Софийският градски съд оправда Йоан Матев за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина.

Председателят на състава Руси Алексиев обясни, че присъдата е подписана с особено мнение от него и един от съдебните заседатели.

15-годишният Георги Игнатов беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож, а на записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента, но самоличността му тогава така и не беше установена.

Едва две години по-късно МВР стигна до Матев, за когото по-късно се разбра, че е бил разпознат и от съучениците си. Той беше задържан след като и брат му Марсел даде показания и заведе разследващите до мястото, където е скрит ножът, с който е извършено убийството, но след това отказа да свидетелства. Според Матев обаче брат му бил подложен на психически и физически тормоз, а полицаите му подсказали къде е изхвърлен ножът.

„Според целия съдебен състав безспорно е доказано по делото, макар и чрез косвени доказателства, но същите образуващи една непрекъсната верига, водеща до несъмнен и единствено възможен извод, че подсъдимият Йоан Матев е лицето, което е заснето на камерите, което е присъствало на мястото на местопрестъплението и се е оттеглило от него“, обясни накратко мотивите за присъдата съдия Алексиев.

Разликата в мнението на съдебния състав е, че според мнозинството, в което е и другият съдия Андрей Георгиев, няма нито едно пряко или косвено доказателства, че именно Матев е държал ножа и е нанесъл смъртоносния за Игнатов удар. Според съдия Алексиев и един от заседателите обаче „има изградена верига от косвени доказателства“, че Матев го е намушкал.

В последната си дума днес пред съда подсъдимият изказа съболезнования на близките на Георги Игнатов

„Но аз нямам нищо общо с тази трагедия и моля да бъда оправдан“, добави Матев.

Прокуратурата настояваше за максималната в случая присъда за подсъдимия от 12 години затвор, тъй като по време на убийството е бил непълнолетен.

След оправдаването му съдът измени и мярката му за неотклонение в най-леката – подписка. Матев прекара зад решетките повече от 3 години, след което беше освободен под домашен арест.

Днешната присъда може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийския апелативен съд и Софийската градска прокуратура обяви, че ще я протестира.

„Намираме, че доказателствата, които сме предоставили на съда са категорични – свидетелски показани, експертизи, справки от мобилни  оператори, оглед на веществени доказателства. Всичко това, както видяхме и според председателя на състава, води до една верига от косвени доказателства, които носят категоричния извод, че именно подсъдимият е виновен за престъплението. Според нас присъдата е неправилна и незаконосъобразна и има всички основания да бъде отменена и подсъдимият да бъде признат за виновен“, заяви прокурор Антоанета Панчева.

На излизане от залата адвокат Ина Лулчева, която защитава Матев, каза, че е доволна от това, че мнозинството е приело нейната теза.

„Радвам, че съм успяла да убедя поне част от съдебния състав и то частта, която може да вземе решение. Чакаме втората инстанция. Аз действително смятам, че няма доказателства за лицето, което е нанесло удара, че това е ножът и действително е бил намерен там и е стоял там две години. Очевидно съдът е приел същото. Няма да обсъждам оперативната информация, в наказателния процес имат значение доказателствата“, заяви Лулчева, а относно обсъжданото разпознаване на Матев, тя само попита:
„Не ви ли се е случвало роднини да спорят на кого прилича детето?“.

42
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokatTROL
advokatTROL
13 март 2021 16:52
Гост

За мен изводът е – да не оставям синът си да се разхожда свободно, ама така ще го осакатя – не знам – отвратителна работа, само защото си богат и с връзки – което е едно и също, да ти е разрешено всичко.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 11:53
Гост

Андрей е член на ССБ.

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 9:02
Гост

Андрей Георгиев член ли е на ССБ, защото ако е член, за вас може да е нищо, но за мен контакта е достатъчен , да презюмирам връзката с кантората на Лулчева

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 8:34
Гост

Да бягаш с кървава тениска от местопроизшествието и брат ти да е казал къде си скрил ножа за обществото води само до един отговор- че в СГС има има нещо, дето може само френския посланик да го изрече.

Анониме123н
Анониме123н
13 март 2021 8:55
Гост

Обществото е гнило със своите представители – 2 мата съдебни заседатели с които гласове е оправдан. Съдийските гласове са 1:1, а на представителите на обществото 2:1,за невинен. Де жавю на оправдания, осъден и укрива се убиец по случая Соло.

advokatTROL
advokatTROL
13 март 2021 8:04
Гост

Има системна грешка – тъй като е сложно понятие, да кажем има изначална грешка, грешка във възпитанието. Когато бях дете – не че не проявявахме жестокост и всякакви неща – имаше ответ – рано или късно се разбираше за белята, съответно – не се продължаваше поведението – но чак убийства – не. Имаше убийства – социализма – характерно е масовото огнестрелно – Студентски град, другото е за едни дънкови панталони, но това беше. За съжаление – като адвокат – с горчивина констатирам бруталност, кюстендилски трошачи на кости, псевдо-мафиоти, една примитивна среда – тип – „И аз съм прост – и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 1:19
Гост

