Софийският градски съд (СГС) отказа да наложи постоянен арест на обвинителя от Върховната касационна прокуратура Георги Асенов и разпореди той незабавно да бъде освободен.

Асенов е обвинен в хулиганство и унищожаване на чуждо имущество заради инцидент в болница в Плевен, разиграл се в събота. От държавното обвинение уточниха, че той се e държал арогантно, след като не бил допуснат до медицинското заведение, ударил със служебната си карта по лицето охранител в болница и счупил телефона на друг.

Във вторник Софийската градска прокуратура поиска от съда да му наложи постоянен арест.

Съдът

Тенденциозно разследване, липсата на достатъчно данни за извършено престъпление и прилаган двоен стандарт – това бяха част от мотивите на съда, с които отказа да определи каквато и да е мярка за неотклонение на Георги Асенов.

Съдия Емил Дечев най-напред се спря на разследването срещу Асенов. Според него то се води тенденциозно, защото се събират доказателства само в подкрепа на обвинението, като се позова на материалите по делото, от които ставало ясно, че защитата на два пъти е поискала да бъдат разпитани и други свидетели, а не само охранителите, но това не е сторено. Според съда това е в противоречие с чл. 14 от НПК, според който трябва да има обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото. По този начин, продължи съдия Дечев, се нарушават и разпоредбите на чл. 12 и чл. 13 от НПК, а именно – не се взимат всички мерки, за да се осигури разкриването на обективната истина и се нарушава състезателността в производството, както и правото на справедлив процес, залегнало в Европейската конвенция по правата на човека.

Според съда събраните доказателства разколебават обоснованото предположение за авторството на деянието и посочи в определението си, че няма достатъчно данни за извършени хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ.

Разпитаните охранители всъщност дават противоречиви твърдения за това дали прокурорът е ударил със служебната си карта по челото колегата им Цветан Пелов. За това свидетелства само Станимир Димитров. Друг охранител – Васил Василев, пък казал, че така му се видяло. А самият „пострадал“ Цветан Пелов въобще не споделя да е имало удар.

Същевременно Димитров и Пелов се разминават и по въпроса за изтръгнатия и счупен от прокурора телефон. Първият твърди, че мобилният апарат бил „тотално счупен“, включително и дисплеят се развалил. Докато вторият казал, че след удара колегата му Станимир Димитров се опитал отново да снима какво се случва в болницата. „Въпреки че телефонът бил толкова счупен, въпреки че дисплеят бил развален до степен да не се вижда, свидетелят Пелов казва, че Станимир Димитров изпратил чрез bluetooth три клипа“, заяви съдия Дечев.

Той заключи, че безспорно конфликт е имало, защото участници и от двете му страни са били освидетелствани за получени наранявания. Но няма достатъчно данни за извършени от Георги Асенов хулиганство и унищожаване на чужда движима вещ.

Емил Дечев направи коментар за практиката на прокуратурата при определяне на мерките за неотклонение: „Съдът намира за необходимо, възползвайки се от личния си и професионален опит, да отбележи очевидния двоен стандарт, който понякога прилага прокуратурата в производствата по чл. 64 НПК. Ноторен факт е, че през 2019 г. за първи път след 30 години като обвиняем беше привлечена публична личност за шпионаж (шефът на сдружение „Русофили“ Николай Малинов – бел. ред.), за което престъпление се предвижда от 5 до 15 години. Въпреки че това е очевидно тежко умишлено престъпление, въпреки че е с висока обществена опасност, в този случай прокуратурата изначално се отказа да иска задържане под стража спрямо обвиняемия по това дело, а вместо това, без да се стига до съд, още при привличането като обвиняем, беше взета мярка „парична гаранция“ от 50 000 лева. Вероятно като аргумент за избор на тази мярка е, въпросното лице че е било неосъждано. Но такъв е и Георги Асенов, който работи като прокурор от над 25 години, а в момента е във ВКП, като няма справки за висящи неприключили досъдебни производства срещу него и е неосъждан“.

