Съдиите от Софийския апелативен съд и от Софийския градски съд – Алексей Трифонов и Евгени Георгиев засега са кандидатите за председател на СГС.

И двамата днес са подали документи в деловодството на Висшия съдебен съвет.

В началото на годината Съдийската колегия на ВСС направи опит да избере председател на градския съд. Тогава кандидатите бяха двама – Евгени Георгиев и Светлин Михайлов. Но след изслушването им на 13 март, нито един от тях не успя да събере необходимия брой гласове – поне осем.

Тогава членове на съвета заявиха, че СГС не може да стои дълго време без председател. Имаше призиви кадровиците да се обединят около един кандидат, защото става дума за най-натоварения окръжен съд в страната, в който има проблеми, както професионални, така и лични, които трябва да бъдат решени.

Алексей Трифонов е дългогодишен наказателен съдия. Работил е последователно в Софийския районен съд, Софийския градски съд, а от  9 години е съдия в Наказателното отделение на САС.

За мен това е ново предизвикателство, до момента не съм изпълнявал подобна длъжност. Административната работа е по-различна от съдийската, но е и доста важна“, каза съдия Трифонов пред „Лекс“. Обясни, че е запознат с проблемите в СГС, но първата и основна задача, с която ще се заеме, ако бъде избран, е преодоляване на проблема със свръхнатовареността в съда. Той посочи, че този въпрос стои и пред САС, и пред Софийския районен съд. Ще го мислим, имам някои идеи, каза още съдия Трифонов.

На въпрос дали очаква съдиите от СГС да му помогнат за нормализиране на работата, той заяви: „Не виждам защо да не ми помогнат. Ще намерим общ език. Оптимист съм“.

Евгени Георгиев беше номиниран за поста от общото събрание на съда. От общо 112 съдии с право на глас на събранието гласуваха 64. „За“ Георгиев вота си дадоха 53 съдии, а 11 бяха против кандидатурата му.

Пред колегите си на общото събрание той заявил: „Подкрепата за мен в първата процедура и отношението Ви след приключването ѝ, ме накараха да почувствам, че не съм сам, че вие се отнасяте с доверие към мен, но и с положителни очаквания“. Георгиев посочил още, че от участието си в първата процедура за избор на председател на СГС е научил за ежедневните трудности, които съдиите срещат в работата си. „Наученото ми дава увереност, че мога да се справя с предизвикателството да бъда председател на съда. Работата няма да е бреме за мен, защото организационната дейност ми дава енергия“, казал той.

Срокът за подаване на документи за участие в процедурата за избор на председател на СГС изчита на 8 юни. Говори се, че може да има и трети кандидат. Дали това е така, ще стане ясно утре.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 юни 2018 8:00
Гост

Трябваше да изберат Светлин Михайлов.

кккк
кккк
07 юни 2018 20:36
Гост

колеги, за какво ги свикваме тези общи събрания, ако те нямат никакво значение, ако всс не се съобразява с мнението на съдиите

самоуправец
самоуправец
07 юни 2018 20:39
Гост

Не съм съгласен! Кадрови правомощия има ВСС, а не Общото събрание. Само ВСС може да избира и мнението на събранието е само консултативно за качествата на кандаитите. Хайде да не свеждаме до абсурдт това съдийско самоуправление

Анонимен
Анонимен
07 юни 2018 22:24
Гост

ВСС няма пряко наблюдение. Общото събрание може да прецени професионалните качества на кандидата.

заинтругуван
заинтругуван
07 юни 2018 18:20
Гост

Значи Трифонов все пак се нави. Да видим и дали ще го има мистериозният трети…