Съюзът на съдиите в България (ССБ) определи като незаконно решението на Съдийската колегия, с което вместо да гласува оставката на Методи Лалов, я изпрати за становище в Комисията за атестирането и конкурсите.

Противопоставяме се на всякакви опити под каквито и да било предлози да бъде потъпквано правото на българския магистрат на оставка, признато му от Конституцията на страната“, казват от организацията в становище до ВСС и го призовават да преразгледа „незаконното си решение“.

На заседанието си вчера Съдийската колегия реши да изпрати оставката на Лалов на КАК. Това стана, след като мнозинството разтълкува ЗСВ, в чийто чл. 38, ал. 1 се казва, че тази комисия внася предложения за назначаване, освобождаване, преместване и повишаване на магистрати.

Само трима от присъстващите вчера кадровици – председателят на ВКС Лозан Панов, Цветинка Пашкунова и Олга Керелска, изразиха позиция, че няма пречка колегията да освободи Лалов без да е необходимо оставката да минава през КАК. Цветинка Пашкунова заяви, че комисията няма какво да направи, ще действа само като пощенска кутия. Тя се позова и на решението на Конституционния съд от 31 януари 2017 г., според което ВСС дори не може да обсъжда мотивите на даден магистрат да напусне съдебната система. Пашкунова напомни, че става въпрос за едностранно волеизявление и колегията е длъжна да освободи Лалов.

Именно на това решение на КС се позовава в становището и Съюзът на съдиите, който изтъква, че Методи Лалов е упражнил конституционното си право на оставка, като срокът на предизвестието му е изтекъл.

От ССБ напомнят и какво каза Конституционният съд: „Подаването на оставка е конституционно установено субективно преобразуващо право на съдия, прокурор или следовател с едностранно изрично волеизявление да прекрати правоотношението си, като упражняването му зависи единствено от неговата свободна воля и не е необходимо да се мотивира. Оставката е едностранно волеизявление, чиито мотиви са без значение и затова не са задължителен елемент, отправена е до съответния адресат и трябва да бъде приета, като същественото е проявеното по своя воля ясно желание на подалия оставка. Тя е механизъм за доброволно прекратяване на правоотношението по различни причини – здравословни, семейни, неудовлетвореност от работата, невъзможност да я изпълнява и др. При подаването на оставка се запазва моралното и професионално достойнство на напускащия, а в определени случаи едновременно с това се подобрява и функционирането на съответния орган на съдебната власт. Основният закон не предвижда каквото и да е временно или постоянно, частично или пълно ограничаване на правото на подаване на оставка и не го поставя в зависимост от никакви условия или от упражняване на други правомощия от Висшия съдебен съвет, извън правомощието да приеме оставката„.

С това решение Конституционният съд обяви за противоконституционен текста от ЗСВ, който забраняваше освобождаването на магистрати с висящи дисциплинарни производства, защото така се накърнява правото им на оставка, припомня още организацията.

На заседанието вчера членове на колегията изтъкнаха и друг аргумент във връзка с оставката на Лалов, а именно, че той е трябвало да се произнесе по искане за промяна на мярка „задържане под стража“ в по-лека, подадено в срока на предизвестие му от непълнолетен, чието дело му е разпределено. Вероника Имова призова колегите си да дадат шанс на Методи Лалов да разгледа тази мярка като последен жест към правосъдието.

По този повод от ССБ посочват следното: „ЗСВ не предвижда изписването на решения по дела и произнасянето по каквито и да било висящи дела като основание за издаване на благоприятния за магистрата констативен административен акт на СК за прекратяване на магистратското правоотношение поради оставка. Ал. 2 на чл. 166 задължава магистрата да се произнесе по вече разпределените му дела и преписки, но не въздига непроизнасянето на магистрата в пречка за освобождаването му от длъжност“.

От организацията казват, че в досегашната си практика ВСС е освобождавал съдии с десетки или дори стотици неизписани решения по дела. Конкретни примери не се сочат.

