Софийският районен съд (СРС) освободи от наказателна отговорност и наказа с глоби от по 1000 лева двамата участници в антиправителствените протести от 2020 г., които бяха замесени в конфликта пред румънското посолство в София, при който беше изпочупена колата на Елена Мицева, която опита да мине през блокираното кръстовище, докато возеше двете си малки деца.

Съдия Николай Урумов призна 27-годишния Георги Георгиев и 34-годишния Стоян Атипов за виновни в извършено хулиганство. Георгиев беше оправдан за повреждане на имущество, тъй като от записите и от доказателствата по делото е станало ясно, че не той е счупил първоначално предното стъкло на колата на Мицева, а го е удрял повредил допълнително след това.

От мотивите (виж тук) към присъдата на съдия Урумов е видно, че според съда действията на двамата подсъдими са вандалски.

Инцидентът стана на 17 август 2020 г. вечерта. Тогава протестиращите блокираха кръстовището на булевардите „Шипченски проход“ и „Михай Вранеску“. Около 21.30 ч. Мицева с двете си непълнолетни деца опита да премине през барикадите, в резултат на което възникна конфликт между нея и протестиращите. Първоначално тя спря, излезе от колата и се опита да говори с хората, но после се качи отново зад волана и опита да мине през протестиращите, макар и с много ниска скорост. Това предизвика скандал и доведе до повреждане на автомобила ѝ, като част от събралите се го блъскаха и удряха, при което беше счупено панорамното стъкло и бяха изкъртени регистрационните табели.

От прокуратурата съобщиха тогава, че Георгиев е скачал по предния капак на колата и е удрял с ръце предното стъкло и го е счупил. Защитата му пък твърдеше, че не е видял, че в колата има деца, а само, че автомобилът минава през колело. Според държавното обвинение децата на Мицева са се уплашили и разплакали, а Георгиев е блъскал колата пред тях, след което се е оттеглил и се е слял с тълпата.

Майката се обадила на тел. 112 и подала сигнал за случващото се. В това време Стоян Атипов удрял страничните стъкла и капака на колата. След това минал от задната страна на автомобила и свалил регистрационната му табела. Веднага след това се оттеглил към автобусната спирка и оставил там извадената табела.

Защитата на двамата подсъдими твърдеше, че са действали при неизбежна отбрана, защото се страхували, че ще бъдат прегазени, но съдът реши, че действията им са в момент, в който колата не е била в движение и не е имало никаква опасност за тях. СРС отбелязва, че автомобилът преди това се е движел с около 4 км/ч и никой не е пострадал при движението му, а двамата мъже няма как да не са видели децата вътре, тъй като стъклата не са били затъмнени.

„Съдът намира, че действията не само на подсъдимите, но и на неустановените лица по делото са били напълно ненужни за спирането на движението на автомобила, а той просто е следвало да бъде пропуснат, защото протестиращите е следвало да си дадат сметка, че този автомобил е останал между две блокирани кръстовища“, се казва в мотивите към присъдата. В тях съдът отбелязва, че властите също не са провокирали протестиращите в този момент, тъй като спонтанният протест не е бил прекъсван, нито ограничаван по някакъв начин.

„Тук е моментът да се посочи, че действия на насилие от страна на множеството по отношение на трети лица, а не на обекта, срещу който са насочени протестните шествия, представлява вандализъм и по никакъв начин не може да се толерира като част от правото на гражданите да протестират“, мотивира се съдът.

Съдия Урумов пише още, че протестиращите е трябвало да са наясно, че както те са гневни на държавната власт, така и гражданите, които търпят последиците от протеста, имат правото да изразяват недоволството си.

„Използването на насилие категорично превръща въпросното мероприятие в непозволена проява по смисъла на закона, а в конкретния случай това насилие е било упражнено срещу лице, което е поискало да премине през кръстовището, за да се прибере до дома си и е имало пълното право да иска да бъде пропуснато през кръстовището. Следва да се посочи, че гражданите също следва да проявяват търпение към подобни шествия, протести и събрания, но само когато те са мирни, разрешени по надлежния ред и за тях е уведомена обществеността“, пише още в мотивите към присъдата, като съдът припомня, че правото на протест е защитимо до момента, в който започне да създава значителни трудности и да ограничава правата на останалите граждани.

Георгиев и Атипов обявиха след произнасянето, че ще обжалват присъдата пред градския съд.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Brymbrym
Brymbrym
27 март 2023 10:16
Гост

Никакво хулиганство. Много добре си спомням случая. Неврастеничката, която шофираше колата, беше тръгнала да гази хората. Именно това е подбудило извършителите, а не някакво желание да изразяват с действията явно неуважение към обществото и незачитане на морала. Та така…

Анонимен
Анонимен
24 март 2023 22:36
Гост

М.Тодорова на 2-ра инстанция ще ги оправдае щото така си изразявали политическите възгледи.

san DiabloVIca
san DiabloVIca
24 март 2023 19:38
Гост

ВАНДАЛИТЕ – В ЗАТВОРА!

