Скандалът в Народния театър „Иван Вазов“ се пренесе в съда. След като месеци наред обществеността беше свидетел на задълбочаващия се конфликт между директора Васил Василев и режисьора Александър Морфов, довел не само до дисциплинарното му уволнение, но и до разделение в гилдията, сега в спора беше замесен и съдът.

В Софийския районен съд са образувани две дела във връзка с напрежението между Морфов и Василев, научи „Лекс“.

Първото е по иск на актьора Валери Йорданов срещу Васил Василев. Йорданов твърди, че здравословното му състояние сериозно се е влошило, след като научил, че е започнала проверка срещу неговия „духовен баща“ Александър Морфов. Заради това той е завел дело за претърпени неимуществени вреди като претендира обезщетение от 10 000 лв., но засега е предявил частичен иск за 1000 лв.

Второто дело е по тъжба на директора на театъра, който се почувствал обиден от изказване на актьора Камен Донев, който в интервю пред бТВ нарекъл Василев „мижитурка“, „човечец“ и казал, че „не е читав човек“. Директорът на Народния театър настоява Донев да бъде признат за виновен за обида и да му плати 2500 лв. за причинени неимуществени вреди.

Началото на конфликта

Миналата година бившият пиар на ДПС Велислава Кръстева беше назначена за завеждащ „Връзки с обществеността“ в Народния театър. На парламентарните избори на 2 октомври м.г. тя придружила почетния председател на партията Ахмед Доган до урната. В знак на протест срещу това действие на Кръстева, главният режисьор Александър Морфов надраска вратата на кабинета ѝ с думите „ДПС“ и „Изчезвай“. След това изписа „Официален офис на ДПС“ и на вратата на кабинета на директора Васил Василев.

Пред „Площад Славейков“ режисьорът обясни, че това е неговият протест срещу „безмозъчната партийна централа“, създадена от Васил Василев в Народния театър, и срещу метода му на управление като „едноличен феодал, играейки по тънката нота на слабостта на бедния човек“.

Директорът на Народния театър на свой ред разпореди да се извърши вътрешна проверка и да се снемат обяснения от „лицето Александър Морфов“ и от свидетели на конфликта му с пиара Кръстева, която две седмици след надраскването на вратата, подала жалба срещу режисьора. В нея твърдяла, че от септември 2022 г. е подложена на тормоз като към нея били отправяни „обидни, подигравателни реплики и язвителни коментари“.

Стигна се и до полиция, където Морфов е бил извикан да даде обяснения.

Трупата на Народния театър се раздели. Едни подкрепиха с подписка директора Василев, а други му поискаха оставката.

Връхната точка в скандала беше достигната през февруари, когато Васил Василев промени Устройствения правилник на Народния театър и премахна длъжностите „завеждащ „Връзки с обществеността“ и „главен режисьор“. В резултат на това Велислава Кръстева напусна от 1 март, а Морфов беше дисциплинарно уволнен за нарушение на трудовата дисциплина, уронване на доброто име на Народния театър и нелоялност към работодателя.

Уволнението на режисьора предизвика протест на актьори, които призоваха политиците и бизнесмените да не се месят в работата на културната институция. В първите редици на протеста бяха актьорите Валери Йорданов и Камен Донев, които са и главни действащи лица в образуваните две дела в СРС.

Валери Йорданов vs. Васил Василев

В средата на март Валери Йорданов внася в съда искова молба по чл. 45 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която предявява частичен иск от 1000 лв. при цена на иска 10 000 лв. срещу директора на Народния театър Васил Василев.

Актьорът твърди, че в резултат на действията срещу Александър Морфов се е влошило здравословното му състояние, поради което претендира за обезщетение за претърпени неимуществени вреди.

От дълги години Валери Йорданов е участвал в различни знакови за Народния театър представления, едно от които е „Хъшове“- с режисьор Александър Морфов. Поради дългогодишната им съвместна работа както с режисьора, така и с останалия актьорски състав, те са, освен колеги, и близки приятели и взаимно се подкрепят и винаги са заставали обединени под общата кауза за запазване авторитета на театъра – институция, в която играят и са целели опазване на доброто му име и авторитета му“, пише в исковата молба.

