Собствениците на „Ефбет“ Цветомир и Стефан Найденови, които бяха  включени в т. нар. български разширен списък по американския закон „Магнитски“, са подали жалба до новосъздадената парламентарна комисия по въпроса.

Те настояват комисията, оглавявана от Надежда Йорданова от „Демократична България“, да установи защо въобще са вкарани в този списък, при положение че са прекратили всякаква свързаност с разследвания бизнесмен Васил Божков. Той, заедно с бившия депутат Делян Пеевски и бившия шеф на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков, беше включен от Министерството на финансите на САЩ в черен списък на замесени в корупция.

Пред парламентарната комисия Найденови подчертават, че те не са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, но са потърпевши от последващите „необосновани и незаконосъобразни действия на компетентните национални органи – МФ, НАП и ДАНС“, срещу тях.

Цветомир и Стефан Найденови настояват депутатите да проверят законосъобразността, ефективността и адекватността на действията на тези органи срещу тях и молят да бъдат изслушани от комисията.

Те разказват на депутатите как след като Министерският съвет реши да възложи на работна група да създаде списък на свързаните със санкционираните по „Магнитски“ в него е влязла гръцката компания „Интралот“. Шест дни по-късно тя е извадена от него, а там се появяват техните имена.

„Незабавно щом узнахме за предприетите спрямо нас действия, депозирахме писмо с подробно изложение на аргументи за липсата на каквато и да било свързаност с лицата от списъка на OFAC, с искане за незабавното ни премахване от списъка, като приложихме съответните безспорни доказателства“, изтъкват Найденови.

И съобщават, че са се срещнали с шефа на Националната агенция за приходите Румен Спецов и той им е обяснил, че „Интралот“ е извадена от списъка, защото е чуждестранна фирма. „Този аргумент трудно може да бъде споделен, предвид наличието и към момента на 15 чуждестранни фирми в публикувания списък“, заявяват собствениците на „Ефбет“.

После пък шефът на ДАНС Пламен Тончев им казал, че всъщност „Интралот“ неоснователно е извадена от разширения списък по „Магнитски“ и трябва да бъде върната в него.

Найденови напомнят, че министърът на финансите Асен Василев заяви, че изваждането на „Интралот“ от списъка е заради допусната „фактическа грешка“ при вписването в Търговския регистър и Васил Божков неправилно е фигурирал като краен действителен собственик, но тя вече е поправена.

„В противоречие c горното, липсва каквато и да е било промяна по партидите в Търговския регистър на свързаните с Божков дружества „Лотери Дистрибюшънс“ ООД, ЕИИ 131251717, „Нешънъл Лотери“ ООД, ЕИИ 131251674 и „Нумерикъл Геймс“ ООД, ЕИИ 131252477, в които „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.) продължават да фигурират освен като действащ и активен съдружник, притежаващ 49% от капитала им, и като действителен краен собственик и до днес, без да е налице никаква поправка.

В посочените дружества ние също неправилно сме посочени като действителни собственици, като към момента на декларирането, нито един от нас не е притежавал достатъчен процент от дяловете, а от 25 март 2020 г. насам нямаме абсолютно никакво участие в посочените дружества, за което още на 15 юни 2021 г. представихме на Постоянната работна група, категорични писмени доказателства, но същата бездейства и до днес“, пишат Найденови.

Те заявяват, че изключително бързото премахване на „Интралот“ от списъка без ясни мотиви и тяхното включване в него ги кара да се съмняват в законосъобразността на действията на работната група.

Баща и син Найденови напомнят, че заведоха и дела в Административен съд – София-град. И че по тях съдът посочи, че „липсата на предварително изпълнение, допуснато от органа или уредено от законодателя, налага извода, че подаването на жалба срещу оспорен административен акт има суспензивен ефект според общото правило на чл. 166, ал. 1 АПК.“.

Както „Лекс“ писа, в същия смисъл се произнесе категорично и Върховният административен съд (повече виж тук) по серия от жалби на засегнати. Не е ясно защо тогава списъкът продължава да съществува на сайта на Министерството на финансите, при положение че не е допуснато предварително изпълнение на решението на МС за създаването му и всички действия по изпълнение то му са незаконни фактически действия.

„Въпреки горното и изпратените от нас десетки писма оттогава, към настоящия момент, вече близо 60-ти ден, нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов продължават да фигурират в Списъка без законово или друго основание за това. Същевременно, дружеството „Интралот“ АД (INTRALOT S.A.), което от близо 18 (осемнадесет) години има взаимоотношения с обвиняемия Васил Божков, е премахнато почти незабавно (в рамките на 6 дни)- немотивирано и противоречиво от списъка по РМС № 441.