В отговор на аргумента на прокуратурата, че с поведението си Георги Асенов създава риск да въздейства върху част от свидетелите, съдия Дечев напомни за чл. 230, ал. 1 от ЗСВ, според който съответната колегия на ВСС може да отстрани временно от длъжност обвиняем магистрат до приключване на делото срещу него. „Едно такова отстраняване в голяма степен би елиминирало възможности за натиск или други въздействия на свидетели“, каза Дечев.

Балдъзата свидетелка

Преди да изслуша страните, съдия Емил Дечев уважи искането на защитата да бъде разпитана Албена Ангелова, която е била свидетел на инцидента в болницата.

Разпитът ѝ беше допуснат от съда с мотив, че въпреки настояването на адвокатите на прокурора, вече трети ден от държавното обвинение не взели показания от нея.

Албена Ангелова е балдъза на прокурор Георги Асенов. Тя описа случилото се на 4 юли по следния начин. Сестра ѝ Искра Асенова (съпруга на Георги) ѝ се обадила в събота, за да я информира, че състоянието на баща им се влошило – получил кръвоизлив в окото. Тъй като бил почивен ден, трудно намерили лекар. В крайна сметка открили доц. Иванчева в болницата в Плевен. Видели се с нея в медицинското заведение, описали състоянието на възрастния човек, а докторката им казала, че трябва да бъде приет за лечение.

Искра и Георги Асенови взели бащата от селото, в което живеел и го закарали при доцентката. Тя го прегледала, направени били изследвания и лекарката казала, че трябва веднага да постъпи в болница. Но ги предупредила – нямало как да му бъде осигурена храна, защото пациентът е спешен случай и не е предвиден в дажбите, освен това им казала, че в стаите е много топло, а той не бива да стои на висока температура, защото състоянието му може още да се влоши.

Затова Асенови заедно с бащата отишли първо да го нахранят, да му приготвят ядене и за престоя в болницата, да му вземат лични вещи като дрехи, бельо, чаршафи и др., както и да му осигурят лекарствата, които редовно пиел, тъй като бил със стент, страдал от кардиологични заболявания, бил изкарал и инфаркт. Носели и вентилатор.

Междувременно към тях се присъединила и Албена Ангелова и четиримата заедно отново се върнали в болницата, за да приемат бащата. Но на входа ги спрял охранител и казал, че може да влязат само пациентът и един придружител. Те го помолили да не е един, защото багажът бил много и нямало как да бъде пренесен от сам човек. Но охраната не ги пуснала. Тогава Георги Асенов отишъл до колата, взел служебната си карта, показал я на гарда и му казал, че влизат като отговорността ще я носи той.

Качили се на етажа на очното отделение, където си посрещнала медицинска сестра. Тя им показала стаята, но в този момент зад тях се чул разговор на висок глас. Оказало се, че идват  четирима охранители като единият се обърнал към тях с думите: „Това ли са наглите тарикати“. Те започнали да бутат прокурора и семейството му. Обвинителят отново показал картата си, но един от охраната му казал, че ще я вземе „и ще му я завре отзад“. Ситуацията ескалирала, а гард извадил телефон и започнал да снима, стана ясно от думите на Албена Ангелова. Тя била бутана, удряна, съборена на земята. Сестра ѝ се скрила в стаята с болния си баща, а прокурорът също пострадал. Албена Ангелова заяви, че не е видяла Асенов да дърпа телефон от ръката на охраната и да го чупи. Видяла друго – как един от пазачите си слага капака на телефона и чула как казва, че нищо му няма, само е одраскан.

Албена Ангелова успяла да отиде в стаята на баща си и от там се обадила на 112. Дошли полицаи и те успели да успокоят нещата.

Тя си извадила медицинско за получените наранявания по ръцете и единия крак. Георги Асенов също имал медицинско.

Полицаите го посъветвали да подаде жалба, но той отказал, защото искал да се погрижи за близките си, стана ясно още на днешното заседание.

