В следващите 4 години Специализираната прокуратура ще ръководи секретариата на Постоянната конференция на прокурорите, работещи по дела за организирана престъпност. Това съобщиха от държавното обвинение и обясниха, че решението е било взето с явно гласуване на онлайн съвещание представителите на държавите-участнички в международната организация.

Тя е създадена преди пет години в Сърбия с идея за засилване на международното сътрудничество в противодействието на организираната престъпност, своевременна комуникация между страните-участнички, подпомагане по молби за правна помощ и директна връзка между прокуратурите.

Учредители на организацията са Националната дирекция „Антимафия и борба с тероризма“ на  Италия, специализираните прокуратури на България, Сърбия, Словения, Северна Македония и Черна гора, Службата за борба с корупцията и организираната престъпност на Хърватска, прокуратурите на Босна и Херцеговина, Албания и Унгария, както и Националното бюро „Антикорупция“ на Румъния. Гърция е била приета като 12-ти член на организацията, а желание за участие е заявила и прокуратурата на Австрия.

Постоянната конференция на прокурорите е подкрепена и от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.

Специализирана прокуратура е втората след прокуратурата на Сърбия, която оглавява Постоянната конференция. Изборът за мандатно ръководство за 4 години съвпада с очакваните дебати в парламента за закриване на специализираното правосъдие в България. Идеята за закриване на специализираните съдилища и прокуратури е подкрепена от четирите партии и коалиции, които се очаква да влязат в бъдещото управление – „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ, а само от служебното ръководство на правосъдното министерство засега изложиха позиция, че те трябва да бъде реформирани, но не и закривани.