Четири години след внасяне на предложението за образуване на дисциплинарно производство, Съдийската колегия наказа съдия Мирослава Тодорова със „забележка“. Решението е взето на вчерашното заседание на кадровия орган.

Дисциплинарното производство срещу съдия Тодорова беше образувано на 6 декември 2016 г., след проверка на Инспектората към ВСС по сигнал на бившия главен прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът беше във връзка с искане на прокуратурата за разкриване на банкова тайна. Производството е било по реда на Закона за кредитните институции. Съдът трябва да се произнесе в 24-часов срок. Искането на държавното обвинение е постъпило на 21 ноември 2015 г., а съдия Тодорова се е произнесла на 17 декември с.г.

Инспекторатът към ВСС обаче реши да ревизира цялостната дейност на Мирослава Тодорова в Софийския районен съд, където тя беше понижена за две години след наложено друго наказание. Според доклада на ИВСС тя е имала забави по дела и заради това поиска съдийката отново да бъде наказана.

В началото на 2019 г. дисциплинарният състав внесе предложение в СК на ВСС съдия Тодорова да бъде наказана с намаляване на заплатата с 10% за шест месеца.

На 26 февруари с.г. мнозинството в колегията отхвърли предложението на дисциплинарния състав. Председателят на ВАС Георги Чолаков е предложил по-тежко такова – или „понижаване в ранг за една година“, или „понижаване в длъжност за две години“, защото Тодорова е извършила нарушение докато изтърпява друго дисциплинарно наказание. Други членове на съвета са възразили, че „старото“ наказание вече е заличено и че индивидуализацията на наказанието трябва да бъде съобразена със сегашните факти.

Дадена беше възможност на съдия Тодорова да се запознае с новите предложения и да изложи своето становище, което тя стори като се яви лично пред СК на ВСС на 12 март 2019 г.

На заседанието на 2 април миналата година дисциплинарното производство срещу нея отново влезе в дневния ред на Съдийската колегия. Тогава е било направено и трето предложение – съдия Тодорова да бъде наказана със забележка, което е било мотивирано с ефекта върху магистрата, практиката на Европейския съд по правата на човека, изключителната работа на съдия Тодорова – от разгледани от нея за две години в СРС 1348 дела са били отменени само 8 определения.

Но нито едно от тези предложения не събра необходимото мнозинство от 8 гласа „за“. За „понижаване в длъжност“ гласуваха 6 кадровици, 7 бяха „против“. За „понижаване в ранг“ гласовете бяха 5 „за“, 8 „против“, а за „забележка“ – 4 на 8 гласа.

ИВСС обжалва решенията и първо тричленен, а после и петчленен състав на ВАС ги отмени, като посочи, че няма мотиви защо Съдийската колегия не наказва съдия Тодорова, при положение че приема, че е извършила нарушение и дори отправи препоръка към кадровиците да ѝ наложат наказание.

Така казусът отново се озова в Съдийската колегия, която вчера успя да събере вече необходимото мнозинство за налагане на наказание „забележка“ на съдия Мирослава Тодорова. Тя може да обжалва решението в 14-дневен срок пред ВАС.

33
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
политици срещу съдии
политици срещу съдии
03 септември 2020 10:51
Гост

А дали някой си спомня, КОЙ предложи да се наложи наказание на съдия, за когото цялата КАК е определила Много добра оценка за работата й?Излъчения от политическата квота на Атака и ГЕРБ-никому неизвестният до влизането си във ВСС- Новански. Ето така, политиците могат да влияят в съдебната система и атакуват съдии и чрез ВСС!!!Това го няма никъде по света, никъде!!!Грозното е, че когато политик на прави това, даже и да няма основание, никой от съдиите не смее да га оспори или почти никой…

Марина
Марина
02 септември 2020 23:19
Гост

Не знам що за съдия с високи проф.качества е М.Тодорова, но …по делата ще я познаете. Сещам се за едно изключително странно нейно решение по повод боядисването на паметник пред Позитано 20 от протестъра Асен Генов /от една и съща либерална хранилка/ и как класическият пример за хулиганство беше квалифициран екзотично от нея като „проява на художествено мнение“. Чудя се дали да не хвърля една кутия боя върху колата на един съсед и после да пледирам, че само съм изразил творческото си вдъхновение стил Марина Абрамович, например.

Паралелепипед
Паралелепипед
02 септември 2020 18:14
Гост

Мдаа, пропагадната машина не спира. От нормалните съдии, които не са към никакви лобита, на никого не му се занимава да пише това, което по-голямата част от съдиите мислят. Няма кой да каже истината, която не е нито черна, нито бяла: 1. Мира е блестящ съдия, но също така и прочута с изключителните си забавяния и то по наказателни дела /по 2-3 години, което е наистина недопустимо колкото и да си гениален/; 2. Стандартът за наказания на тази СК е драстично по-мек от останалите състави на ВСС и „забележка“ е наистина несъразмерно леко наказание за забавите на Мира; 3. И… Покажи целия коментар »

Цаци
Цаци
02 септември 2020 17:50
Гост

Имала забави по дела? Ами нали щяха именно от ВСС да решат проблема с натовареността.

Живко
Живко
02 септември 2020 17:49
Гост

Нека да обжалва. В пълното си право е. Тези безобразия във ВСС трябва да спрат.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:29
Гост

да не си пишеш делата по две-три години…. е това е безобразие. Кога ли ще изяде шамарите от някой пострадал от нейните дела?