Прокуратурата

Наблюдаващият прокурор от СГП Иван Кадев заяви, че колегата му от ВКП трябва да бъде задържан за постоянно, защото са налице всички законови предпоставки за това – обосновано предположение за извършване на хулиганство и опасност да извърши ново престъпление.

По думите на Кадев хулиганството било извършено с изключителна дързост, а за това има множество свидетелски показания. Той цитира имена на охранители и на медицинска сестра. Според представителя на СГП има и достатъчно данни да се предположи, че Георги Асенов е извършил и другото престъпление, в което е обвинен, а именно унищожаване на чужда движима вещ. Става дума за телефона на охранителя Станимир Димитров.

За да обоснове опасността от извършване на ново престъпление, Иван Кадев се позова на свидетелските показания на зам.-шефа на окръжната покуратура в Плевен Николай Пачевски и на шефа на ОДМВР-Плевен Веселин Вътов. Двамата получили обаждане от Асенов заради инцидента, като прокурор Кадев разтълкува обажданията като „неуспешен опит обвиняемият да потърси контакти с лица, които имат влияние в средите на прокуратурата и МВР“.

Освен това, добави Кадев, прокурорът от ВКП се опитал да въздейства върху други свидетели чрез реплики, които били приети за заплашителни.

Един от тях твърди, че Георги Асенов се бил легитимирал по „самоуверен начин, приближавайки се максимално близо до него и удряйки картата в лицето му с думите: „Знаете ли кой съм аз, бе. Ще видите какво ще ви се случи. Изчезвайте от тук“.

Кадев заяви, че колегата му от ВКП и друг път се е държал агресивно. Той цитира докладни от полицаи, част от които от деня на инцидента, в които се описва такова поведение.

Затова представителят на СГП направи извода, че с тези си действия Георги Асенов би попречил на провеждането на обективно разследване. „Реалната опасност се извлича от това, че той е с особено качество – магистрат, който е подходил самоуверено към случая, подценявайки етичните стандарти като скандализирал с поведението си свидетелите. Обвиняемият е проявил пренебрежителното отношение към общоприетите норми на поведение и особено когато подобно поведение се извършва на публично място“, заключи Иван Кадев.

Защитата

Адвокатите на Георги Асенов обаче поискаха съдът да не му налага постоянен арест. Те заявиха, че „прокуратурата до момента води досъдебното производство напълно едностранно, което е в нарушение на НПК“.

Събират се доказателства само в една насока, която се твърди от охранителите, без дори да се положат усилия за разпит на всички лица, които са присъствали и без дори да бъдат положени усилия да се установи тяхната самоличност. В момента изтичат почти 72 часа, а от обвинението не си мръднаха пръста изобщо. Това изобщо не е случайно. Доказателствата се събират целенасочено, за да не попаднат гласни такива, които ще покажат действителните факти и обстоятелства“, каза адвокат Борислав Блажев.

А тези, които събира, заяви той, са абсурдни. И даде следния пример – прокуратурата твърди, че размахвайки картата си, Георги Асенов ударил охранителя Пелов в лицето. Но самият гард въобще не казва да е имало удар. „Никъде този свидетел не казва, че Георги Асенов е извадил картата и е започнал да го удря“, посочи Блажев.

По думите му прокуратурата е направила грешка като е разпитала медицинската сестра, защото колкото и лаконична да е била тя в показанията си, все пак казва, че „една жена беше паднала на земята“, а медсестрата толкова се уплашила от случая, че се скрила в стаята с тъста на Георги Асенов, за да не бъде бит и възрастният човек.

Четирима души с вид на мутри от 90-те години, които визуално и ръстово очевидно са всявали страх и клиентът ни се е позовал на служебното си положение, за да ги спре. Не само Асенов, а всеки би го направил – друг прокурор или полицай“, каза още Блажев.

По думите му доказателствата са нагласени, защото ако охранителите разкажат точно какво се е случило, ще трябва да уличат себе си в престъпление.

