Столичният инспекторат е наложил максимална глоба от 5000 лева на младеж, писал със спрей по фасадата на НДК.

19-годишният жител на столичния кв. „Младост“ бил заловен от Общинската полиция в неделя следобед, докато рисувал графити по една от страничните фасади на НДК, а тежката глоба била наложена и заради съдържанието на надписите – „Пиринско и Порн Хъб“.

От инспектората съобщават, че младежът е глобен по Наредбата за управление на отпадъците, поддържането и опазването на чистотата, според която е забранено писането, драскането и рисуването по фасади на сгради.

За конкретното деяние няма точно предвидена глоба и затова момчето е било санкционирано по чл. 82 от наредбата, според който за „други нарушения“ се налагат санкции от 100 до 5000 лева.

От инспектората обясняват още, че максималната глоба е наложена и заради това, че деянието е извършено в условията на извънредно положение, въпреки че нарушителят се извинил.

„С оглед циничния характер на деянието и то в условията на ситуация на въведено извънредно положение, ограничаващо безцелното движение на граждани на територията на СО, в случая Столичен инспекторат ще наложи максимално предвидената санкция от 5000 лв., въпреки собственоръчно написаното в акта, разкаяние с текст: „Извинявам се за делата си“, от страна на провинилото се лице“, посочват от инспектората.

Решението идва точно когато депутатите гласуват отмяната на определената глоба точно от 5000 лева за нарушаване на здравните мерки и я заменят със санкция от 300 до 1000 лева. В последните седмици на извънредно положение МВР наложи глоби за 4 млн. лева за разходки в паркове и градинки, често и при съмнителни обстоятелства, което предизвика обществено недоволство.

Такъв е случаят и с Любомир Яньов, който се оплака, че е бил глобен с 5000 лева, защото изпушил цигара в близост до дома си в Пловдив. Пред „Нова телевизия“ мъжът обясни, че слязъл пред блока, защото няма тераса, но там имало хора и се отдалечил, за да спазва дистанция.

„За да спазя един от законите, явно съм нарушил друг. Излизайки от входа, видях, че има медицински лица и пациенти, и реших да спазя дистанция“, разказва глобеният Яньов.

След това отишъл до парапета на близката река, за да си допуши и допие кафето. След по-малко от минута дошли полицаи, които му написали акт за 5000 лева. Яньов е категоричен, че ще обжалва глобата и се надява тя да бъде отменена. Най-малкото след намаляването на санкциите, ще бъде намалена, заради това, че по случая му ще се приложи по-благоприятният нов закон.

24
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Фики
Фики
07 април 2020 11:52
Гост

Калпаво поколение, еййййййййй. За такова нещо по времето на бай Тошо щеше да отиде в ТВУ.

Иван Иваноев
Иван Иваноев
07 април 2020 11:53
Гост

Няма лошо! Техникум по вътрешна украса.

Анонимен
Анонимен
07 април 2020 11:49
Гост

Тези не си поплюват. Директно са му наложили максималната глоба.

Ангелова
Ангелова
07 април 2020 11:51
Гост

Само така за такива хулигани. Иначе не се разбират от дума.

Анонимен
Анонимен
07 април 2020 11:47
Гост

Малко му е на този келеш. Така ме дразнят тези надписи по фасадите. А и намерил какво да рекламира.

Сенека :)
Сенека :)
07 април 2020 10:14
Гост

Не виждам нищо цинично, две търговски фирми в един израз…

този е за награда!
този е за награда!
07 април 2020 6:42
Гост

Написаното е отговорен гражданин, който съветва хората ди си стоят по домовете-полезно в ситуацията. Трябва да му бъде платена награда за социална отговорност. Не съветва да се излиза, а да се стои пред компютъра,и да се пие българска напитка(насърчава се бг производството) и да се гледат сайтове на здравноосигурителна тематика.

