Така ще ни навива опозицията, че ПП и ДБ се провалят жестоко във всичко и по този начин ще се замете и съдебната реформа и всичко. Там също – съдии и прокурори… Покажи целия коментар »

Ивайло Др.
Ивайло Др.
27 март 2023 22:48
Гост

Глупав, какво пишеш глупости. Какво общо има написаното от теб с поста. Б.си облъчения фен на тея педита от ПП И ДБ. Швестър

Анонимен
Анонимен
27 март 2023 11:26
Гост

Жалят, защото са свикнали, като народопсихология, да мрънкат за всичко