Анонимен
Анонимен
24 март 2023 8:02
Гост

Най-накрая един нормално мислещ съдия! Крайно време беше да се разбере, че протестът срещу управлението, не е срещу всички, които не протестират! Как така заявяваш права, а не зачиташ правата на други, които не са част от управлението, срещу, което протестираш! Освен това, протестиращите тогава, нямаха заявление, че ще спират движението, хайде и тези борци за права да спазват правилата, за да дадат пример, или правилата не се отнасят за тях и затова повтарят, че всичко им било позволено, защото било форма на протест! Омръзна ми от този вой на разхайтена тълпа, стимулирана от алкохол и какво ли още не!… Покажи целия коментар »

Голямата Работа
Голямата Работа
23 март 2023 20:35
Гост

Някакви надрусани отрепки са счупили на някаква недоебана лелка колата и вече чудо голямо. И това ни се представя като новина, само за са ни отвлекат вниманието от истинските проблеми. Кога ще видим да осъдят някой от грабителитв на народа? Ето това вече ще е новина!

Бисер
Бисер
23 март 2023 13:56
Гост

Няма случай при протести да няма конфликт. Не може ли йато в цивилизованите държави да се държат адекватно.

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 17:19
Гост

Я виж в цивилизована франция как протестират- https://dnes.dir.bg/svyat/blokadi-na-metro-na-gari-na-letishte-sharl-de-gol-i-sblasatsi-v-golemite-gradove-na-frantsiya-video

Нашенските протести са страхливо изпълнение, като на пионерчета.

Я виж в Гърция или в САЩ как протестираха-спомни си негърския протест във Фъргюстън.

Симо
Симо
23 март 2023 13:54
Гост

Тези пък чяк ще обжалват. Много нагло.

анонимен
анонимен
23 март 2023 13:32
Гост

Нека защитата по обстойно да се запознае с институтът неизбежна отбрана. Ама като съм наясно какво представлява защитата, истинско чудо е тази присъда. Съдът е бил много благосклонен.

Трандафилов
Трандафилов
23 март 2023 12:23
Гост

Еми няма лошо. Гаменствали – ще платят сега

Димо
Димо
23 март 2023 13:58
Гост

Минаха между капките.

Анонимен
Анонимен
23 март 2023 17:24
Гост

Не са гаменствали. Имаше легитимен антиправителствен протест против самозабравилата се власт. Никъде по света участието в портест не е гаменстване. А и друго-дали във Франция някой би тръгнал с колата си там, където точно в момента има антиправителствен протест? Дали в Гърция някой би тръгнал да шофира, там ,където в момента тече антиправитествена легитимна демонстрация? Но аз попмя и друго-протестите от 1996г. Докато ние бяхме по барикадите, други си уреждаха инсталиранията в съдебната система-тогава без конкурс. Та така. Намирам,че лицата трябва да бъдат оправдани. Тоест-след като бъдат осъдени, да заведат делце в Страсбург-да видим дали е допустимо, според Страсбург, по… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
24 март 2023 7:54
Гост

Какъв протест да потрошиш автомобила на гражданин, който не е част от управлението срещу, което протестираха! Хайде стига с тези граждански права на протест, гражданите, които са полагали труд и искат да се приберат в домовете си, нямат ли право на почивка и отдих, а трябва да са бити, обиждани и с повредено имущество. Това е вандализъм и демонстрация на недосегаемост от закона, тези протестиращи нали искаха законност или те да са над закона, а всички други да се съобразяват с тях. Пък някой тук плаши със Страсбург!

Владимира
Владимира
23 март 2023 12:22
Гост

Според мен наказанията са малки

Шулев
Шулев
23 март 2023 12:22
Гост

Излагация

Аврамов
Аврамов
23 март 2023 12:21
Гост

Май май съда не отичта факта, че в колата е имало деца, а ?

Заки
Заки
23 март 2023 14:00
Гост

Много субективно решение. Ако зад волана беше някой близък на съдията, нямаше да е така.

Рубев
Рубев
23 март 2023 12:21
Гост

Според мен трябва да бъдат наказани по-солено. Това са травми за децата вътре в колата, които ще помнят с години

Ganev
Ganev
23 март 2023 12:20
Гост

Това не е новина, която очаквам да видя тук, честно казано. Злободневна новина, която няма много важни последици.

Владимира
Владимира
23 март 2023 12:20
Гост

Хайде, хайде. Въс Франция има размирици за дето искат да им увеличат с мижавите две години възраста за пенсия. Тук ще се повиши поетапно с четири години и на никой не му дреме. Направили лек протест, станал инцидент, страшната работа. Че чак новина в Лекс.

Малина
Малина
23 март 2023 12:19
Гост

После как да идеш на протест, като може да има такива индивиди, дето трошат колите на хората

Evelina
Evelina
23 март 2023 12:19
Гост

Добре де защо трябва с лошо да се правят тия протести?

Кики
Кики
23 март 2023 14:03
Гост

Това ни е в манталитета. Чупят, бият се, посягат на полицаи. А може да бъде съвсем цивилизовано.

Калина
Калина
23 март 2023 12:19
Гост

Гаменска постъпка спро да няма