Адвокатът се спря и на друг момент. В показанията си свидетелят Станимир Димитров твърди, че купил „счупения“ телефон за 1800 лева втора употреба. Но по делото била изготвена експертиза, според която същият този телефон, но нов, струва 1299 лева. Освен това, добави Блажев, от показанията на свидетелите става ясно, че телефонът паднал, но бил вдигнат и след това от него били теглени три клипа със случилото се в болницата. Това означава, че той е работил, каза Блажев. И допълни, че апаратът е бил предаден на полицията без СИМ-карта, което говори, че са извършени манипулации по него – отварян е, правени са механични действия, т.е. не е бил предаден в състоянието, в което е бил непосредствено след инцидента.

Що се отнася до качествата на Георги Асенов, то защитата изтъкна, че само преди няколко седмици е било изготвено етично становище във връзка с конкурса за повишаване във ВКП, според което обвиняемият притежава високи професионални и нравствени качества.

Обвиняемият прокурор

А самият Георги Асенов заяви, че му е трудно да е на мястото на обвиняемия, което било „абсолютно незаслужено“.

Той поясни, че действително е звънял на колегите си в Плевен, но за да им каже, че е бит.

Един обикновен житейски случай се интерпретира от прокуратурата по начин, недопустим за мен, а самият аз от жертва на насилствени действия съм превърнат в обвиняемо лице. За мен е изключително унизително мястото, на което се намирам, не просто като прокурор, а като обикновен  човек, защото единственото, което направих, беше желанието да защитя близките и себе си от четирима агресивни охранители. Виждате мен, съпругата ми, сестра ѝ. Няма да говоря за тъста ми, който е на 74 години, в тежко състояние – изправени срещу шестима души. Сами може да си направите извода. Не съм побойник и скандалджия, просто се уплаших. Опитах се да ги респектирам със служебна карта, но това не стана. Започна една вербална атака, бутане, блъскане, опит за поставяне на белезници и какво ли не. Обадих се на колега и на МВР с една цел – максимално бързо да дойде полиция, за да ни спаси, защото не знам какво щеше да се случи.

Полицията дойде и ги отстрани, не съм имал конфликт, посъветваха ме да подам жалба, казах, че в момента най-важното е да успокоя близките. Не е имало удари с карта, заплахи, нищо“, каза Асенов. И допълни, че сам се е явил в полицията, след като получил обаждане от шефа на ОДМВР-Плевен. Бил е задържан за 24 часа и не е виждал никого, за да се твърди, че този ден има оплакване от негово агресивно поведение спрямо полицай.

Той каза, че изрично му е било отказано да се запознае със събраните доказателства по делото, като добави, че воденото разследване не отговаря на елементарни правила принципи на равнопоставеност.

Според него единственият непредубеден свидетел е медицинската сестра, която казва, че е видяла бутане, блъскане и една жена, паднала на земята.

Съжалявам, че попаднах в такава ситуация, в която всеки би реагирал. Оставам с впечатлението, че случаят се използва по нелеп начин, за да бъда очернен аз, доброто ми име и репутацията, за които съм се борил 28 години.

Вече разчитам само на съда, защото за мен, колкото и трудно да ми е, доверието в институцията, в която работя толкова години, е силно разколебано“, заяви Асенов.

Протестът

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са протестирали определението.

„Държавното обвинение не споделя не приема определението на съда за неправилно и незаконосъобразно, като счита че има опасност обвиняемият да извърши престъпление“, посочиха от там. И посочиха, че пред съда са били представени протоколи от разпити на свидетели, които доказват, че Асенов се е опитал да им окаже въздействие. 

„Въпреки че към настоящия момент делото е на много ранен етап от разследването, може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които е бил привлечен към наказателна отговорност. Прокуратурата не приема извода на съда, че разследването се води тенденциозно и не са били предоставени равни права на страните в процеса, в това число и събраните доказателства, както в полза на обвинението, така и в полза на обвиняемия. Напротив, разпитаните множество свидетели подкрепят тезата, че Георги Асенов е автор на деянията“, посочиха от СГП.

