Европейският съд по правата на човека обяви, че предприема изключителни мерки, за да отговори на безпрецедентната криза с разпространението на коронаворуса.

„Шестмесечният срок за подаване на жалбите, съгласно чл. 35 от Европейската конвенция за правата на човека, е спрян по изключение за едномесечен период от понеделник, 16 март 2020 г.“, обявиха от институцията.

Освен това, също за месец с вчерашна дата са спрени всички срокове по висящите дела.

За сравнение с предложението на българските власти за нашата съдебна система по време на извънредното положение – в Страсбург е гарантирано, че няма да се погаси и правото на жалба на гражданин, който има срок, в който да я подаде, а у нас предложението да е да се спрат сроковете само по вече заведените дела, т.е. тези за завеждане на иск текат.

От съда в Страсбург обявиха, че запазват основните си дейности, като ще бъдат разглеждани приоритетните дела. За целта е въведена дистанционна работа.

Приети са процедури за разглеждане на спешни искания за временни мерки съгласно чл. 39 от правилника на съда. Те се прилагат само когато съществува непосредствен риск от необратима вреда.

Иначе помещенията на Европейския съд по правата на човека вече не са достъпни за обществеността и всички заседания, насрочени за март и април, са отменени в очакване на развитие на ситуацията.

От съда посочват, че правилата за дейността му заради коронавируса, постоянно ще бъдат подлагани на преглед, за да може да се гарантира, че той продължава да функционира, но и едновременно с това да бъдат съобразени с положението с епидемията във Франция.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Клементина
Клементина
17 март 2020 11:32
Гост

Само да не стане по-зле положението, че има на къде.

Попова
Попова
17 март 2020 11:29
Гост

Това е важна информация, но е най-малкия проблем на Европа и хората. В Италия се чува, че обдишват младите, за сметка на по-старите. Принципа е, че младите ще имат така или иначе още години да живеят, а човека на 80-90 вече не е нужен. До там се докараха с безхаберието си.

Бобишев
Бобишев
17 март 2020 11:30
Гост

Да де. Ще стане, като Русия след WWII. Всяко семейство е дало поне една жертва. Всяко! Сега в Италия и както е тръгнала и Испания – всяко семейство ще е дала жертва или ще е претърпяло вируса.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 11:37
Гост

Заради тези умници, които не си спазваха карантината.

Георги
Георги
17 март 2020 12:21
Гост

Жалка картинка. Това са техните родители. А хората са казали, че кръвта вода не става.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 11:28
Гост

Да, разумно е да се работи дистанционно. Това е все пак превенция.

мистър Динко
мистър Динко
17 март 2020 11:26
Гост

Бавните и ненавременни мерки ще изядат главата на Европа

Kirilov
Kirilov
17 март 2020 11:27
Гост

Вчера гледам – пратили китайци да помагат на Италия. Е то хубаво са пратили ама обяснили ли са им на тези китайци, че влизат в либерална Европа, която е колонизирала света и сега потомците на тези колонизатори не могат да бъдат задържани в домовете си, освен ако не се стигне до момент, в който болниците са претъпкани. Както е в Италия.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 11:25
Гост

А у нас защо не стопираха сроковете за искови молби и жалби. Защото съдилищата имат мейли ли. Че аз съм сигурен, че системата ще забие. И кво правим тогава

Ренета
Ренета
17 март 2020 11:25
Гост

Може да е наложи и всички заседания за Май и Юни да се отложат. Ще стане голямо висене.

Павлова
Павлова
17 март 2020 11:21
Гост

Уви на човечеството може би ще му е нужно много повече време от месец.

Миленова
Миленова
17 март 2020 11:21
Гост

Какво спират горките? Като гледам колко несериозно се отнасят в Англия и Франция към проблема не виждам какво са спрели за месец.

Павлов
Павлов
17 март 2020 11:23
Гост

Ами да. Мъжът в Банско не се е заразил тук, а в Анлглия. Обаче там няма извънредни мерки. Няма криза. Във Франция се събират на Сена. Европа сама си е виновна и сама се вкарва в сериозна финансова криза. Или я вкарват умишлено. И това може да го има.

Димитър
Димитър
17 март 2020 12:24
Гост

За умишленото вкарване е ясно като бял ден. А китайците как стопираха нещата? С дисциплина. А ние тук лапахме мухите през това време.

Анонимен
Анонимен
17 март 2020 11:26
Гост

А в Италия? Оставиха възрастните хора на произвола на съдбата.

Бобишев
Бобишев
17 март 2020 11:33
Гост

Да, защото не взеха мерки овреме, подцениха ситуацията. Сега старците ще го отнесат. А НАТО и ЕС не вземат НИКАКВИ мерки! Всеки се оправя сам. За какво ни е НАТО и ЕС тогава? За „война“ с Иран и Русия ли?

Димитрова
Димитрова
17 март 2020 11:20
Гост

Има си хас при нас да не е по-недомислено от това, което се случва в Страсбург

нашите да препишат
нашите да препишат
17 март 2020 11:18
Гост

А така – хората разбират от правосъдие и от права! Сега с тъпотиите в онова законче, ти тече срокът за иска! А в Страсбург знаят и спират и него, за да не се увредят права. Но тук никой не мисли. Даже глупаците от ВСС обявиха, че няма да се образуват дела! Ми какво да правя бе, идиоти, и моля да не ми се цензурира, защото това са идиоти. Като имам издадена заповед по 410 или 417 и имам един месец за иск?

Гого
Гого
17 март 2020 12:25
Гост

Глупаци, глупаци, колко да са глупаци. След като имат чувство за самосъхранение?