Съдийската колегия отложи гласуването на оценка за дейността на Димитър Узунов като член на Висшия съдебен съвет. Причината – ще иска промяна на методиката, гласувана от предишния състав на кадровия орган. Решението беше взето с 9 гласа „за“ и 4 „против“.

Мнозинството от СК на ВСС беше на мнение, че не е редно да се дава оценка „положителна“ или „отрицателна“ за дейността на член на предходен състав на съвета, защото няма такова изискване в Закона за съдебната власт.

Отделно се чуха възражения и срещу критериите в методиката, по които се оценява работата на бившите кадровици. А те са годишните доклади на ВСС; годишните доклади за независимостта и прозрачността на дейността на органите на съдебната власт и на ВСС и обсъжданията по тях; годишните отчети за изпълнение на бюджета на съдебната власт; докладите на ЕК до Съвета и ЕП за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка; докладите на GRECO; Информационното табло на ЕК за правосъдните системи; докладите на CEPEJ; пълните стенографски протоколи от заседанията на Пленума и колегиите на ВСС, както и протоколите от заседанията на комисиите на съвета.

Членове на ВСС заявиха, че това са критерии за оценка на работата на целия орган, а не на отделните негови членове.

Вероника Имова изрази и друга позиция – според нея оценката трябва да се базира на количествен анализ на свършената работа, на изпълнените цели, като например отстояване на независимостта на съдебната власт, както и на принципите за качествено правораздаване. „Пак е трудно да дадем такава оценка, но може ли да кажем, че усилията на всеки един от тях не са били насочени към тези високи цели? Затова смятам, че трябва да се съсредоточим само към този количествен анализ“, заяви Имова.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев обаче не се съгласи с тези доводи. Според него текстът на чл. 28, ал. 2 от ЗСВ е ясен – трябва да има оценка по методика, приета от ВСС. Няма безлични оценки, заяви той и добави, че ще подкрепи предложението на Комисията за атестирането и конкурсите, според което работата на Димитър Узунов трябва да бъде оценена положително.

Атанаска Дишева обаче също беше на мнение, че не може да се дава оценка – независимо дали положителна или отрицателна, защото законът не казва такова нещо.

Цветинка Пашкунова заяви, че следва да се помисли за промяна на методиката, а Боян Новански пък предложи точката да бъде отложена.

Председателите на ВКС и ВАС Лозан Панов и Георги Чолаков обърнаха внимание на останалите, че Прокурорската колегия вече е гласувала оценка на бивш инспектор (става дума за Ясен Тодоров – б.а.).  Двамата изразиха опасения, че ще има неравно третиране на бившите членове на съвета и инспектори.

Цветинка Пашкунова обаче посочи, че трябва да има ясни параметри на методиката, защото противното би означавало гласуване по целесъобразност.

С 9 на 4 гласа (против бяха Панов, Чолаков, Магдалинчев и Стефан Гроздев) колегията реши да отложи точката. А правната комисия и КАК ще изготвят проект за промени на методиката, който ще бъде внесен за обсъждане в Пленума на ВСС.

Коментирайте

avatar