Недоумение буди фактът, че в списъка, публикуван от българските власти са включени и продължават да стоят нашите имена и това на Боян Стефанов Найденов – на лицата, които първи, с риск за живота и здравето си, сигнализирахме за незаконосъобразната дейност на обвиняемия Божков и които сме защитени свидетели в делата срещу него; а в него не фигурират отсъстват липсват значителен брой от лицата от най-близкия бизнес и семеен кръг – като съпругата му, сестра му и сина му. На фона на големият брой юридически лица, включени в списъка „Магнитски“, буди също така недоумение малкият и по неясни критерии избран списък с физически лица в списъка на Министерство на финансите. Изключително тревожно е също така мълчанието на отговорните институции, които 60-ти ден отказват каквато и да е комуникация или обратна връзка по случая за потърпевшите“, заявяват Найденови в писмото си до парламентарната комисия.

„Лекс“ научи, че по делата, които Найденови заведоха след включването им в списъка, е приложена специална справка от проверка извършена от МВР за тяхна свързаност с дружества на Васил Божков. В нея Министерският съвет се уведомява, че и тримата – Цветомир, Стефан и Боян, не са свързани с компаниите, включени в черния списък на САЩ.

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 август 2021 18:58
Гост

Много е важно България да е правова държава. По закон те не са свързани. Хайде сега – жената и синът на Божков не били свързани, а те са свързани, при положение че преди повече от година са прекратили отношенията си.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 14:14
Гост

Hapka goljama piivane 4eren haiver kuponi s 4erepav garzia i dr skapi mesta a posle se opluha i 4erepa losch a te geroi 4esni ot kakvo i kak se sanogatjava v bkp bg i pole 30 h demokrazia na mutri milioneri agenti stiga ste ni sanimavali s mutrite na bg vs stanaha bogataschi ot dalavetite na lukanov ikia pavlov kostov i nai ve4e boku bogatascha

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 10:57
Гост

Клинтън също беше „прекратил всякаква свързаност“ с Моника Люински, ама …

Опенхов
Опенхов
11 август 2021 18:33
Гост

Нещастници

Емил
Емил
11 август 2021 18:33
Гост

Подкрепям това.

Mavri
Mavri
11 август 2021 18:33
Гост

Тия па смешници. Бяха се окъкали, докато Божков беше тук. Сега се ширят на меко и са много знаещи.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 18:32
Гост

Като те вкара САЩ в тоя закон е добре да се свиеш и да не знаеш много.

Анонимен
Анонимен
12 август 2021 22:15
Гост

САЩ не са ги вкарвали в никакви списъци. Това е проблемът.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 18:32
Гост

Добре, че са подали жалба. Ще ги изкарат. хахахаха

Чочо
Чочо
11 август 2021 18:41
Гост

Не е много сигурно.

Темелкова
Темелкова
11 август 2021 18:31
Гост

Може ли такова нещо. Мизерника ще се жали, че бил вкаран в Магнитски. Ми ще те вкарат бе. Ще те вкарат. Какво да те правят.

Узунов
Узунов
11 август 2021 18:31
Гост

С нищо не са по-различни от Божков и компания. Ама с нищо!

Заки
Заки
11 август 2021 18:43
Гост

Значи мястото им е точно там. Да си налягат парцалите и да спрат да се жалват.

Stratiev
Stratiev
11 август 2021 18:30
Гост

Наглеци. Пълни наглеци. Да кажат от къде са им парите.

Любенова
Любенова
11 август 2021 18:30
Гост

и тия са престъпници, като Божков

Класика за Булгаристан
Класика за Булгаристан
11 август 2021 18:24
Гост

Истината е, че дълго са яли и пили на една маса с Черепа, а после се отрекоха от него. Истина е също, че това решение на МС е пълен та-ак и няма никаква правна стойност. Но като гледам парламента, нищо по-стойностно няма да има скоро. Класика за Булгаристан

Мики
Мики
11 август 2021 18:19
Гост

Явно ще тормозят всички, които са били свързани с Черепа.

Чавдар
Чавдар
11 август 2021 18:20
Гост

Покрай сухото гори и мокрото.

Петров
Петров
11 август 2021 18:15
Гост

Щом не са свързани с компаниите, включени в черния списък на САЩ е редно да не фигурират там.

Anonimen
Anonimen
11 август 2021 18:11
Гост

Само зная, че е изключително неприятно да си имаш работа с НАП.

Пострадал
Пострадал
11 август 2021 18:12
Гост

На мен за жълти стотинки пт някакви осигуровки ми вгорчиха жовота.

Симо
Симо
11 август 2021 18:09
Гост

Роеят около всички, които имат свързаност с Васил Божков.

Павлин
Павлин
11 август 2021 18:08
Гост

Тези не спряха да реват, че били в някакъв си списък. След като няма все още решение на съда, няма срещу какво да се оплакват. Ако съдът обяви списъка за незаконосъобразен, тогава за какво е всичкият този рев? Освен за безплатна медийна реклама, разбира се.

Анонимен
Анонимен
11 август 2021 18:00
Гост

Малко са ги поопърлили, ще им мине.