Susan Benson
Susan Benson
02 септември 2020 17:48
Гост

Здравейте, Имате ли нужда от заем? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм заемодател, а също и финансов консултант. Имате ли нужда от заем за стартиране на бизнес, завършване на проект, закупуване на къща или кола или имате нужда от заем по други лични причини? ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове заемни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. Ако се нуждаете от финансова подкрепа, можете просто да ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или да ни пишете директно на WhatsApp чрез: +447903159998 и да получите отговор за миг. Ние сме… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
02 септември 2020 17:24
Гост

Мдаа.. който е дръзнал да подразни някой от управляващите и да им се опълчи по някакъв начин, ще бъде преследван до гроб. Дори с подобни дребнави жалкарски заяждания. 4 години – тая процедура няма ли предвидена абсолютна давност Ако няма – не е ли нарушено правото на защита? За грабежи и убийства ще има, а за дребни дисциплинарни нарушения не? Цацаров за 7 години освен да грухти и да се подмазва на олигархията какво свърши – да пуска подобни дребнави доноси? Може би го боли от завист че тази жена е посмяла да отстоява собствена позиция пред силните на деня-… Покажи целия коментар »

Бойка
Бойка
02 септември 2020 17:39
Гост

Да, озключително подмолно дйстваше. Не че Гешев е цвете за мирисане.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:33
Гост

Не е наказана за позиция и изказвания, а за ненаписани дела в срок. По някои дела има просрочия от 3 години! Дано да не стигнеш до там да ти е съдия по някое твое дело! Ще има да чакаш… Пък ти си гледай гражданската й позиция!

Приятел
Приятел
02 септември 2020 17:09
Гост

Тази и владимира янева са за затвора,заради стотици незаконни СРС та.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 17:28
Гост

„Тази“ няма нищо общо нито с Владимира Янева и нейната деятелност, нито със „стотици незаконни СРС та“. Неудобна е, защото е свободна, независима, компетентна и не си мълчи, и най-важното – увлича себеподобни.

Зара
Зара
02 септември 2020 17:42
Гост

Изключително компетентна е наистина. Тя е голям професионалист.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:34
Гост

….. и не си пише делата с години! Ама карай да върви!

Сашо
Сашо
02 септември 2020 17:41
Гост

И други са за затвора, ама Гешев дреме.

хахахах
хахахах
02 септември 2020 16:30
Гост

Хайде оставка на това съветче и да се свършва да се делим на съдебен съвет на съдиите и съдебен съвет на прокурорите и да закриваме държавата хахахаха

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:31
Гост

това с деленето няма общо, сега СК я наказва т.е. прокуратурата не е намесена

хахахах
хахахах
02 септември 2020 16:32
Гост

Не, бе, аз по принцип – просто много се кефя на идиотията със съдебен съвет на съдиите и съдебен съвет на прокурорите. Това Барни няма равен!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:32
Гост

Прокуратурата винаги има пръст, всички ги е страх от нея. И когато някои в СК са поели ангажимент, гледат да го изпълнят, че иначе…. лошо

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:38
Гост

Каквото сам си направиш, никой не може да ти направи

Дима
Дима
02 септември 2020 17:43
Гост

Трудно се пуска кокала.

Anonymous
Anonymous
02 септември 2020 16:23
Гост

Хайде сега сериозно – побъркаха тази жена, наказания, без атестация. Този ВСС е същият като предишния! И много ми е интересен моментът с Чолаков тий пък какво се е назлобил срещу нея?!

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:26
Гост

Той трябваше да се отведе, защото преди години участваше в един от съставите по друга дисциплинарка срещу Мирослава Тодорова и въобще не е обективен.

Краси
Краси
02 септември 2020 17:44
Гост

Не му е за първи път.

чичо сам
чичо сам
02 септември 2020 16:20
Гост

кот сам си напрайш, друг не може

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:25
Гост

Може, може, че и по-лошо може

забележка
забележка
02 септември 2020 16:18
Гост

Забаеянето на произнасянето по искане за разкриване на банкова тайна е недопустимо, като не ок, отказваш в срок и точка! Но и намаляване на заплатата е твъде строго, забележка е ок

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:23
Гост

Изначално е сбъркано. ИВСС ще проверява цялостната дейност след конкретен сигнал (отделен е въпросът, че идва от главния прокурор). Та искам да знам в колко други случая ИВСС след конкретно сезиране, прави цялостна проверка

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:44
Гост

Дори и да няма други случаи, това не означава, че е сбъркано. Много субективно пишете, лично ли сте заинтересован/а от казуса?

Жени
Жени
02 септември 2020 17:46
Гост

По някога си мисля, че просто изпълнява поръчка.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:15
Гост

Предлагам да се организира едно конкурсче, на което съдия Мирослава Тодорова и мнозинството от „умниците“ в СК да решават наказателноправен казус и тест по право на ЕС и в областта на правата на човека и да видим кой как ще се представи. Убеден съм, че Мирослава Тодорова ще им скъса шушоните. Дори и на някои, стигнали до ВКС. Да се включи викам и Крънчева, та да видим кой колко знае. Не ги е срам. Само защото е тя, затова я наказват.

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 16:47
Гост

Ти ли ще ги оценяваш?

Анонимен
Анонимен
02 септември 2020 18:37
Гост

само дето ще решава казуса две-три години. Като делата си!