Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да назначи шестима кандидати, които през 2016 г. се явиха на конкурс за първоначално назначаване в наказателните отделения на три апелативни съдилища.

До обсъждане на този казус се стигна след решение на Върховния административен съд от януари 2018 г.

През 2016 г. шестима души се явиха в конкурс за първоначално назначаване, но всички те получиха оценка под 4.50 на устния изпит, което не отговаряше на изискването на тогавашните правила на ВСС. Заради това кадровият орган прекрати конкурса. Кандидатите обжалваха решението за прекратяване.

ВАС отмени решението на съвета с мотив, че Законът за съдебната власт не въвежда минимални оценки на устния изпит, а казва, че окончателната се формира от общия сбор на оценките от писмения и устния изпити. Освен това, припомня ВАС, друг състав на съда е отменил разпоредбата от правилата за конкурсите, която въвежда тази минимална оценка от 4.50 на устния изпит. „След приключване на дейността на помощните комисии съответната колегия на Висшия съдебен съвет приема решение по назначението, в рамките на което тя може да обсъди и анализира всички обстоятелства по проведената процедура, съобразявайки наличните данни за кандидатите и постигнатите от тях резултати. ВСС може да откаже назначаването с конкретни мотиви за всеки кандидат, но не и да прекрати конкурса, предвид липсата на изрична норма с подобно основание в специалния закон. Не са налице и основания за прекратяване на конкурса по реда на чл. 56 АПК“, казва ВАС.

Така казусът стигна отново до Съдийската колегия. Преди две седмици Комисията за атестирането и конкурсите внесе три варианта на решение. Единият беше да се пристъпи към назначаването на всички кандидати по поредността на класирането. Вторият бе да не се назначат двама от кандидатите – Свилена Давчева и Надя Митева, защото двете междувременно вече работят в съдебната система – първата като съдия в РС-Сливен, а втората – като прокурор в РП-Свиленград. По отношение на другите четирима да се проведе гласуване.

А третият вариант беше да не бъде назначен нито един от кандидатите.

Цветинка Пашкунова заяви, че ще подкрепи третия вариант. „ВАС ни задължава да довършим процедурата, а тя е не само с назначаване, но и с отказ за назначаване. Ние сме длъжни да вземем управленческо решение, съгласно което преценяваме, че кандидатите притежават необходимите професионални и нравствени качества. Предложените протоколи от оценките от изпитите на кандидатите, които обективират техните качества, показват, че те са от 3.05 до 4.20. Работили са като разследващи полицаи и адвокати. Надя Митева и Свилена Давчева вече са встъпили като прокурор и съдия. По отношение на тях конкурсът е приключил и те нямат възможност да участват в конкурса за съдия в апелативен съд. Кандидатите нямат качества да работят като съдии в апелативна инстанция. Тази длъжност предполага изключителен опит, включително съдийски, като първоинстанционен и като въззивен съдия. И не случайно беше променен законът и вече няма възможност за първоначално назначаване на апелативно ниво и нагоре. Не е удачно да ги назначим за съдии в апелативен съд“, заяви Пашкунова.

Севдалин Мавров заяви, че не знае на какво основание колегията ще откаже да назначи един от кандидатите – Благой Потеров за съдия в АС-Бургас. По думите на Мавров той отговаря на всички критерии, за да бъде назначен – бил е младши съдия, съдия в окръжния съд в Бургас, бил е дори заместник-председател там. „Не трябва да се водим само от оценките от изпитите. Трябва да вземем и оценките от държавните изпити, неговата е 5.00. Не крия, че го познавам, работили сме заедно“, заяви Мавров.

Атанаска Дишева застъпи мнението на Пашкунова. Добави, че колегията не е задължена от решението на ВАС да назначи кандидатите, а само да довършат процедурата. По думите ѝ получените ниски оценки установяват професионалните качества на кандидатите. Каза още, че оценките, които получават младшите магистрати, са несравними с тези на шестимата участници във външния конкурс за апелативен съд от 2016 г.

Председателят на ВАС Георги Чолаков отбеляза само, че ще подкрепи варианта, при който колегията не гласува за двете вече назначени в съдебната система, а само за останалите четирима.

Но така или иначе нито един от кандидатите не събра необходимите осем гласа, за да бъде назначен за съдия в апелативен съд.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
FBI
FBI
05 юни 2018 13:06
Гост

Да прочетат в интернет за Бл. Потеров, пък ако искат и и в едни други информационни архиви……

Анонимен
Анонимен
05 юни 2018 12:10
Гост

Къде са тръгнали да обжалват с тези жалки оценки. Да си налягат парцалите да учат, пък после да се кандидатират.

5-ко
5-ко
05 юни 2018 12:09
Гост

Мавров както винаги направи разумно предложение. Жалко, че не се съобразиха с мнението му. Оценката е много субективен критерий. не винаги е реално отражение на знанията.

Anonimen
Anonimen
05 юни 2018 12:05
Гост

Георги Чолаков както винаги в опозиция.

Петя
Петя
05 юни 2018 12:06
Гост

Можеха да назначат поне Свилена Давчева и Надя Митева, защото двете вече работят в съдебната система.