Специализираният наказателен съд не успя да даде ход на делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, който е обвинен за бартера с ваксини с Турция.

На днешното разпоредително заседание стана ясно, че един от съдебните заседатели се отвежда, защото е участвала като вещо лице по административни дела между държавното дружество „Бул Био“ и Агенция „Митници“. „Бул био“ пък е производителят на ваксини, заради които Москов е обвинен. Освен това като пострадал от сделката е било призовано финансовото ведомство, което обаче отговорило, че ощетено е било Министерството на здравеопазването (МЗ), защото е самостоятелен разпоредител на бюджетни средства.

Оказа се още, че защитата на Москов и на бившия му заместник Адам Персенски не е успяла да се запознае с всички материали по делото, което също доведе до отлагане на процеса.

Петър Москов е обвинен в престъпление по служба, защото през юли 2015 г. е приел дарените от Турция ваксини „Пентаксим“ и „Еувакс Б“, които не са разрешени за ползване в България. Според прокуратурата от това са настъпили вреди за над 325 000 лева от платен ДДС за ваксините, а отделно е било създадено недоверие във възможността на Министерството на здравеопазването (МЗ) да контролира лекарствената политика и е било породено недоверие у гражданите за дейността по ваксиниране на децата.

Ваксината „Еувакс Б“ пристигна като добавка към дарението и тя не е разрешена за ползване у нас, като МЗ още тогава обяви, че я е задържало на склад в случай на засилен бежански натиск. Като част от договорката с Турция, България се задължи да дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза (БЦЖ), произвеждани у нас. Вносът се наложи тогава заради системни проблеми с доставките, които се задълбочиха през пролетта на 2015 г.

Ваксините, които България дари, са произведени от държавното дружество „Бул Био“ и министерството е трябвало да му плати над 440 000 лева, изчисли прокуратурата. Задължението обаче отпаднало, след като бил сключен договор за дарение, с който фирмата дарява ваксините на МЗ. В тази връзка Москов е обвинен, че в съучастие като помагач е улеснил сключването на тази неизгодна сделка.

Третото обвинение на ексминистъра е свързано с произведените над милион неетикирани ампули от ваксината „Тетадиф“ в „Бил Био“, които подлежат на унищожаване. Според прокуратурата Москов не е упражнил контрол върху управлението на държавното дружество, от което са произлезели щети за над 110 000 лева, колкото са разходите за производството на ампулите.

Заместникът на Москов тогава в МЗ Адам Персенски е обвинен като негов помагач за сделката с Турция, защото се срещал с представители на турското посолство в България, където било договорено двустранното споразумение за размяна на ваксини. Обвинени по делото са и управителят на „Бул Био“ Любомир Димитров, предшественикът му Росен Алексиев и двама служители от дружеството.

Разследването започна преди две години, а Москов през цялото време твърди, че няма проблем с ваксините и дори настояваше прокуратурата да разследва кой е създал напрежението и атаката срещу министерството. Според него ваксините „Пентаксим“ от Турция са идентични на използваните в България и има разрешение за употребата им, но не и за търговия с тях.

„Това беше единственият възможен път, който да защити здравния интерес и да има на разположение ваксини за имунизационния календар. От друга страна това се оказа и изгодно от финансова гледна точка за държавата решение. Цялата тази гадост, която българските родители на малки деца бяха принудени да изслушат и вероятно да изживеят, сега вече и от поддръжниците ѝ престава да бъде разказ. Сега вече разказът е затова дали държавата е ощетена с нещо. Ощетяването изглежда като това, че Министерството на здравеопазването е внесло ДДС в републиканския бюджет“, каза Москов днес.

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
16 април 2018 16:34
Гост

Тоя Москов си е за затвора.

Съгласен
Съгласен
16 април 2018 16:36
Гост

Жалкото е, че сега се бяга лесно от там.

Възмутен
Възмутен
16 април 2018 16:33
Гост

Айде, делото пак ще се проточи

Анонимен
Анонимен
16 април 2018 16:49
Гост

Сефте. Но наблюдавам с интерес тези разпоредителни заседания и се убеждавам все повече, че те по никакъв начин не водят до по-бързо съдебно производство.