Счетоводители, адвокати, банки и консултантски компании ще трябва да докладват на данъчните власти за агресивни схеми, с които техни клиенти се опитват да избегнат данъчно облагане. Това решиха министрите на финансите на ЕС, които във вторник постигнаха съгласие по законодателно предложение, съобщи на брифинг в Брюксел министър Владислав Горанов, който председателства заседанието на ЕКОФИН.

Проектодирективата е част от пакет с мерки срещу избягване на плащането на данък печалба. Докладването ще се отнася предимно за транснационални схеми.

Новите правила ще се прилагат от 1 юли 2020 г., а държавите членки имат срок до 31 декември 2019 г. да ги въведат в националното си законодателство.

Държавите членки ще обменят помежду си автоматично информация за докладваните схеми посредством централизирана информационна система, до която ще имат достъп данъчните власти на държавите членки, съобщи комисар Валдис Домбровскис. Това ще става веднъж на три месеца, като първият автоматичен обмен трябва да е приключил до 31 октомври 2020 г.

„Увеличаването на прозрачността е ключово в нашата стратегия за противодействие на избягването на плащането на данъци“, коментира Горанов. По думите му докладването от страна на финансовите посредници ще позволи да се предотвратят случаи на пестене на данъци, преди още това да се е случило.

Консултантите и самите компании, които ползват схемите за пестене на данъци, ще подлежат на санкции.

Във вторник Съветът на финансовите министри отново направи промени в „черния“ списък на офшорките, въведен през декември 2017 г., които не желаят да се съобразяват с данъчните правила на ЕС.

От списъка бяха извадени Бахрейн, Маршаловите острови и Сейнт Лусия. В същото време в него бяха включени Бахамите, Сейнт Китс и Невис и Американските Вирджински острови.

Горанов изпълни и личния си ангажимент от януари европейските институции да изпратят писма до офшорките, които са готови да съдействат на ЕС, с молба техните ангажименти за увеличаване на прозрачността и намаляване на данъчните измами да станат публични. В момента, в който се получат положителни отговори, ангажиментите на офшорките ще бъдат публикувани онлайн, посочи Горанов.

*Статията е препечатана от „Медиапул“

1
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 март 2018 19:02
Гост

Идеята е много добра. Дано стане.