По повод отказа да разгледа мярката, Методи Лалов заяви тази сутрин пред бТВ: „Законът постановява, когато един съдия е в предизвестие, да не разглежда дела, по които не е постановил актове. Тогава делото трябва да бъде разпределено на друг съдия”.

Всъщност законът казва, че в срока на предизвестие на съдията не се разпределят дела, а не че не може да гледа.

Лалов беше категоричен, че няма да разгледа мярката, но не защото го мързяло, а защото е в оставка. „Никой не е свършил повече за този съд от мен. Това е видимо и от публичните ми изяви”, каза той.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 18:44
Гост

Еййй, ВСС! Като сте такива хитреци и не довършихте дисциплинарките на Додов и Плахойчева, сега ще си сърбате попарката. Елементарна справка показва с колко ненаписани съдебни актове ги освободихте тия двамата. Стотици! Лалов е направо песен пред тия. Естествено че ще лъсне двойния аршин. И това сами си го правите!

редови апелативен съдия
редови апелативен съдия
10 септември 2019 14:16
Гост

За непредубедени като мен ситуацията изглежда така: Лозан Панов, който видимо споделя партийните виждания на Методи /от една партия са/ нарушава реда в ЗСВ и вместо да прати оставката на КАК, за да се съберат извънредно и да я внесат в СК на ВСС, три пъти прави съзнателни нуспешни опити за извънредни заседания. Съзнателно нарушава процедурата, за да може да каже после- СК се формализира и нарочно не го освобождават. Тук идва ролята на гръцкия хор /ССБ/, които напълно съзнателно се правят, че не разграничават отказ и отлагане на въпроса с оставката. Целта е ясна- да се изстреля Лалов с… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 14:36
Гост

Хич не си предубеден, братче.

Monika
Monika
10 септември 2019 14:09
Гост

Ех, чучка- писател, чукча не читател…
ССБ, никой не е отказал оставка, а я отложиха. Нима за видни юристи като вас това няма значение?

Съдия от СРС
Съдия от СРС
10 септември 2019 13:39
Гост

Най-интересното е, че докато Лалов не е освободен ще продължи да получава заплата, но не и нови дела поради подадената оставка. Един вид – няма да работи, но пари ще взема. Че ако е тъй го съветвам близките години да не насрочва и решава въпросната мярка. Защо му трябва да се блъска в политиката – вземай си заплатата, щом ВСС ти я дава без да работиш. Това е изградения комунизъм.

Петя
Петя
10 септември 2019 13:37
Гост

СК на ВСС редовно роптаеше, че КАК се опитва да изземе компетенциите им. Сега обаче излиза, че без КАК Съдийската колегия не може да вземе решение. Не съм фен на Лалов, никак даже, но СК на ВСС прилага различни стандарти! Което е недопустимо!

Морава
Морава
10 септември 2019 14:07
Гост

Става дума за различни неща. Въпросът Ви е от типа : „Ама вие защо биете негрите?“.

Съдия от СРС
Съдия от СРС
10 септември 2019 13:33
Гост

Абсолютно си прав. За сведение – Додов и Плахойчева завещаха хиляди висящи дела, които все още ръководството не е преразпределило и няма план какво да прави. Ще им ринем л..та още дълго време

Иван Кулеров
Иван Кулеров
11 септември 2019 0:51
Гост

Плахойчева беше отстранена, когато гласуваха оставката й, т.е. нямаше решения за изписване. Действително остави хиляди дела (както и Додов), голяма вина за което има споменатият господин, който отказваше да предприеме каквито и да е действия срещу хора, които години наред не работиха нищо (някои вече доволно правораздават в СГС, докато ние им разглеждаме хилядите забавени дела). Така или иначе ВСС сътвориха чутовна глупост, защото реални пречки за гласуване на оставката нямаха. Направиха го герой от нищо, а целият този цирк удря за пореден път по авторитета на съда и системата. Нормалните магистрати нямат нужда от това.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 13:23
Гост