юрист
юрист
06 април 2020 20:15
Гост

А за нерегламентирана реклама, и то на алкохолна напитка няма ли да му направят акт? Спокойно могат да му треснат още една глоба съответните органи ако има воля да приложат закона

свободен професионалист
свободен професионалист
06 април 2020 18:09
Гост

А не е ли цинизъм отношението на държавата в лицето на управляващите, да не освободиш упражняващите свободни професии от заплащането на осигуровки за времето на извънредно положение ?
Въпреки евпропейската практика по този въпрос ?? Няма да забравим този цинизъм на държавата майка за едни и мащеха за други. Цинизмът поражда цинизъм.

отговор-и то безплатен
отговор-и то безплатен
07 април 2020 6:45
Гост

Не,, цинизъм и наглост са подобни призиви. Свободните професии сами са избрали да си поемат сами риска. Щом не можеш да плащаш осигуровки, като нямаш доходи-заявяваш спиране на упражняването на професията, а не хленчиш. Това е достойното поведение, момиченце.

колегия
колегия
06 април 2020 16:40
Гост

Явно момчето няма гадже…

юрист
юрист
06 април 2020 20:17
Гост

Ми така няма и да намери. Да беше влизал в сайтове за запознанства вместо в порнхъб

до юрист
до юрист
07 април 2020 6:47
Гост

Ти нещо много добре познаваш този сайт?
Аз помислих,че това е сайт за продажба на перални.

Русева
Русева
06 април 2020 16:40
Гост

Неадекватна община, неадекватни глоби!

Sus Bi
Sus Bi
06 април 2020 16:39
Гост

Ех, как ще се зарадвам, когато чуя и за издраскване на фасада с думата полов член или направо с рисуването му да има такива глоби. Ама тогава понеже всички на улицата са и полицията не ги вижда драскачите. Сега е лесно.

Филипа
Филипа
06 април 2020 16:37
Гост

Тоя, че е за глоба е за глоба, обаче нали разбирате, че има много по-доасдни надписи по София и техните създатели не биват глобявани.

Анонимен
Анонимен
07 април 2020 11:46
Гост

Е, може ли да ги хванеш всичките?

Унчев
Унчев
06 април 2020 16:36
Гост

От край време Столична община не се издържа от например карти и билетчета, които продава, тя се издържа и келепира и е от глобите. Затова така яростно не желаят да пуснат контрольор във всеки автобус, защото тогава няма как да има нередовен пътник. По-финансово изгодно е за 1 ден да се глобят 20 човека с по 50-100 лв. вместо тези същите да си купят билетчета или карти. Затова и паркинги не се правят. За да има вдигане на коли и глоби. Затова и сега се пердашат глоби на куцо и кьораво. Какво толкова е надраскано, че глоба да има. Било… Покажи целия коментар »

Ристевски
Ристевски
06 април 2020 16:34
Гост

Цинизмът идва от там, че общината използва извънредно положение, като оправдание на си пълни касичката.

Унчев
Унчев
06 април 2020 16:34
Гост

Какво очаквате? В момента на практика без пари се пътува в градския. Билет не можеш да си купиш от водача, а и надали има контрольори по градския. Следователно тая община иска да си избие парите от нещо.

Обретенов
Обретенов
06 април 2020 16:33
Гост

Това е поредната изкупителна жертва. Ние сме нация на изкупителните жертви. Този ще го глобят 5000 лв за едното нищо, но келешите, които драскат свастики, рисуват полов орган и пишат думата с К за Левски, или друг човек/клуб , не получават и грам наказание. Но вижте някой написал марка бира и марка сайт ще е глобен с 5000 лв.

Давидков
Давидков
06 април 2020 16:32
Гост

Да вземат да се научат тези пишлемета, че не може да си пляскат извращенията на всяко място, което е с бяла повърхност!

Абагард
Абагард
06 април 2020 16:31
Гост

Е ко е ециничното? То само това можем да правим. И това са марки, не са псувни. Бранд е.

SIxtoR.
SIxtoR.
06 април 2020 16:39
Гост

Цинизъм е да рекламираш Пиринско! Това не е бира, а някаква газирана форма на боза.