Вносителят на алкохол и дистрибутор на бързооборотни стоки „Авенди“ осъди България в Страсбург за над 320 000 лева, след като в продължение на година и четири месеца властите в страната отказват да изпълнят съдебно решение да му бъдат върнати хиляди иззети бутилки с алкохол, част от тях се развалят, а опитите му да получи обезщетение у нас са безуспешни.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) днес осъди държавата да плати на дружеството 165 000 евро, тъй като е погазила правото му на собственост. Това нарушение беше признато още през 2020 г. (решението на ЕСПЧ от 2020 г. виж тук). Тогава обаче ЕСПЧ не се произнесе за размера на обезщетението, като даде възможност на властите у нас да се споразумеят с фирмата. След като това не се случи, днес съдът определи сумата, която България трябва да плати на „Авенди“ (днешното решение виж тук).

Историята за 54 000 бутилки и много развален „Бейлис“

Историята започва през януари 2005 г., когато полицията във Варна, която разследва трети лица, претърсва склад, в който има стоки на „Авенди“ и иззема над 50 000 бутилки с алкохол. Те са изпратени в склад на данъчните в Добрич. Наказателното дело приключва с оправдателни присъди, но съдът забравя да се произнесе за връщането на хилядите бутилки с алкохол.

Дружеството настоява те да му бъдат върнати незабавно, тъй като сред тях има над 26 000 бутилки с ликьор „Бейлис“, чийто срок на годност има опасност да изтече. Все пак на 7 декември 2005 г. съдът разпорежда фирмата да си получи иззетата стока.

Това обаче не се случва, защото се намесват данъчните, които започват административно-наказателно производство срещу „Авенди“, тъй като бутилките с алкохол са без бандерол и на това основание ги задържат. Така започва нова съдебна сага, която завършва през декември 2006 г., когато Окръжният съд във Варна отказва да накаже дружеството, тъй като констатира, че бутилките са в процес на внос, дружеството е имало бандероли за тях, но тъй като още не са поставени, ги съхранява в склад. Т.е. няма нарушение.

През цялото време дистрибуторът на алкохол се опитва да си върне стоката, като пише на данъчните в Добрич и Варна, на полицията и съдилищата в морския град и така до 30 март 2007 г., когато иззетите хиляди бутилки с алкохол са му върнати.

Срокът на годност на 26 743 бутилки с „Бейлис“ обаче е изтекъл през септември и октомври 2006 г.

Безуспешните опити държавата да си плати

През 2008 г. „Авенди“ предявява иск срещу Националната агенция за приходите по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) пред Административен съд – София град (АССГ). Дружеството иска съдът да обяви нищожността на решението на данъчните власти за задържане на стоката и отказа им да я върнат след 7 декември 2005 г., когато влиза в сила решението, с което се разпорежда връщането на стоката. То претендира за обезщетение за вреди и пропуснати ползи по отношение на бутилките „Бейлис“, чийто срок на годност е изтекъл, и за невъзможността да ги продаде, както и за невъзможността да се разпореди с напитките, чийто срок на годност не изтича по време на периода на задържането им и е можело да бъдат предложени на пазара след връщането им.

АССГ решава, че трябва да бъдат образувани три отделни дела и фирмата ги губи до едно.

По отношение на обезщетението АССГ приема, че ЗОДОВ не намира приложение спрямо наказателните постановления, а доколкото твърдяната вреда е причинена по-скоро от изземването на бутилките по наказателното дело, а то не представлява административен акт. Върховният административен съд потвърждава решението на АССГ, като посочва, че задължението за връщане на стоките е произтичало от съдебно решение, поради което не е било необходимо издаването на друг административен или съдебен акт.

Преди две години ЕСПЧ прие, че задържането на над 50 000 бутилки с различен алкохол след 7 декември 2005 г. не почива на законно основание и е нарушено правото на собственост на „Авенди“. Предвид този извод и обстоятелството, че дружеството е отправяло многократни искания за тяхното връщане, съдът в Страсбург прие, че то е изчерпило вътрешноправните средства за защита.

За продажната цена на над 26 000 бутилки с „Бейлис“, чийто срок на годност изтича докато са държани незаконосъобразно в склад на данъчните, фирмата претендираше 234 000 евро, които включват и 9600 евро за акциз. ЕСПЧ обаче определи, че дружеството трябва да получи 115 000 евро.

Причината за това е, че съдът приема възражението на българското правителство, че дружеството като е било наясно, че срокът на годност на бутилките „Бейлис“ вероятно ще изтече след кратко време, е можело да поиска от прокурора те да бъдат продадени и да бъдат задържани получените суми. ЕСПЧ казва, че не е в позиция да спекулира дали прокурорът би разрешил такава продажба и дали, кога и как биха били продадени напитките.

„Подобна процедура неизбежно зависи от официално разрешение от държавен орган и от променливите на получените оферти според обстоятелствата по случая. От друга страна, Съдът не може да изключи възможността, че ако дружеството жалбоподател е започнало тази процедура, то би могло да бъде в състояние да избегне пълната загуба на платената покупна цена, като продаде своята стока преди изтичането на срока ѝ на годност, дори и на намалена цена. Същото важи и за аргумента на правителството, че към момента на връщането на бутилките фирмата е можела да се опита да получи поне минимална печалба чрез рециклиране или преобразуване на напитките и за факта, че компанията жалбоподател не е предоставила всякакви подробности относно тяхното унищожаване“, пише днес съдът в Страсбург.

