Следователят от Националната следствена служба Недко Петров е новият председател на районния съд в Ботевград. Това реши днес Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС), като против избора му гласуваха само председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и Олга Керелска.

Петров беше единствен кандидат за поста, но изборът му предизвика сериозни спорове в колегията. Преди да отиде в НСлС той е бил и районен съдия в Елин Пелин, и военен следовател. Недко Петров беше кандидат за председател и на съда във Велинград, но сам оттегли кандидатурата си.

„Кое обуславя вашата мотивация да се кандидатирате за тези постове? Не считате ли, че това създава впечатление, че задължително си търсите началническо място в съдилищата?“, попита Керелска кандидата.

„Споделям идеята, че човек следва постоянно да се развива и да поема нови предизвикателства“, отговори ѝ той.

Керелска му постави и въпроса защо не е бил подкрепен от Общото събрание на съдиите в Ботевград. „С какво си обяснявате нежеланието на колегите там да се кандидатират за тази позиция? Беше ли известно, че вие ще се кандидатирате за този пост?“, попита тя. А Недко Петров предположи, че не е получил изричната подкрепа на съдиите „понеже е външен за тях“, но не знае защо никой от тях не се е кандидатирал за председател.

„Вчера по телефона ми се обади председателят на РС-Ботевград и ми каза, че ме подкрепят“, сподели Петров.

Последвалата дискусия в Съдийската колегия беше посветена колкото на съда в Ботевград, толкова и на принципния проблем, че нерядко магистратите от даден съд не искат да се кандидатират за председатели.

Олга Керелска се обяви против „вноса на председатели“ и заяви, че ще гласува „против“ кандидатурата на Петров, защото трябва да се насърчават съдиите да се кандидатират за ръководители на съдилищата, в които работят.

Недко Петров обаче беше подкрепен от Цветинка Пашкунова, която заяви, че това, че идва от НСЛС не е недостатък, като подчерта, че той прави крачка назад в кариерата си.

„Това, че се е развивал на различни поприща не е недостатък, напротив. Лично аз с моята биография не го намирам за такъв. Той има и достатъчно съдийски опит. Без проблем ще го подкрепя“, каза председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

Красимир Шекерджиев напомни, че съдът в Ботевград е много натоварен и няма кандидати за негов председател, като подчерта, че с влизането на нов човек ще се намали и натовареността. „Не можем да не го изберем само защото не е от съда“, каза той.

Лозан Панов обаче заяви, че няма да подкрепи Недко Петров, който по думите му се е откъснал от съдийската работа. Като разказа, че преди няколко дни се е срещнал със съдиите от Окръжния съд в Пловдив, за да ги насърчи да се кандидатират за ръководители.

„В разговор колегите откровено казаха, че ВСС трябва да се замисли защо няма кандидати и дали нашата кадрова политика не ги кара те да не поемат тази отговорност. Също смятам, че добре би било председателят да е от състава на съответния съд, това са хората, които познават най-добре работата. Тяхната демотивация се дължи на нашето поведение. Ние сме тези, които трябва да окуражат колегите да поемат отговорността да ръководят институцията, в която работят“, заяви той.

Това провокира реакция от Драгомир Кояджиков, който каза, че е разговарял с участник в срещата на Панов в Пловдив, на която са били 14 от 55 съдии. „Хората са обяснили, че неучастието им не се дължи на кадровата политика на ВСС, както се опитвате да въведете в заблуждение, а те просто не желаят да се занимават с тази специфична дейност“, заяви той.

И продължи: „Не познавам Недко Петров, но е очевидно, че този човек има желание да върши работа. Идва от НСлС, където натоварването е нищожно, а кандидатства за третия по натовареност районен съд в страната. И сега, като провалим избора, пак ще започнем да се плюнчим и ще кажем, мале, ние пак не можахме да се справим с натовареността. Това са външни хора, които ще работят, те няма само да въртят синджира, а ще решават дела. Вие разединяват тази Съдийска колегия“.

„Не можем насила да накараме действащите съдии в този съд да се кандидатират за административен ръководител“, подчерта Цветинка Пашкунова, която опита да върне дебата към съда в Ботевград.

Последва реакция от Лозан Панов, че не може да възприеме позицията на Кояджиков, а Атанаска Дишева напомни, че трябва да се спазват етичните стандарти при изказванията във ВСС. Тя каза, че ще подкрепи Недко Петров, но говорене, като това на колегата ѝ, е в състояние да я мотивира да гласува „против“.

Накрая Недко Петров получи подкрепата на мнозинството в колегията.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Социални стандартни
Социални стандартни
01 август 2019 11:32
Гост

Ей такива типове са най-противни, все се бутат да се издигнат, мазнят се, връзкарастват. Аман!

лекса
лекса
30 юли 2019 18:37
Гост

Интересно ми е дали кояджиков ще участва в избора на главен прокурор, тъй като е заинтересован и пристратен, тъй като жена му – спаска кинчева е прокурор във ВКП? реално ще трябва да избира шефа й!

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:15
Гост

На Кояджиков етичните стандарти като че ли наистина са му чужди, но пък винаги е целел десетката с изказванията си.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:06
Гост

Поздравления за колегите от Окръжния съд в Пловдив. Може да изглежда като бойкот, но само така се отстоява мнение и позиция.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:04
Гост

Ако не бяха избрали сега Недко Петров, съдът щеше да стои отново без председател, което неминуемо ще окаже негативно влияние върху работата му.

Анонимен
Анонимен
30 юли 2019 13:02
Гост

Не виждам на Керелска какво й пречи „вноса на председатели“. И без това няма кандидат от този съд.