Граничният полицай Петър Бъчваров е бил застрелян от турската страна на границата. Това е потвърдил следственият експеримент, който българските разследващи са извършили в неделя, съобщиха от прокуратурата.

Заключението им е, че при откриването на стрелбата Бъчваров се е намирал близо до открития отвор в телената ограда. Смъртоносният изстрел е бил произведен фронтално срещу него, най-вероятно с ловна пушка. Установено е, че проектилите са сачми, много от които при преминаването си през оградата са се раздробили. Смъртоносният изстрел е бил последван от други, идващи отстрани по посока на автомобила на българския патрул, обясниха от държавното обвинение. След това стрелецът и неговият спътник са се изтеглили.

За извършването на следствения експеримент разследващите са използвали криминалистична лаборатория, дрон и 3D скенер, а резултатите от него са присъединени към следственото дело.

Граничарят Петър Бъчваров беше убит преди седмица, докато патрулира с военнослужещ в района на село Голям Дервент. Двамата забелязали хора до оградата и ги предупредили да се махнат, но след като ги осветили с фаровете на служебния автомобил, по тях бил открит огън. Бъчваров беше убит на място, а военният е отговорил на стрелбата, след което стрелците са напуснали района.

Разследването в Турция стигна до двама братя овчари, които били в гората до границата четири дни, за да чакат до оградата групи от нелегални емигранти, които искали да оберат. Според показанията им, те дори не разбрали, че са убили граничаря, а стреляли по фаровете на колата, които били насочени към тях.

При задържането им разследващите намериха и ловна пушка, с която вероятно е убит Петър Бъчваров, а съдът в Одрин задържа за постоянно единия от братята, за който се предполага, че е стрелял.

17
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Simona
Simona
18 ноември 2022 20:21
Гост

Thanks for that. thanks you
https://www.myaccountaccess.onl/

Сетила се Мара
Сетила се Мара
15 ноември 2022 18:18
Гост

Трябваше ли да стане това, че да остана гръмнат от факта че т. нар. гранични полицаи носели само пищови и изобщо не посягали към дългоцевното си оръжие, което си стояло по джиповете?! А пък според министъра Демерджиев не посягали, щото ги било страх да не гръмнат някого с него. Отбих военната си служба като граничар в „Гранични войски“. Специално за оръжието всеки наряд/патрул носеше само АК „Калашников“ стандартно с два пълни пълнителя. Никакви пищови, такива носеха само офицерите, ако не са и те в акция. Калашника ми беше като химикалката и телефона – усещах го лек като играчка и абсолютно… Покажи целия коментар »

Популизъм
Популизъм
15 ноември 2022 13:01
Гост

Смъртта на човека лежи на съвестта на една камара партийни лидери за последните години, които управляваха. На лидерите на ГЕРБ, АТАКА, ВМРО, НФСБ, БСП…Да не се скатава Волен, че няма вина. И той управляваше и изобщо не направи нищо за да защити границата ни. Само популистки приказки от един алкохолик, който преди е ходел пред Агенция Балкан да си събира парите от статиите, които е писал и да си купи водка за него и Капка!

Популизъм
Популизъм
15 ноември 2022 13:03
Гост

Да де, да не забравяме и ‘патрЕотите’ от ВМРО и Шкембе Войвода, както и онзи парцал Валери Симеонов. Марешки дори не искам да го коментирам, съда го осъди, че е престъпник. Но тия предните двама са биха в гърдите, че са големите патриоти. А се оказаха поредните мишкари. Народа ви би шута и повече управление не ще помиришете. Нищо, че на Шкембе войвода му беше мечта от 90те години да стане военен министър. И какво направи, бе пульо? А Бойко Борисов. Голям полицай и част от системата на МВР и голям Левскар. По негово време нито полицията прокопса, нито Левски!

Сотир
Сотир
15 ноември 2022 16:52
Гост

Aко имат съвест въобще.

Ирина
Ирина
15 ноември 2022 12:59
Гост

ГЕРБ се дуят как нямали вина за състояните на границата. А кой се дуе, че е управлявал последните 15 години и винаги печели изборите? Значи ще си понасяте и последиците! Този човек е убит заради старата техника, която не е сменена от Цветан Цветанов, Бойко Бориосв и военните им министри

Заки
Заки
15 ноември 2022 13:01
Гост

Дреме им на тях. Нали направиха магистралки и си купиха по няколко апартамента.

Ники
Ники
15 ноември 2022 12:59
Гост

Тези пък били стреляли по фаровете на колата! А не им ли идва на ум, че може да стане инцидент?

ПушиЛист
ПушиЛист
15 ноември 2022 12:58
Гост

Не очаквам Турция да се трогне много. Те сега пищят за ПКК и атентата. Ама като не искате атентати освободете Кюрдистан бе.

Христов
Христов
15 ноември 2022 12:57
Гост

До тук със следствения експеримент-добре. А дали ще хванат убиецът?

Николов
Николов
15 ноември 2022 12:57
Гост

Добре, че сте установили. И к’во?

Лазар
Лазар
15 ноември 2022 13:04
Гост

Едно голямо НИЩО! Отново в задънена улица.

Евроски
Евроски
15 ноември 2022 12:56
Гост

И сега, като сме граница на ЕС какво ще се случи? Я си представете това да стане в Италия или Франция?

Милена
Милена
15 ноември 2022 12:58
Гост

Нали точно затова ние сме крайната граница. Нали затова сме приети изобщо в ЕС. Ние нямаме още стандарт за да сме част от ЕС. От 2007 до 2022 не се е променило почти нищо. Още сме си най-бедната членка. Трябваме им за граница. Обаче и Португалия 1999, като ги приемат, са най-бедната членка, но сега да видиш каква кукличка им е страната.

Дробев
Дробев
15 ноември 2022 12:56
Гост

Ако тия турци са прекарвали бежанци, то това ако не се лъжа е държавна политика. Като му писне на Ердоган от ЕС и решава да пусне малко бежанци към Европа, които влизат точно от тези места.

Мишев
Мишев
15 ноември 2022 12:55
Гост

Истината е, че нищо няма да последва след този случай. Ще затворят двамата турци и толкова. Нито ще спре трафика на бежанци, нито ще спре трафика на наркотици

Николов
Николов
15 ноември 2022 12:54
Гост

Какво значение има дали е застрелян човека през или след или отвъд оградата бе? Малоумни ли сте? Въпросът е, че това се е случило.