Председателят на парламентарния Консултативния съвет по законодателството проф. Огнян Герджиков поиска от председателката на Народното събрание Цвета Караянчева органът да бъде разпуснат, защото „съществуването му е безсмислено“, съобщи „Медиапул“.

В писмото си именитият юрист, бивш председател на Народното събрание и служебен премиер обяснява, че от възстановяването на съвета през октомври 2017 г. депутатите са поискали от него становище само по два законопроекта – промените в Кодекса на труда и измененията в Административнопроцесуалния кодекс.

„През изтичащата 2018 г. не ни беше възложена никаква задача. Това обстоятелство ме кара да мисля, че Народното събрание повече няма нужда от този консултативен съвет. Номиналното му съществуване е безсмислено. Ето защо е коректно той да бъде закрит“, пише проф. Герджиков.

И заявява: „Още повече, че членовете на съвета имаме резерви към качеството на някои от приеманите от Народното събрание нормативни актове и не желаем имената ни, евентуално, да се свързват с тях. От името на членовете на Консултативния съвет Ви моля най-учтиво, той да бъде закрит като това обстоятелство бъде публично огласено“.

Не за пръв път професорът отправя сериозни критики към качеството на законодателството у нас. В интервю през март той заяви, че в последно време у нас законите се правят „безотговорно, популистки и непрофесионално“. „Когато виждам как се творят законите, особено в последните години, наистина излизам от равновесие“, каза тогава проф. Герджиков.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
kolega
kolega
26 декември 2018 23:54
Гост

Достоен човек! Голям! За разлика от жалки „водачи“, дето в криза се скриват под бюрцето и не смеят да хмъкнат…
Единици са като Герджиков, единици…

МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
24 декември 2018 23:47
Регистриран

Професор Герджиков, нямате основание да очаквате от инжинер като Председателя на Народното събрание да се интересува от съвета по законодателство , тъй като жената машинен инженер няма капацитета да се интересува от законодателство.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 18:27
Гост

Подобни съвети са параван за замазване на очите на обществото, проблем е когато в тях участват истински и независими юристи.

Мишо
Мишо
21 декември 2018 18:25
Гост

Герджиков е напълно прав да протестира, защото в парламента напоследък не се пишат закони, а се натъкмяват.

Симеон
Симеон
21 декември 2018 23:21
Гост

Адмирации за предложението му.

Анонимен
Анонимен
21 декември 2018 23:23
Гост

Да, все пак той е председател на този съвет. Можеше да си стои на топло и да си взима паричките като такъв.

Анонимен
Анонимен
22 декември 2018 0:55
Гост

Въпрос на съвест.