На 17 ноември м.г., непосредствено преди представлението „Хъшове“, на Йорданов лично е била връчена заповед на директора на театъра, с която се формира комисия, имаща за задача да установи дали Морфов е виновен за надрасканата врата на кабинета на пиара Велислава Кръстева.

Йорданов бил шокиран как може да бъде извършвано подобно разследване и съответно да бъде целено опетняване на уважавания и подкрепян от него режисьор, който той чувства като негов „духовен баща“. Във връзка с преживяния стрес непосредствено преди представлението, Йорданов се почувствал зле и едва изиграл същото“, се казва в молбата до съда.

Нататък се обяснява, че актьорът е диабетик от ранна възраст и подобни стресови ситуации влияят изключително негативно на здравословното му състояние.

След представлението той се почувствал замаян, прилошало му. Въпреки че си бил 10 единици бърз инсулин, което било висока доза за него, състоянието му не се подобрило.

На следващия ден потърсил лекарска помощ в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. След преглед било установено, че нивата на кръвната захар са над три пъти над нормата, кръвното му налягане също било високо – 166/110. Лекарят заключил, че вероятно състоянието му се дължи на „нервно психическо пренапрежение“.

На 28 ноември 2022 г., когато скандалът в Народния театър вече се разраснал, Йорданов е бил привикан в кабинета на Василев, където изрично му е било напомнено, че е подписал длъжностна характеристика, според която не трябва да петни името на театъра.

Този случай засилил напрежението у актьора, защото той имал добра репутация сред колегите си и се почувствал засегнат и огорчен от поведението на директора, твърди Йорданов в иска си.

След първоначалния стрес и влошено здраве при връчването на заповедта и последващите действия на Василев, здравето на Йорданов продължило да се влошава. Целият стрес във връзка с действията на директора на Народен театър „Иван Вазов“, влошил изведнъж здравословното състояние на Йорданов като въпреки своевременната лекарска намеса, на 5 декември 2022 г. той е спешно хоспитализиран. Настанен е бил за болнично лечение за овладяване на стойностите на кръвната му захар. При постъпването си, в резултат на силния стрес, Йорданов е бил в тежко здравословно състояние и е провел болнично лечение за период от една седмица“, се посочва още в молбата.

В нея се отбелязва, че в резултат на действието на директора на Народния театър, актьорът е преживял силен стрес, като това е дало отражение и на здравословното му състояние.

Заради това Валери Йорданов настоява съдът да уважи претенцията му.

Васил Василев vs. Камен Донев

Директорът на Народния театър „Иван Вазов“ пък е завел дело за публична обида срещу актьора Камен Донев.

Причината за това е участие на Донев в предаването „Тази събота“ по бТВ на 18 февруари, когато е бил помолен да коментира конфликта между Василев и Александър Морфов.

В Народния театър станаха неща, които аз тук няма да споменавам, защото влизаме много в кухнята, които са недопустими. Сега, тези неща може и да не нарушават административните правила, но те нарушават моралните и професионални правила, които са се случили и само заради това аз съм убеден, че този човек, който в момента е директор там, трябва на момента просто да бъде сменен. Това е моето мнение, моето лично мнение и не искам да казвам тежки думи, но бих казал, че в изкуството няма място за мижитурки, както и във всяка една област на живота, но особено в изкуството, защото сцената, изкуството, това е една декларация , това е послание, това е изразяване, това е обръщение към хората. Мисля, че Сашо и тук няма какво да коментираме дори, през годините е показал какво е да умееш да правиш това, докато тоя човечец, който в момента е директор, нищо не е показал. Аз даже имах с него преди години една глупава случка, която няма да споделям пред хората и още тогава ми светна лампата, че не е читав човек. Та, по-добре да се маха и да бъде назначен друг директор“, отговорил Камен Донев.