Хайде сега малко извън политиката, троленето и популизма. Задължение ли е на прокурора да докаже обвинителната си теза – задължение е. Никой не може да бъде принуден да доказва, че е невинен, но има процесуалните права да стори това. Задължение ли е на защитника на подсъдимия да допринася за изясняване на всички фактически и правни положения, които са в негова полза – задължение е. Задължение ли е на съда и служебно да събира доказателства за разкриване на обективната истина – задължение е. Задължение ли е на съда да оцени правилно фактите и съобразно тях да постанови присъда – задължение е.… Покажи целия коментар »

Milko
Milko
13 март 2021 7:40
Гост

Всичко казано щеше да е абсолютно правилно ако в случая младши съдия и двама съдебни заседатели не “обърнаха” присъдата! Мирише, колеги, ама много силно мирише!

Анонимен
Анонимен
13 март 2021 12:36
Гост

А корупцията според тебе как се е проявила при тази присъда, или ще ми кажеш ,че никой няма задължение да дава пари, значи без пряко доказателство за даване, нямам право да говоря.

Руси съдията
Руси съдията
13 март 2021 0:07
Гост

Г-н Главен, каквото можах, направих. Рапорт даден!

Ogrkf
Ogrkf
12 март 2021 21:54
Гост

Сещам се за нещо четено от Гришъм за американското наказателно право . Има убит и се установява , че си бил на местопрестъплението – значи ти си убиеца . Ако твърдиш обратното – докажи го . Много добре работи тази „презумция“ и техните убийци са в затвора , а не си пият кафето на „Витошка“ . А ние почваме – бил там , тичал от мястото на престъплението с кървава тениска , бил нервен пред съучениците си и си променил външния вид . Ама не е той убиецът , защото никой не видял как го ръга с ножа . Има… Покажи целия коментар »

Ogrkf
Ogrkf
12 март 2021 21:44
Гост

Никога не съм имал желание да се занимавам с наказателно право в България точно по тази причина – ОПРАВДАТЕЛЕН УКЛОН и глупав формализъм . Главите на юристите още от студентската скамейка се промиват само с процесуални нарушения на прокуратурата и с право на защита на обвинения/подсъдимия .Някъде в ъгъла и между другото остава възмездието , справедливостта , правата на жертвата . Не знам какво се очаква от обвинението – винаги да има преки доказателства или поне видеозапис на престъплението . И после – дори при видеозапис на убийството на Милен Цветков …..свидетелските показания били противоречиви . Абе я да си…..гледам… Покажи целия коментар »

Не мисля
Не мисля
12 март 2021 23:46
Гост

За разлика от положението при Вас – при мен желанието винаги е било и в крайна сметка от дълги години се занимавам с наказателно право. Няма нищо вярно в това за „оправдателния уклон“, както и нищо вярно в това, че обръщането на внимание на процесуалните гаранции, обезпечаващи правата на обвиняемия/подсъдимия, е промиване на главите за сметка на правата на жертвата. Това може да го мисли само човек, дълбоко отдалечен от смисъла на наказателния процес в частност и на правото като цяло. Правата ( и на обвиняемия, и на жертвата) и правилата, които следва да следват властите, за да гарант предоставянето… Покажи целия коментар »

Папи
Папи
12 март 2021 20:13
Гост

Глас народен, глас Божии…

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 18:31
Гост

Присъдата поставя повече въпроси, отколкото отговори дава,

Срам
Срам
12 март 2021 17:52
Гост

Истината е че нормалните млади хора нямат място в България! Тук никога няма да заприличаме на белия свят и съответно всеки малко по-умен и кадърен ще бяга и така трябва. В България нищо не е както трябва!!!

Мирела
Мирела
12 март 2021 17:08
Гост

Другият съдия е съдия Андрей Георгиев, който явно е включен в състава по времето, когато е бил младши съдия в СГС. От лятото на 2019 е съдия в СРС и доколкото виждам се занимава с гражданско право. Асистент по вещно право в НБУ и по гражданско право в СУ. Обича да се изявява по медиите. Не зная каква компетентност има в областта на наказателното право.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 18:27
Гост

Със сигурност разполага с повече компетентност от съдебните заседатели, двама от които също са приели, че следва да се постанови оправдателна присъда. И в случая е ирелевантно колко разбира от наказателно право, тъй като резултатът е от различна оценка на събрания доказателствен материал. В гражданския процес също се събират и обсъждат доказателства, включително косвени, и уважавнето на иска следва да е резултат от пълно доказване на правопораждащите спорното право факти. Както в наказателния процес осъдителната присъда трябва да е резултат от несъмнено и категорично доказване на деянието и дееца. Въззивната и касационната инстанция ще преценят коя теза е по-обоснована и… Покажи целия коментар »

Коко
Коко
12 март 2021 16:56
Гост

Интересно е как почти всички, коментиращи във форума се изказват по начин, сякаш знаят всички факти и обстоятелства из кориците по делото. Както и разбира се винаги съдът го отнася.. Т.нар ,,горещи следи“ следва да бъдат събрани и приобщени във възможно най-ранния стадий на наказателния процес – когато съдът като цяло не разполага с каквито и да било правомощия във връзка със събирането на доказателствата и доказателствените средства – изцяло в компетентност на прокуратурата и разследващите органи. Хайде да помислим отново кой не си е свършил работата преди съдебният състав да понесе упреци.

