Съдия Калин Кунчев от Районен съд-Бургас не е извършил нарушение на етичния кодекс на магистратите. Такова становище е приела днес Етичната комисия на Съдийската колегия на ВСС като е възприела заключенията на комисията към съда в морския град.

В средата на януари бургаски журналисти се събраха на протест пред съдебната палата в града, за да изразят негодуванието си от поведението на съдия Калин Кунчев в съдебна зала по време на разглеждането на две дела срещу местни медии – burgasnews.com и burgasinfo.com. Те бяха осъдени да платят обезщетение за вреди на Петър Низамов-Перата. Репортерите настояха ВСС да вземе отношение.

Делата, станали повод за протеста на журналистите, са за непозволено увреждане. Те бяха заведени от Низамов заради двете публикации в местните медии, по повод на задържането му за побой над охранител в местно заведение. Низамов беше обвинен за това, че в съучастие с още двама души по хулигански подбуди, с особена жестокост, е причинил лека телесна повреда с разстройство на здравето, неопасно за живота на длъжностно лице, при изпълнение на служебните му задължения. Била му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“, за което са били разпространени прессъобщения от полицията и прокуратурата.

Впоследствие съдът оправда Низамов по повдигнатите обвинения и той завежда дела срещу медиите за непозволено увреждане. От burgasnews.com той иска компенсация от 15 000 лв., а от burgasinfo.com – 20 000 лв. Делата се падат на съдия Кунчев от РС-Бургас, който постановява двата сайта да платят на Перата компенсация от съответно от 500 лв. и от 2000 лв. Тя е заради преживян от него дискомфорт в следствие на публикации – едната със заглавие „Биячите от “Джубокс“ остават зад решетките“, а другата – „Биячите от “Джубокс“ остават в ареста“.

И двете решения на РС-Бургас не са окончателни.

Тогава Съдийската колегия на ВСС прие декларация в защита на съдията. Но същевременно разпореди и проверка във връзка с информациите за некоректно негово поведение в зала.

Етичната комисия към ОС-Бургас не намери данни за поведение на съдия Калин Кунчев, което да противоречи на правилата за професионална етика. Тя е провела шест заседания, изслушала е Калин Кунчев и представители на страните по делата. „Комисията по професионална етика към Окръжен съд – Бургас е посочила, че правомощията ѝ, съобразно ЗСВ не допускат ревизиране професионалната дейност на съдия Кунчев като цяло или разглеждането и решаването на двете конкретни дела. Постановените по тях съдебни решения не са влезли в сила, против тях са подадени въззивни жалби и по пътя на обжалването ще се даде отговор от горестоящите инстанции на въпроса дали те са валидни, допустими и законосъобразни“, се казва в прессъобщение от ВСС.

В изпратеното до кадровия орган становище местната етична комисия казва още, че не може да се квалифицира като нарушение на етичните правила напътстването на страните към спогодба от съдия Кунчев непосредствено след приключване на съдебното заседание. „По посоченото гражданско дело съдия Кунчев е отправил предупреждения до ищеца Низамов да не нарушава реда в съдебната зала под страх от санкция, както и да не влиза в пререкания с представители на ответната страна. Тези предупреждения са отразени в протоколите от съдебните заседания, проведени на 28 юни 2017 г. и на 13 декември 2017 г. Според Комисията въз основа на извършената проверка се налага извод, че съдия Кунчев не е оставял без последствия нарушенията на реда в съдебната зала и няма основания да се приеме, че той е толерирал по някакъв начин поведението на ищеца“, съобщават още от ВСС.

Не на последно място става ясно, че нито една от страните не е поискала поправка или допълване на някой от протоколите от съдебните заседания.

Становището на етичната комисия към ОС-Бургас е било разгледано днес от съответната комисия на СК на ВСС и е било подкрепено от членовете ѝ. Резултатите от проверката на Инспектората към ВСС, извършена от Теодора Нинова, съвпадат с тези на местната етична комисия, а именно, че Кунчев не е накърнил престижа на съдебната власт. Според становището на ИВСС оплакванията в образуваната по случая преписка касаят постановените съдебни актове, процесуални действия по съдебни дела, които следва да бъдат обект на инстанционен контрол, се казва още в съобщението от ВСС.

8
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Иво
Иво
18 април 2018 17:02
Гост

Bravo na Perata, a jurnaluistite sa edni podlogi na GERB i komunistite !

Възмутен
Възмутен
17 април 2018 22:25
Гост

Медиите са за това-да отразяват безпристрастно фактите. Тоя се бие, пък после се жалва.

Anonimen
Anonimen
17 април 2018 22:27
Гост

A na vsi4ko otgore iska i pari

Мунчо
Мунчо
17 април 2018 22:28
Гост

Наглец

Иво
Иво
18 април 2018 17:01
Гост

Журналистите трябва да си плащат за лъжите. Браво на Перата !

Бургазлия
Бургазлия
17 април 2018 18:35
Гост

И двете страни не са прави, и двете прекаляват. Перата няма нищо общо с този казус, той си има други отклонения.

Анонимен
Анонимен
17 април 2018 17:57
Гост

може пък журналистите да са слъгали… ще видим и горната инстанция по делата на перата какво ще каже…

саня
саня
17 април 2018 17:52
Гост

Пак по схемата гарван гарвану…