И обявиха, че продължават да събира доказателства, с оглед обективно и всестранно разследване на случая.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стефка
Стефка
25 януари 2021 3:27
Гост

Господ бави но не забравя. Всеки си плаща рано или късно.

Драгомир
Драгомир
11 септември 2020 17:09
Гост

Има едни неписани житейски правила и сили, извън правото. Животът дава на всеки му според това което е вършил. Каквото посееш това ще пожънеш. В такива моменти е добре човек да се замисли- Аз справедлив ли бях, очернях ли хората, ами семействата на тези очернени хора, изкривявах ли истината, преследвайки личните си амбиции и в опит да угодя на възложителите си….?
???

Гергана П.
Гергана П.
09 юли 2020 22:05
Гост

Гарван гарвану око не вади

Бисера Борисова
Бисера Борисова
09 юли 2020 17:58
Гост

ИМАМ ВЪПРОС КЪМ ГЛ.ПРОКУРОР, ПРЕДВИД ЧЕ ЗАПОВЕДИТЕ НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР ЗА НОСЕНЕ НА МАСКИ НА ЗАКРИТИ МЕСТА СА НЯКАКЪВ АДМИНИСТРАТИВЕН АКТ ИЛИ ДА ПРИЕМЕМ , ЧЕ СА НОРМАТИВЕН АКТ, НО ДОКОЛКОТО МИ Е ИЗВЕСТНО, ЗАКОНА ИЗИСКВА ТЕЗИ ЗАПОВЕДИ ДА СА ОБНАРОДВАНИ, СЛЕД КАТО Е ИМАЛО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ И ТОГАВА СЕ СЧИТА ЧЕ СА З А К О Н О С Ъ – О Б Р А З Н И. НИТО Е ИМАЛО ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ, НИТО СА ОБНАРОДВАНИ ЗАПОВЕДИТЕ, Е КАКВО Е ЗАКОНОВОТО ОСНОВАНИЕ ЕДИН ПРИДРУЖИТЕЛ В БОЛНИЦА /ДОКОЛКОТО РАЗБРАХМЕ /, ДА БЪДЕ ТРЕТИРАН ГРУБО СЪС СЕМЕЙСТВОТО СИ И НЕДОПУСКАН ДО… Покажи целия коментар »

Адвокат
Адвокат
08 юли 2020 13:08
Гост

Затова управляващата мафия създаде Специализирания наказателен съд – за да задържа всички наред без да са налице каквито и да е основания! И защото ако не е тази подлога на Каскетното ведомство, всички останали „нормални“ съдилища им го казват право в лицето – че са абсолютно кухи лейки и водят досъдебното произвоство напълно тенденциозно! Колеги адвокати, мисля, че трябва да се предприемат действия към закриването на Специализирания съд или ограничаване на правомощията му!

Цветелина
Цветелина
08 юли 2020 11:07
Гост

Браво на съдия Дечев!
Ето още един пример за двоен стандарт на СГП, от вчера: Софийска градска прокуратура е внесла за разглеждане в съда обвинителен акт срещу Панайот Рейзи/бившия кмет на гр.Созопол/ и др. за извършено от тях престъпление по чл. 203, ал. 1, вр. чл. 202, ал. 1, вр. чл. 201чл. 20, вр. чл. 26 от НК, за длъжностно присвояване на сумата от 2 140 156,07 лева, собственост на Община Созопол.
Рейзи изобщо не бе задържан под стража в досъдебното производство!

