Специализираната прокуратура взе мерки за незабавна защита чрез осигуряване на лична физическа охрана на свидетел по делото срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов, съобщиха от държавното обвинение.

Спецпрокуратурата е разпоредила на МВР да охраняват денонощно свидетел и членовете на семейството му, защото са „налице основания да се предполага, че са застрашени във връзка с наказателното производство – в резултат от свидетелстването му може да възникне реална опасност за живота и здравето му, на неговите съпруга и низходящи“.

Срещу Живко Мартинов, който е основният обвиняем по т.нар. „Суджукгейт“, има пет обвинения – принуда, лично укривателство, натиск върху полицейски шефове и изнудване, което е във фокуса на общественото внимание, защото е било осъществено по отношение на бизнесмен, от когото Мартинов искал 4 тона суров суджук от телешко, еленско и свинско месо, както и 60 килограма филе „Елена“. Още по-любопитно беше, че Мартинов искал деликатесите от името на премиера Бойко Борисов.

От прокуратурата днес посочиха, че защитата е осигурена по искане на самия свидетел без да се съобщава името му.

В средата на декември автомобилите на двама от свидетелите по делото срещу Мартинов – Кирил Костов и Людмил Ганчев, бяха опожарени. Тогава Костов изрази увереност, че става дума за умишлен палеж, който цели да им отмъсти за показанията им по делото срещу Живко Мартинов.

Кирил Костов разказа още, че в периода декември 2016 г. – януари 2017 г. той е подал няколко сигнала в прокуратурата за отправени заплахи срещу него и семейството му. Въпреки това атаките срещу него продължавали вече близо две години.  „Поискал съм защита от държавата, че съм свидетелствал. Но това е тормоз. То не беше Агенцията по храните (ме проверяваше), то не беше НАП… Всичките действия по тормоз е благодарение на Живко Мартинов, който е бил човек с власт. Много сме притеснени, защото следващото е да се посегне върху нас физически. Искаме цялата истина да се сложи на масата. Няма да се откажем, но много скъпо платихме„, каза тогава Костов пред „Евроком“.

От съобщението от днес става ясно, че друг свидетел по делото е отказал предложена от държавното обвинение защита чрез лична охрана.

Разследването срещу Живко Мартинов се намира на финалната права, предстои в кратки срокове Специализираната прокуратура да внесе обвинителния акт в съда, се посочва още от съобщението.

От държавното обвинение уточняват, че се проверяват разследванията, ръководени от прокуратурата в Добрич, свързани с посегателства срещу личността и имуществото на свидетелите по делото, както и всички сигнали, в които има твърдения за престъпни деяния от лица, имащи отношение към наказателното производство срещу Мартинов.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
27 декември 2018 11:07
Гост

Лошото е, че Живко Мартинов не е единственият корумпиран депутат. А до сега няма чнпго осъдени.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 11:02
Гост

Този пък намерил как да лъже. Б.Б. не може да се заинтригува от нещо, което не е във формата на магистрала.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 11:00
Гост

Дано да не е изтекла информация и да опазят свидетеля. Мартинов си е за затвора.

Анонимен
Анонимен
27 декември 2018 11:30
Гост

Те сега ще го опазят, ама след свидетелските показания не зная къде ще се покрие.