Софийският градски съд (СГС) задължи Столичната община да вземе спешни мерки срещу мръсния въздух, докато продължава делото, заведено от граждани и неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.

То беше заведено преди 3 години, но тъй като няма изгледи скоро да приключи, съдия Албена Ботева прецени, че е наложително да приложи привременни мерки.

Днес тя задължи общината да започне машинно миене на основните улици в София два пъти месечно от май до септември, а през останалата част от годината – веднъж месечно. До две седмици общината трябва да представи на съда и план за изграждане на още велоалеи, включително от крайните квартали до центъра на града. Отделно от това, общината е задължена да обявява среднонощните нива на фини прахови частици (ФПЧ 2,5 и ФПЧ 10) на сайта си, на определените табла и на спирките на градския транспорт и метрото. Определението на съда за наложените мерки може да бъде обжалвано от общината пред Софийския апелативен съд.

До налагането им се стигна, след като днес стана ясно, че от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) нямат експерти, които да извършат назначената комплексна експертиза, която да установи дали общината е вземала адекватни мерки срещу мръсния въздух. Тя беше допусната на миналото заседание през май, като ищците поискаха да бъдат включени специалисти по опазване на чистия въздух, физик, метеоролог и експерт по екологичен мениджмънт. Сега експерти ще бъдат търсени в Българската академия на науките.

Колективният иск срещу общината цели да бъде преустановено замърсяването на въздуха в София и да се установи неефективната реакция на общината в периода 2015 г. – 2017 г. Делото тръгна в съда едва тази година, а преди това трима съдии се отведоха, двама го прекратиха, докато накрая апелативният съд определи, че съдебен процес трябва да има и той беше поет от Албена Ботева.

Следващото заседание е на 11 ноември.

7
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
09 юли 2019 8:42
Гост

Атестация за иначе прокламираната от фандъците дейност на Столична община. От всяко дърво не става свирка, от всеки пожарникар не става успешен министър-председател и от всеки даскал не става адекватен кмет.

Супер
Супер
08 юли 2019 13:47
Гост

Радвам се, че в съда има хора със съвременно мислене, които не живеят с розови очила и са наясно какво се случва у нас и какво трябва да се промени. Браво за наложените мерки. Естествено, трябва да има още няколко мерки, но и това е добро начало. А сега очакваме и делото да завърши със санкции за общината.

16-ти април
16-ти април
08 юли 2019 12:17
Гост

Адмирации за привременните мерки! Ако позволите едно лирично допълнение – СПРЕТЕ СТРОЕЖИТЕ! От тях идва най-голямата мръсотия – камиони, изкопни работи, тежка механизация в пикови часове, което прави чутовните задръствания още по-приятни…Има и други градове в България – нека да се наблегне на регионалното развитие, че иначе заради влошеното качество на София ще започнат да валят колективни искове един след друг…..

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 11:52
Гост

При това активно движение на МПС-та трудно ще се реши напълно проблемът. Нали бяха пуснали по едно време билети за градския транспорт по 1 лев.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 11:57
Гост

Поредният прах в очите на хората.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 11:45
Гост

До къде я докарахме само- от БАН да не могат да осигурят експерти.

Anonimen
Anonimen
08 юли 2019 11:43
Гост

От години не съм виждал да мият улиците в София лакто някога.