Идеята общинските съветници да не подават имуществени декларации пред антикорупционната комисия е лоша. Това заяви главния прокурор Сотир Цацаров, който беше помолен да коментира предлаганите от Данаил Кирилов (ГЕРБ) и Хамид Хамид (ДПС) по-мащабни изменения в антикорупционния закон.

Проектът беше внесен в Народното събрание в понеделник и беше в дневния ред на заседанието на правната комисия в сряда, като идеята беше тогава да мине на първо четене. Но това не стана, тъй като вносителите решиха най-напред проектът да бъде подложен на по-широко обществено обсъждане.

Двамата депутати предлагат да отпадне задължението общинските съветници да подават имуществени декларации, защото те са около 5400 и се опасяват, че системата на деклариране ще блокира. Освен това, за да се обработят декларациите, ще е необходим значителен допълнителен човешки и материален ресурс.

„Решението не е нито емоционално, нито рационално, то е целенасочено. Но това е лоша идея. Най-общо формулата е справедливост за всички. Не смятам за разумно или свързано с равенството на правата на всички граждани изваждането, както казвате, на общинските съветници от кръга на лицата, задължени да подават декларации за имуществото си. Като ще въвеждаме един много широк кръг лица, каква е логиката да вадим общинските съветници“, заяви Сотир Цацаров в отговор на журналистически въпрос.

И обясни: „Много от най-отговорните решения, които са свързани с разпоредби с общинска собственост, се вземат именно на това ниво. Извинявайте, но законодателят накара началници на горски управления, на болници и кого ли не още да декларират имуществото си, защо сега трябва да извадим общинските съветници. На мен не ми се харесва, че са извадени от един кръг лица“.

Главният прокурор изрази и резерви по отношение на бързината, с която беше внесен вторият законопроект за промени в антикорупционния закон. Като посочи, че той трябва да влезе в нормалния ритъм на законодателния процес, защото в проекта има положения, които при всички случаи трябва да бъдат обсъдени и юридически прецизирани. Цацаров направи уговорката, че все още не е имал време да се запознае със законопроекта, а е научил основните положения от медиите.

„Бързината, с която се придвижи вторият законопроект, беше изненада и за самия мен. Разбира се, аз съм далеч от мисълта, че мога да диктувам темпа на законодателя. Но в хода на тази бързина не може да очаквате становище, което аз се опитвам чисто юридически да изградя. Бързината е вредна и се постъпи правилно, че надделя разумът“, коментира още Сотир Цацаров.

На въпрос дали служителите на КПКОНПИ трябва да носят маски и да имат възможност за принудително довеждане, както предвижда законопроектът, главният прокурор заяви: „Да върви по нормалната законодателна писта и прокуратурата ще изрази писменото си становище. Маски и всичко друго, тогава ще опрем до това какви да са правомощията на комисията. По закон те са достатъчно ясно формулирани и достатъчно силни. Не е необходимо да пресоляваме манджата. С маски няма да постигнем по-голяма ефективност, ако в законопроекта има маски“.

Прецизиране на текстовете за т.нар. „таен арест“

Главният прокурор е на мнение, че текстовете в НПК, отнасящи се до това уведомяването на близък при арест да се отложи до 48 часа (до 24 часа за непълнолетен), се нуждаят от прецизиране. Преди дни президентът Румен Радев наложи вето точно на тези разпоредби в НПК.

Главният прокурор обясни и какво има предвид, като изрично посочи, че се абстрахира от политическите спорове за между парламент и президент, ветото и блокирането на законодателна дейност.

„Уведомяването или неуведомяването не е свързано с широк и неограничен кръг лица. Временната дерогация касае неуведомяването по преценка на прокуратурата на конкретно лице. Това не означава лишаване от право на защита. Законът трябва да изключи от кръга на лицата, за които е забранено или ще бъде забранено уведомяването на низходящи, възходящи роднини, съпруг – семейството като цяло“, обясни Цацаров.

Той посочи и още един момент в НПК, който има нужда от прецизиране: „Трудно е да приемем, че това може да се приложи за всички престъпления, неуведомяването трябва да се прилага при конкретно определени тежки престъпления – безусловно за тероризъм, за престъпления, извършени от организирани престъпни групи и т.н.“.

Главният прокурор е на мнение, че в случая трябва да надделее не емоцията, че това е 12-13 вето, а разумът, защото текстовете се нуждаят от прецизиране така, че да не се блокира работата на органите на досъдебното производство и правата на гражданите да бъдат максимално съхранени.

Проверка за конфликт на интереси срещу финансовия министър

Антикорупционната комисия е започнала производство за конфликт на интереси срещу финансовия министър Владислав Горанов за това, че живее в апартамент, който не е негов и не плаща наем. За това прокуратурата е била уведомена, стана ясно още от думите на Сотир Цацаров.

В края на ноември държавното обвинение започна проверка за злоупотреба със служебно положение и търговия с влияние заради това, че Горанов обитава безвъзмездно апартамент в луксозен комплекс.

Цацаров заяви, че решението на комисията, независимо дали ще бъде, че е налице конфликт на интереси или не, е от значение за решението и на прокуратурата.

„Доколкото успях да се осведомя от наблюдаващите прокурори, днес е изпратено писмо, с което прокуратурата изисква от КПКОНПИ в момента, в който бъде поставено такова решение, то да ни бъде изпратено, за да бъде съобразено при нашите изводи. Проверката за конфликт на интереси е по тяхна самоинициатива. Тя е самостоятелно производство, което приключва с решение дали е налице или не производство за конфликт на интереси. Но то има отношение и връзка с проверката в прокуратурата. Едва когато има решение на КПКОНПИ, ще се произнесем и по преписката, която е при нас“, каза главният прокурор.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Някой си
Някой си
20 декември 2018 17:38
Гост

Брей, ти да видиш – Цацаров адекватен. Или пък се прави на моркова…

Сийка
Сийка
20 декември 2018 17:26
Гост

Разпоредбите в НПК трябва да се конкретизират. Не може да не уведомиш близките на задържан за кражба например, или по-леко престъпление. Виж, ако става въпрос за тероризъм, това е друг въпрос.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 17:20
Гост

Някой пак пробутва лобистки идеи.

Анонимен
Анонимен
20 декември 2018 17:18
Гост

Прав е Цацаров за декларациите. Излизат с номера, че са много декларациите и трудно ще се обработят. Просто си търсят оправдания.