Нали искате имена за освободени поради оставки с ненаписани актове. Ето ви – Атанас Додов и Таня Плахойчева, освободени преди 2 месеца от същия ВСС, със стотици неизписани дела, за които им дори им висяха дисциплинарки. Въпреки това ВСС ги освободи. Къде бяха тогава принципните и възмутени членове на СК – Кояджиков, Имова, Марчева, Мавров.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 13:59
Гост

Може да са най-тъпите и неморални магистрати, „благодарение“ на които съдебната ни система затъва все повече, но ако не са против Цацаров и мафиотската му клика във ВСС – няма проблем. Пък ако ударят едно рамо на задкулисието, дори с почетна грамота може да ги изпратят, вместо с дисциплинарка или обвинителен акт, като Пепи Еврото.

Засрамен
Засрамен
10 септември 2019 12:23
Гост

Любопитно ми е как се случи така, че точно на този съдия, точно в навечерието на избори, на които е обявил, че ще се кандидатира, му се случва това нещо… Отвсякъде дрънка на нагласени процесуални пречки, за да го очернят, или още по-добре – попречат изобщо да участва на изборите. То се вижда само като се погледне кой как е гласувал във ВСС. А междувременно Гешев го подкрепят живи и умрели (буквално, както се оказа) чрез подписки, а КОНПИ-то го върнаха в прокуратурата за отрицателно време, при пълен състав на колегията, в разгара на лятото при това.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:56
Гост

Голяма сага с този ценен кадър. Така или иначе ще го освободят. Само протакат излишно нещата.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:53
Гост

Цветинка Пашкунова както винаги мисли изключително рационално. Жалко, че не приеха предложението й.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:48
Гост

Да му имам самочувствието на Лалов. Не е направил кой знае какво за този съд.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:34
Гост

Изключително кратно, ясно и аргументирано становище. Адмирации.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:19
Гост

Въпросът може да бъде решен много бързо. Достатъчно е Лалов да се регистрира като кандидат за общински съветник, веднага възниква несъвместимост и ВСС трябва незабавно да го освободи. Всички драми с дела, комисии и мерки приключват.

Пепи
Пепи
10 септември 2019 13:38
Гост

Те и сега могат да го освободят на това основание, защото той няколко пъти декларира партийна зависимост. А днес по БТВ призова да гласуват за ДБ.
Отделен е въпроса за морала и съдийското самосъзнание на Лаладжиев.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:16
Гост

ВСС направи грешка вчера, защото зорлем направи Лалов жертва. Дадоха му отново повод да се прави на герой.

Юрист
Юрист
10 септември 2019 11:28
Гост

Ноторно известно е, че всички, опълчили се на Цацаров и сие, стават жертви. Но в очите на обикновените юристи такива хора наистина са герои, защото са дръзнали да се опълчат на мафията и задкулисието в съдебната система. Въпросът е кога окончателно ще ни прекипи на всички.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 11:50
Гост

Така ще бъде и при Гешев. Не напразно хората протестират срещу избора му.

Анонимен
Анонимен
10 септември 2019 19:56
Гост

изразът „ноторно“ и „известно“ означава едно и също нещо. Нарича се понякога и тафтология, но ти няма откъде да ги знаеш тия неща. Тролът си е трол, дори и да списва в този форум. И му личи.

Мими
Мими
11 септември 2019 8:08
Гост

Прав сте, но е добре да знаете, че се пише „таВтология“.

Аман
Аман
10 септември 2019 11:08
Гост

на всяка манджа мерудия. Абе хората още почиват, тия пак почнаха с „позициите“ им, които никой не ги интересуват!!!

адвокат
адвокат
10 септември 2019 11:57
Гост

Убеден съм, че този крайно себично и високомерна особа ще бърка каши и в политиката, за да бъде в центъра на общественото внимание.

Независим адвокат
Независим адвокат
10 септември 2019 12:03
Гост

Ако говориш за Цацаров (той отговаря на 100% на това описание) предпочитам да бърка кашите в политиката, вместо в съдебната система. Политиката от векове насам е поле за подли номера, но правото е изкуство за справедливостта и такива като Цацаров нямат място в него!