Специализираната прокуратура разследва бизнесмена Ветко Арабаджиев и членове на семейството му. Това стана ясно от изказване на заместник-главния прокурор Иван Гешев.

В проведена днес акция на Специализираната прокуратура в хотелите „Маринела“ в София и „Марица“ в Пловдив, собственост на Арабаджиев, са задържани десет души. По информация на „24 часа“ сред тях бил и синът на хотелиера – Вълчо. Той бил изненадан, докато спял в една от стаите на „Маринела“.

Към момента все още се провеждат действия по разследването. Текат множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и автомобили в София и Пловдив. Собственикът на хотела, ако използвам думата „собственик“, по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми“, каза Гешев.

И още: „Това кой е собственик на този хотел към момента не е предмет на разследване. Предмет на разследване е, че това лице с определен кръг хора вероятно, към този момент има доказателства, са извършвали данъчни престъпления, пране на пари, участие в организирана престъпна група с други фирми. Част от разследването е в посока фирми, извършващи туристическа дейност, но не и дейността на този хотел… Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група„. Гешев посочи, че делото по случая е било образувано преди 10 дни, а разследваният период – от началото годината досега.

На въпрос дали десетимата задържани са служители на Ветко Арабаджиев, заместник-главният прокурор отговори: „Не само. Това са и лица, които нямат формална връзка с фирми, собственост или контролирани от посоченото от вас лице, но които са използвани според разследването за това фирми, контролирани от един кръг лица да приспадат разследващ се данъчен кредит. Поставени лица на различни фирми, които не би следвало да имат нещо общо с това лице и официалните негови фирми“.

Претърсени са били стаи в хотелите, които били преустроени на офиси. Иззети са данъчни документи, открити са още 150 000 лева, чиито произход засега остава неизяснен. От тях 60 000 лв. са били в кутия от обувки в стая, която не е ползвана от семейството на бизнесмена.

В случай, че това лице, което е собственик на този хотел се прецени, че е извършило престъпление, ще бъдат предприети всички законови мерки, регламентирани в българското и международното законодателство, каза още Гешев.

Периодът, който обхваща разследването, съвпада с времето, в което България пое европредседателството, а в хотел „Маринела“ бяха настанявани високопоставени гости и се провеждаха ключови събития. Попитан дали може да се окаже, че и бюджетна средства са били използвани за данъчни престъпления, зам.-главният прокурор заяви: „Няма такива данни. За европредседателството, за да спечелиш определени, да кажем, обществени поръчки или настаняване на определени лица, трябва да отговаряш на определени законови условия. Това няма нищо общо с предмета на разследването. В момента се извършват претърсвания на помещения в този хотел, които са ползвани от определени лица, които са обект на разследване. Това не означава, че по някакъв начин, едва ли не, целият хотел е една организирана престъпна група“. Гешев добави, че не бива да се прави връзка между разследването и хотелските функции на сградата.

По-рано днес от прокуратурата съобщиха следното: „Установено е, че в периода 2017-2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци“. Тези фактури са осчетоводявани под контрола на организираната престъпна група и по този начин се е избягвало плащането на данъчни задължения по смисъла на Закона за ДДС (чл. 255, ал. 3 вр. с ал. 1, т.2, т. 6 и т. 7, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК)“.

От държавното обвинение уточниха още, че в периода 2016-2018 г. са били извършвани финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление (чл. 253, ал. 5, вр. с ал. 4, вр. с ал. 1 от НК).

 

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петров
Петров
31 август 2018 11:30
Гост

Наглост и безотговорност. При тези цени в Японския, кой знае колко голяма сума са откраднали.

Георги
Георги
31 август 2018 10:41
Гост

Това не е първото нарушение в хотел „Маринела“.

Минувач
Минувач
31 август 2018 12:05
Гост

Преди време имаше незаконна пристройка.

Георги
Георги
31 август 2018 13:16
Гост

Изграждането на казиното също беше незаконно.

http://www.sac.government.bg/court22.nsf/d038edcf49190344c2256b7600367606/c8f9934d63c9978cc22582650042f467?OpenDocument

Анонимен
Анонимен
31 август 2018 10:28
Гост

Класическата схема с ДДС-то вече се изтърка.