Вписвания на информация за адвокатите в регистъра им, който е автентичният източник на данни за тях, се бавят заради проблеми с новия регистър, направен от Висшия адвокатски съвет (ВАдС). За това алармират от Софийската адвокатска колегия (САК).

От ръководството ѝ посочват, че са получили сигнали и оплаквания за забавяния и несвоевременно произнасяне по искания за вписване на обстоятелства в адвокатските регистри.

И напомнят, че от 1 май 2021 г. влезе в сила новата Наредба №3 от 20 ноември 2020 г. за реда за водене, съхраняване и достъп до регистрите на адвокатските колегии и единните адвокатски регистри. Тя урежда всички адвокатски регистри като „структурирана електронна единна база от данни, които се съхраняват и са собственост на Висшия адвокатски съвет“, чието предназначение е „да бъде достоверен, автентичен източник на данни, за който е налице нормативно основание и нормативно определен ред за вписване, промяна, заличаване на вписани обстоятелства и прекратяване“.

До 1 май ВАдС трябваше да приведе информационната система в съответствие с изискванията на новата наредба. Тогава на сайта му се появи съобщение, че се мигрират данните от стария към новия регистър и актуални справки към 1 май 2021 г. се правят на стария. Това съобщение стои като актуално на интернет страницата на съвета до днес.

„От първия ден на работа с новата информационна система на електронните адвокатски регистри, от Софийски адвокатски съвет бяха установени редица несъответствия между функционалностите на системата и изискванията на Наредба № 3, включително невъзможност да бъдат въвеждани данни, съответстващи на действителното правно и фактическо положение в съответното регистърно производство, включително грешки и непълноти в регистъра, причинени от миграцията на данни“, обясняват от САК.

И посочват, че за проблемите своевременно е сигнализиран Висшият адвокатски съвет, който осигурява и поддържа информационната система.

Те обаче още не са оправени и забавят произнасянето по всички искания за вписване на обстоятелства – както по тези, направени по новата наредба, така и заварените отпреди 1 май 2021 г., които обаче се следва да се довършат по новия ред.

Софийският адвокатски съвет заявява, че разчита на бързото съдействие от страна на ВАдС и на дружеството, на което е възложено изпълнението и поддръжката на електронните регистри, за да бъде възможно възстановяване на нормалната работа и произнасяне по всички регистърни производства и благодари на засегнатите от проблемите адвокати за разбирането и търпението.

„Лекс“ научи, че един от проблемите например е свързан с невъзможността за отбелязване на съдебното решение за регистрация на адвокатско дружество. Така то де юре е учредено, но не може да бъде вписано в адвокатския регистър и всеки, който направи справка в него, вместо за съществуването му, че види например, че все още е в процес на регистрация.

19
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Колега
Колега
20 май 2021 19:22
Гост

Аз пък мисля, че колегите са свършили много. Присъствах на обучението и смело мога да твърдя, че е положени много труд и усилия. Защо винаги трябва да се нахвърляме с критики и негативизъм? Но да.. Винаги отстрани е много лесно да се коментира и критикува.

раличка
раличка
19 май 2021 21:31
Гост

Внимавай какво пишеш.Те са силно мои хора.Аз може и да заминавам,ама те остават!!!

БиСофт
БиСофт
19 май 2021 14:17
Гост

Резултата е ясен след като с Регистъра се занимават селските пръчки Атанас Стоянов и Стефка Въжарова. И дватамата са компютърни гении. Адвокатурата се заслужава тези кадри, сама си ги е избрала.

Спас
Спас
19 май 2021 12:36
Гост

Половинчати работи. Ако нещо работи, то трябва да е безпроблемно. А не да се доизкусурява в движение.

Dima
Dima
19 май 2021 11:52
Гост

Защо трябва да се избързва с нови неща-регистър,единна даловодна система, а после да се установява, че те не работят.

Николев
Николев
19 май 2021 10:31
Гост

Пълна пародия. Поредните проблеми от техническо естество.

Бориславова
Бориславова
19 май 2021 10:31
Гост

Стига бе хора, това не е сериозно!

адв. Маринков
адв. Маринков
19 май 2021 10:30
Гост

Потвърждавам, че проблеми съществуват. Защо се стигна до тук не мога да кажа.

Ачо
Ачо
19 май 2021 11:54
Гост

Много избързаха явно. Трябваше преди да пуснат регистъра, да проверят до колко е надежден.

Asparuhov
Asparuhov
19 май 2021 10:30
Гост

Дано се оправи скоро. Защото иначе трудно ще работят.

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:30
Гост

Да питат програмисти бе. Ще им го оправят за няколко дни.

ico
ico
19 май 2021 11:57
Гост

Е, зависи от програмистите. Че то вече всеки се прави на разбирач.

Анонимен
Анонимен
19 май 2021 10:28
Гост

Добре де тия неща не се ли тестват преди да се пуснат за работа?

Фики
Фики
19 май 2021 11:59
Гост

Би трябвало. Обаче тези явно са претупали нещата.

Ananieva
Ananieva
19 май 2021 10:28
Гост

Класика. Кога нещо правено за държавната администрация, а не за частна компания е работило перфектно при пускането му?

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:29
Гост

Факт е, че се наблюдават доста проблеми. Не е добре да е така и смятам, че трябва да се правят настройките и преноса на данни предварително, преди да започне работата с новата система.

RisteV
RisteV
19 май 2021 10:27
Гост

После ми ги хвалете модерните технологии колко са надеждни, бързи и добри

Spiro
Spiro
19 май 2021 10:29
Гост

Те са надеждни, ако са тествани и всичко им работи на тяи системи. Било то за адвокати, за други регистри, за НАП, НОИ и т.н.

само минавам
само минавам
19 май 2021 10:21
Гост

Ядковщини.