Той уважава само частично претенцията на дружеството за пропуснати ползи и вместо исканите 95 000 евро, му присъжда 35 000 евро. ЕСПЧ определя компанията да получи и 15 000 евро за лихви за забава.

 

25
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Top cop
Top cop
15 февруари 2023 9:33
Гост

ЕСПЧ най- много обича да осъжда държави от нашия калибър. За по-сериозните членки на Съвета на Европа няма такива проблеми

Име
Име
15 февруари 2023 6:47
Гост

Нагледен урок за – „дръж ми шапката“, аз така виждам нещата.

В крайна сметка – след едни 13 години дела, показателно.

И ВАС е прав в случая, но каква апатия лъха отвсякъде.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 20:10
Гост

Защо този съд не прилага наказателния си уклон по отношение на престъпниците, а генерира s решенията си дълг и престъпност у държавите, поставяйки все по невъзможни условия и процесуални изисквания към правораздавателните им органи? Има ли дело, по което България да не е осъдена?

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 20:11
Гост

по този въпроси да вземе становище ССБ…да ама не…няма за това, кой да им плати

льольо
льольо
14 февруари 2023 18:43
Гост

Баси якото. Обожавам като праскаме държавата. Тъпото е, че на държавата не и пука – да не ми е бащиния дет се вика. Истината е, че тва е някакво мазохистично удоволствие де щото парите и от моя джоб излизат, но да – предвид това решение трябва да има наказани и/или уволнение. Далеч съм от мисълта за регрес към нарушителя освен ако не се установи някакъв умисъл или груба небрежност. Но да – държавата трябва да се бие който където я хване, трябва да се съди за всичко до дупка докато хората не започнат да реагират по-остро на подобни дела.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 16:50
Гост

Докато няма регресна отговорност към преките нарушители у нас, все ще е така.

Кики
Кики
14 февруари 2023 15:08
Гост

Много нелепа история.

Давидов
Давидов
14 февруари 2023 12:55
Гост

Докато не се изринат всички дебели костюмарчета по високите етажи на власт, МВР, съд и какво ли още не, така ще е

Anonimem
Anonimem
14 февруари 2023 15:08
Гост

И да се започне от тези в НС.

Тунев
Тунев
14 февруари 2023 12:55
Гост

Класика. Някакви ръководители са решили да задържат бутилчетата и като нищо да си раздават на приятели от тях. Защото „На нас ли ще се дървиш бе…ние ще кажем какво ще стане с бутилките.“ Дикататура на битово ниво. Затова и се кефим на облеения с патешко жълто мутрон от Банкя. Без правила и закони – той решава какво ще стане с един бизнес или с друг.

Красимир
Красимир
14 февруари 2023 15:09
Гост

Пълна трагедия!

Реалист
Реалист
15 февруари 2023 22:00
Гост

Ок

Ширев
Ширев
14 февруари 2023 12:53
Гост

Ако знаетеколко им пука на тия дето са надробили кашата в България.

Добрев
Добрев
14 февруари 2023 12:53
Гост

Няма ли сега държавата да поиска да се защити защо е задържала бутилките? В контра дело? Или просто киселите старци и стинки ще махнат с ръка и ще се направят, че абсолютно нищо не се е случило и с малоумното си поведение не са лиши някое родно училище от нова дограма, саниране и хубав салон?

Мики
Мики
14 февруари 2023 15:11
Гост

Кой ти мисли за училищата! А и детските градини.

Vladimirov
Vladimirov
14 февруари 2023 12:51
Гост

Ех, сега дебилите от Израждане ще кажат, че затова трябва да се махнем от ЕС и НАТО. Защото от тях само унижение получаваме

Ставрев
Ставрев
14 февруари 2023 12:51
Гост

А така, браво. Може да не е патриотично изказването ми, но браво на компанията. Малоумните ченгесари, които работят в тая държава има само един начин да ги научиш да спазват европейското законодателство, правата на човека и бизнеса – като ги съдиш до дупка в Европа.

Добрев
Добрев
14 февруари 2023 12:52
Гост

Проблема е, че няма ченгесарите да плащат обезщетението, а народа.

Данъкоплатец
Данъкоплатец
14 февруари 2023 15:11
Гост

Обаче парите са от нашия джоб.

Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 16:52
Гост

На „малоумните ченгесари“ обаче им е все тая, понеже няма да им бръкне никой в джоба лично. Затова и правят каквото им дойде. А колко съдебни актове у нас не се изпълняват! Просто не е истина! Ако за всяко неизпълнение се бърка в личния джоб на нарушителя, до сега да сме решили тоя проблем.

Ананиев
Ананиев
14 февруари 2023 12:50
Гост

Хахаа много готино. Браво на компанията

Стоил
Стоил
14 февруари 2023 15:12
Гост

Нормално е да си търси правата.

ПИТАМ
ПИТАМ
14 февруари 2023 12:41
Гост

Още някой ще ни осъди ли?!

Кънев
Кънев
14 февруари 2023 12:52
Гост

Вероятно и НЕКСО в скоро време.

Реалист
Реалист
15 февруари 2023 22:04
Гост

И децата знаят за високият ДАНЪЧЕН морал на фирма АВЕНДИ!
Как се издържа на административния произвол в тази изстрадала държава!