Представители на Българския хелзинкски комитет (БХК) ще бъдат допуснати в Следствения арест на ул. „М-р Г. Векилски“№2, за да направят оглед на килиите, в които са настанени бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Разрешение за посещението е дал днес съдия Иво Хинов от Специализирания наказателен съд, който гледа делото за подкуп срещу двете жени и подсъдимия с тях Петко Дюлгеров, научи „Лекс“.

По време на огледа служителите на БХК ще имат право и да разговарят с Иванчева и Петрова.

Двете са в ареста от задържането им през април и многократно са се оплаквaха от условията в местата за лишаване от свобода. Преди два месеца Иванчева каза, че Дюлгеров е в много по-добро положение от тях двете, защото по всяко време може да се вижда с адвокатите си, има право на отворен коридор, комуникира, движи се, може да посещава лавка, има топла вода и стои на работно осветление.

„Ние стоим на аварийно осветление по 23 часа, затворени, без възможност да се проветрява, без слънчев лъч. Ние нямаме топла вода“, каза Иванчева, а според Петрова помещенията са като „съвременен концлагер“. Техни близки пък показаха миналата седмица кофичка от кисело мляко с макарони в нея и две стари краставици, за да илюстрират и качеството на храната в ареста.

Последва реакция от Министерството на правосъдието, в което то отхвърли обвиненията за качеството на храните, които се дават на задържаните и подчерта, че през последните 6 месеца само Иванчева, Петрова и още една жена са се оплаквали от условията. За този период трите са подали 109 жалби и сигнали. От министерството казаха още, че във всяка килия има самостоятелни легла за настаняване, метална маса, столове, метални шкафчета, достъп до дневна светлина и собствен санитарен възел с непрекъснат достъп до течаща вода. Поне два пъти на седмица пък на всеки задържан се осигурявало време за къпане, а всеки ден имали достъп до топла вода за чистене на килията, личен тоалет и пране на дрехи и бельо.

Иванчева и Петрова многократно искаха да им бъдат изменени мерките за неотклонение, за да излязат от ареста. Съдия Иво Хинов два пъти ги пуска под „домашен арест“, но Апелативният спецсъд отмени първото му определение, а по второто още не се е произнесъл.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 ноември 2018 23:36
Гост

Аре стига с тая Иванчева!
Това част от защитната стратегия ли е?
Прост народ – слаба държава! Има ли кой да възрази срещу последното?

Stavri
Stavri
28 ноември 2018 19:38
Гост

Usloviata za arestantite sa ednakvi za vsi4ki.

Anonimen
Anonimen
28 ноември 2018 16:50
Гост

Истината е някъде по средата. Но проверката ще покаже все пак.

Наско
Наско
28 ноември 2018 16:52
Гост

Пълно несъответствие с информацията на МП и тези на Иванчева.