Студенти от цялата страна тази събота и неделя премериха сили в Национално състезание по гражданско и търговско право. То беше организирано от Кръжока по гражданско и търговско право към Юридическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, Студентския съвет и ELSA-Пловдив.

Състезанието премина на два етапа. В първия предварителен кръг участниците решаваха тест, а на финала участваха в симулативни процеси. Представянето им беше оценено от жури, председателствано от декана на факултета проф. д-р Венцислав Стоянов и членове доц. д-р Люба Панайотова (ръководител на катедра „Гражданскоправни науки“) и доц. д-р Димитър Деков (ръководител на Клиниката „Правна защита на потребителите“ към факултета).

В предварителния кръг участваха 15 отбора от 5 юридически факултета в страната – на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Пловдивския университет, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, Университета за национално и световно стопанство и Варненския свободен университет.

Всички те в събота за час и половина трябваше да решат тест, чиято цел беше да бъдат проверени знанията им в областта на материалното частно право. Тестът включваше въпроси от гражданско право-обща част, вещно право, облигационно право, търговско право, семейно и наследствено право.

Осемте отбора с най-добър резултат от теста се класираха за финалите на състезанието на следващия ден. На предварителния кръг най-добър резултат (47 точки от максимални 50) постигна отборът на ПУ в състав Изабела Петкова, Лейла Адемова и Николай Стоев. Челната осмица беше допълнена от още два отбора от ПУ (второ и четвърто място), три отбора на СУ (пето, шесто и осмо място) и по един отбор на УНСС (трето място) и ВТУ (седмо място).

На финалите на състезанието осемте отбора с най-добър резултат от предварителния кръг се изправиха един срещу друг в четири симулативни процеса, в които всеки един от тях влезе в ролята на ищец или ответник и представи своя адвокатска защита.

Тази година казусът, който решаваха, беше посветен най-вече на въпроси от областта на облигационното и търговското право, а състезателите размишляваха над някои правни проблеми, свързани с придобиването на авторски картини, които са произведения на изкуството. Така тематиката на казуса беше свързана и факта, че тази година Пловдив е Европейска столица на културата.

Според организаторите на финала всички отбори са представили адвокатски защити, които са се отличавали с високо ниво на познание на частноправната материя.

След оспорвана битка наградата „Най-добър ищец“ и „Специална награда на академичната общност“ получи отборът на СУ, в който влизат студентите Тихомир Рачев, Александър Лешев, Никола Златарев и Асен Стефанов.

Призът за „Най-добър ответник“ взе отборът на ПУ с членове Жанет Вълкова, Веселина Учкова, Йорданка Николова и Валентина Методиева.

За „Най-добър оратор“ беше призната Изабела Петкова, която беше говорител на отбора на ПУ, в който участва с колегите си Лейла Адемова и Николай Стоев.

За „Най-оригинална защита“ беше отличен отбор на ВТУ в състав Елеонора Дочева, Силвия Йовчева и Димитър Илиев.

А специалната награда на председателя на журито беше присъдена от проф. д-р Венцислав Стоянов на отбора на УНСС в състав Иван Генчев, Павел Желев, Васил Калибацев, Елена Славова.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петър Петров
Петър Петров
02 април 2019 9:38
Гост

Пловдив тази година ме впечатлиха с много добро представяне на финалите. Много ми хареса и отбора на ВТУ, особено представянето на момчето, което им беше говорител. СУ традиционно са си много силни и нямах никакви съмнения за тях, че ще се представят на високо ниво. Като цяло съм много приятно изненадана, че вече явно има поне няколко факултета в страната, в които студентите да са на такова високо ниво.

Правен коментатор
Правен коментатор
01 април 2019 19:37
Гост

Успях да гледам представянето на отборите на финала. Направи ми изключително силно впечатление огромната подготовка на студентите от ПУ. Тези млади хора имат огромни познания в областта на гражданското и търговското право. Според мен и разпределението на наградите беше справедливо. Всички отбори ми харесаха и особено много последния ищец. Поздравления за организаторите!

Поздравления
Поздравления
02 април 2019 9:25
Гост

Пловдивският университет наистина показва значителни резултати в юридическото обучение – това си личи и в преподавателския, и в студентския състав. Дано тенденцията се запази!

Иначе поздравления за състезанието, макар че вече има доста правни състезания, пак ми се струва, че може да се правят още!

Анонимен
Анонимен
01 април 2019 16:56
Гост

Много добра организация на състезанието и справедливи резултати! Нашият отбор да не успяхме да се класираме за финала, но в неделя гледахме симулативните процеси и бяха на супер високо ниво! СУ и ПУ заслужено спечелиха най-големите награди за най-добър ищец и ответник! Догодина пак ще участваме!

Анонимен
Анонимен
01 април 2019 16:53
Гост

В България има много кадърни млади хора. Жалкото е, че повечето от тях в последно време бягат в чужбина.

Анонимен
Анонимен
01 април 2019 16:04
Гост

Поздравления за ентусиазмът и упоритостта на тези млади хора.

Анонимен
Анонимен
01 април 2019 16:02
Гост

Симулативните процеси са добро предизвикателство за качествата на младите юристи.