Жокера
Жокера
12 март 2021 17:18
Гост

Съгласен съм. Лесно е да си съдия и да раздаваш правосъдие, особено в интернет… Аз не бих винил всички, правораздаващи от компютъра, защото понякога и медиите представят случаите едностранно, без да отчитат презумпцията за невиновност със заглавия от рода на „задържаха с подкуп еди-кого си…“, „хванаха убиеца на еди-кого си“. Как може да знаеш, че това, което някой държи в себе си, е подкуп или че „хванатият“ е убиецът, още преди да има произнасяне дори и на първа инстанция?

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 17:29
Гост

Те горещите следи следва да бъдат събирани и в конкретния случай са събрани. Лицето в веднага разпознато от съучениците си и учителката, същите свидетелстват още, че в този ден са го видели с окървавена тениска и превъзбуден и не е бил на училище. ОБАЧЕ поневже баща му заема висок пост, разследването е бутафорно, чак когато от ФБР изчистиха записа и го върнаха на нашите разследващи се стигна до извършителя, а от там и до брат му, който ги заведе до оръжието. И последно, ако този „съд“ е прав, тогава защо не започне веднага разследване срещу полицаите, които са „завали“ брат… Покажи целия коментар »

Пипи
Пипи
12 март 2021 16:36
Гост

Това за сетен път доказва качеството на българското правосъдие.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 16:17
Гост

Ами това е съдебната ни система и после се чудят защо никой им няма доверие. Още от началото на казуса стана ясно, че този е син на високопоставен в МВР и затова разследването продължи 2г., А сега оправдателна присъда, нищо ново, поредния убиец на свобода.
Само един въпрос, това не е ли същата адвокатка, която бе и на онзи, който уби приятелката си и детото си.

Кети
Кети
12 март 2021 16:09
Гост

Много несправедливо решение. Срам за СГС.

Петров
Петров
12 март 2021 16:10
Гост

Дано протестирането на прокуратурата доведе до по-реален резултат.

Правист
Правист
12 март 2021 15:56
Гост

Браво на съдийте, дано да спят спокойно, знаейки, че са пуснали убиец на свобода…

Анониме123н
Анониме123н
12 март 2021 17:50
Гост

Браво на гражданския съдия и гражданското общество в лицето на двамата съдебни заседатели. Ченалова си има последователи.

Запетуйка
Запетуйка
12 март 2021 15:28
Гост

Нищо ново!

Oblena
Oblena
12 март 2021 15:28
Гост

Много зле. Много зле.

Кнутев
Кнутев
12 март 2021 15:27
Гост

Можеше да бъде осъден. Да обжалват

Меринчев
Меринчев
12 март 2021 15:27
Гост

За мен не е логично това, което се случва, но какво да се прави

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 15:27
Гост

Ах тази съдебна системааа…

Русева
Русева
12 март 2021 15:27
Гост

Абе системата съдебната ни е калпава. Кой го интересува това обаче сега? Имам драма с ваксните. Не можем да се защитим посредством ваксиниране!

Тодор Р
Тодор Р
12 март 2021 15:26
Гост

Не знам. Нещо калпаво има.

Englishman
Englishman
12 март 2021 15:26
Гост

Само в България и вероятно на Балканите може да се случи това.

льольо
льольо
12 март 2021 18:15
Гост

е, не е като в англия където пуснаха един богат арабин, съден за изнасилване, като защитната теза беше, че се спънал след като бил правил секс с приятелка на изнасилената и докато членът му бил извън панталона се спънал и паднал върху другото момиче и така било станало съвкуплението ..

Ogi
Ogi
12 март 2021 15:25
Гост

Калпава прокуратура

Пешо
Пешо
12 март 2021 16:39
Гост

Така си е. Обаче този път се изложиха съдиоте.

Жокера
Жокера
12 март 2021 17:11
Гост

И как са се изложили съдиите, когато от 5-членен състав – двама съдии и трима съдебни заседатели, на особено мнение са председателят на състава и един от заседателите, т.е. мнозинството е формирано от двама съдебни заседатели и един съдия.

Анонимен
Анонимен
12 март 2021 14:50
Гост

Тези доказателства категорично щяха да доведат до осъдителна присъда в която и да е друга точка на Европейския съюз. касае се за лошо разбиране на процеса, подвеждане от авторитета на адвоката, а може би и друго……. Присъдата е неубедителна и очакваме нейното обръщане

fiasko
fiasko
12 март 2021 15:02
Гост

То обръщалка ще има, но дали ще е наличен подсъдимият?

срам
срам
12 март 2021 14:46
Гост

Е какви доказателства искат – очевидец или след 100 години отпечатъци по ножа и кръв от жертвата?