Бай Ганьо
Бай Ганьо
08 юли 2020 10:01
Гост

Този съдия е сложил големите наколенки – сакън, да няма обвинен Прокурор – интерсно, ако беше обикновен гражданин, дали щеше да обяснава тази неща..пълна бутафория е българското правосъдие

писна ми
писна ми
08 юли 2020 9:50
Гост

И „горкичкият“ прокурор съвсем законосъобразно е показал служебната си карта, за да наруши реда в болничното заведение и да застраши живота на всички лежащи, интересно дали ако се окаже, че е внесъл зараза ще се превъплати в Господ Бог и ще поеме отговорност за смърта на хората, които е заразил. Само за това, че е използвал картата си, за да принуди охраната да пусне 4 вместо 1 човек трябва веднъж завинаги да бъде изгонен от прокуратурата, за да престанат такива като него да размехват служебни карти, а да се държат като нормални хора

тройните стандарти
тройните стандарти
08 юли 2020 1:22
Гост

Сещам се за един случай със специализирания прокурор Франтишек, който беше нападнал прередило го дете в училищната лафка – описан е в много електронни медии. Та той не само, че не беше задържан, съответно – не беше образувано никакво наказателно производство срещу него, ами и беше избран за административен ръководител…

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 23:13
Гост

За кого ли работят охранителит, не казват коя е фирмата? В Плевен имаше прокурор, който се занимава с такава дейност?

123
123
07 юли 2020 21:50
Гост

Хм, сега хаштагът „Чистим прокуратурата“ не звучи толкова убедително.

SIxtoR.
SIxtoR.
07 юли 2020 21:49
Гост

И все пак, какви са тези болнични охранители, които тръгват да бият прокурор в болницата…

Алена
Алена
07 юли 2020 21:43
Гост

Ретрограден Меркурий е положението.

12345
12345
07 юли 2020 21:43
Гост

Как си представяте, че охранители в болница ще налетят на бой на прокурор?! Това звучи абсурдно! Обикновено са някакви пенсионери, а тук излиза, че в Плевен са си взели някакви мутри

Краси
Краси
08 юли 2020 0:35
Гост

Ако единият е този, хич не прилича на пенсионер https://www.facebook.com/cvetan.pelov

Въй
Въй
07 юли 2020 21:42
Гост

Хахаха, прокурора от СГП как ли му е треперило под лъжичката като е обвинявал един вид шеф от ВКП?

:))
:))
07 юли 2020 21:48
Гост

Сигурно си дава сметка, че утре може и той да е.

гешефт
гешефт
07 юли 2020 21:39
Гост

„Вече разчитам само на съда, защото за мен, колкото и трудно да ми е, доверието в институцията, в която работя толкова години, е силно разколебано“, заяви Асенов.
Това е силно! Този или е народен артист или наистина е невинен

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 21:39
Гост

И все пак е размахвал служебна карта, все едно е нещо повече от обикновените хора и пациенти.

Мунчо
Мунчо
07 юли 2020 21:37
Гост

Горкичкият прокурор, който е изпаднал в съвсем народна ситуация в болниците, дано този опит да му отвори очите когато обвинява.

:((
:((
07 юли 2020 21:51
Гост

Той май вече няма да обвинява, ще се ослушва за конкурс в съда.

Марин
Марин
07 юли 2020 23:16
Гост

Първо ще поседи няколко години на минимална работна заплата, докато му приключи делото.

СССР
СССР
07 юли 2020 21:36
Гост

Ха така, филмът се оказа не шведски, а съветски. Ако това, което разказва балдъзата и което съдът очевидно приема за достоверно, този човек го е отнесъл не просто незаконно, а безобразно

999
999
07 юли 2020 21:52
Гост

Тези неща не са случайни, дано разберем истината за разправата. Защото, освен, че е съветски, крушката си има и опашка.

Анонимен
Анонимен
07 юли 2020 23:02
Гост

Според мен тези охранители имащи се за мутри незабавно трябва да бъдат задържани и осъдени. А за прокурора трябва публично извинение

Чочо
Чочо
08 юли 2020 19:32
Гост

А според мен, когато охранител на университетска болница каже на трима придружители на болен, че прябва да влезе само единия, въпросният Прокурор трябва да вземе всичкия багаж от дамите и да влезе в болницата САМ с болния. После да до настани, да свърши другото, което трябва и да си отиде! Държанието му не е на Прокурор и на човек на реда, това е дуржание на дебил. Разсъждавам само на основание показанията на неговият свидетел – балдъзата.