Студенти от Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и техните треньори, спечелили ред престижни международни състезания, бяха отличени от министъра на правосъдието Крум Зарков, който беше домакин на срещата, на която присъстваха още деканът на ЮФ на Софийския университет проф. д-р Даниел Вълчев и заместникът му доц. д-р Мартин Белов.

В класацията за международни състезания по право NICA Law Schol Юридическият факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ беше класиран на първо място в Европа и на трето място в света за 2022 г. След българските студенти останаха отборите на Харвард, Кембридж и други престижни университети.

За нас е голяма чест да ви посрещнем, да ви поздравим, да ви признаем уважението си за положените усилия. Да ви кажем, че не сте останали незабелязани, следим ви!“, каза Крум Зарков. Сподели, че самият той е участвал в подобни състезания и знае „колко трудно се пробива стъкленият таван, за да се престрашиш да отидеш и колко е хубаво, когато постигнеш успех“. „Успехът е и че представлявате правната ни школа на най-високо ниво“, каза още Зарков.

Министърът на правосъдието Крум Зарков, деканът на ЮФ на СУ проф. Даниел Вълчев и доц. д-р Мартин Белов (от ляво надясно)

Деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев каза на свой ред, че голяма част от участниците в състезанията, след като се дипломират, продължават като треньори на отбори. „Това създава една уникална общност, която се развива през годините и именно тя е причина за сериозните успехи“, посочи проф. Вълчев.

Всички се съгласиха със сравнението на доц. Мартин Белов, който определи постиженията като достойни за Шампионска лига.

Крум Зарков връчи плакети на Министерството на правосъдието на треньорите на отборите Олег Темников (Willem C. Vis International Commercial Arbitration), Петя Аджопова (Helga Pedersen Moot Court Competition), Симона Мокрева (Philip C. Jessup Law Moot Court Competition), Надя Денкова (Telders International Law Moot Court Competition), Велиана Събчева (Manfred Lachs Space Law Moot Court Competition), Мария Желязкова (All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition), Мартин Якимов (Central and East European Moot Court Competition), Цветелина Димитрова (PAX Moot), Дарина Попова (International Criminal Court Competition), Дима Александрова (състезания по медиация).