Васил Василев посочва, че е гледал интервюто и се почувствал обиден.

В тъжбата адвокатът му Лора Георгиева пише, че с обидните изрази „мижитурка“, „човечец“ и „не е читав човек“, Камен Донев е казал нещо унизително за честта и достойнството на Василев и това е направено умишлено.

Обидните изрази, изразяващи се в негативни епитети и квалификации, са извършени публично, разпространени са чрез едно от средствата за масова информация, а именно в ефира на националната телевизия бТВ, както и са насочени и адресирани срещу длъжностно лице при и по повод изпълнение на службата или функцията му“, пише адвокатката.

Тя допълва, че Василев се е почувствал изключително обиден не само докато гледал предаването, а и след това.

Адвокатката цитира Речника на българските думи, за да разясни значението на трите израза, използвани от Камен Донев.

Мижитурка“ означава човек, който е без достойнство или самочувствие и е готов да угодничи, да се подмазва, обикновено за облага. Като синоними на думата са шушумига, дребнав, плах, ограничен, мухльо. „Човечец“ е жалък, нищожен човек, а „читав“ значи невредим, цял.

По отношение на използвания израз от Камен Донев, че Васил Василев „не е читав човек“, следва да се има предвид, че когато определяш някого по този начин, безспорно се влага негативно значение, че този човек не става, не струва, не е добър в най-общ смисъл“, обяснява адвокатката.

Тя допълва, че думите на Донев не само са унизили честта и достойнството на Василев, но и са му причинили болки и страдания, сериозен емоционален дискомфорт, допълнителен стрес, напрежение и като цяло са причина за влошаване на здравословното му състояние. Той не могъл да спи, бил тревожен и притеснен, включително от факта, че много хора, в това число негови близки и колеги, са чули обидните думи, които са накърнили доброто му име и самочувствие.

В тъжбата е отбелязано още, че според чл. 39, ал. 1 от Конституцията всеки има право да изразява мнение и да го разпространява, но това право не може да се използва за накърняване на правата и доброто име на другиго.

В конкретния случай степента на засягане на оценката на обществото спрямо Василев е висока, тъй като е засегната публична личност, участваща в обществения и културен живот на страната, както и поради факта, че обидите обективират едно лично оценъчно мнение за личността и професионализма на довереника ми и до определени негови качества, което е оскърбително и унизително“, сочи адвокат Георгиева.

Тя посочва, че справедливият размер на обезщетението, който би могъл в известна степен да компенсира неимуществени вреди, претърпени от Василев, е 2500 лв. и лихвата върху тази сума, като настоява Камен Донев да бъде признат за виновен, че публично е обидил директора на Народния театър.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
SiaP
SiaP
22 март 2023 18:05
Гост

Няма такова нещо като щом е директор, трябва да му се подчиняваме. В бизнеса директорът е най-големият професионалист обикновено, лидер с општ, водач заради доказан опит и с уважението на останалите. В живота ви нямам работа в компания под 100 милиона, там е така. Този директор явно няма опит и не е уважаван. Той кадрува. Както и PR мениджърът му. Явно ДПС си е наредило свои хора. Нямат място в културата, щом не ги искат и протестират срещу тях. Срамно е да стоят при това положение. Нека се съдят. В Европа и Щатите се съдят постоянно и за най-малкото и… Покажи целия коментар »

Ххх
Ххх
21 март 2023 21:31
Гост

Явно трябва да се увеличат драстично съдебните такси, за да се спре всеки опит за саморазправа и показване на мускули, в която се въвлича съдебната система. В цивилизования свят хората прибягват до съд при възникнал правен спор, а не за да правят мръсно на някой. В момента съда и прокуратурата са слугинаж на луди и злобни хора и цялата енергия на магистратите отива по тези дела, вместо да се съсредоточат и да работят по наистина значими проблеми на гражданите.

Анонимен
Анонимен
22 март 2023 11:43
Гост

Абсолютно вярно. Достъпът до правосъдие у нас е въздигнат на абсурден пиедестал. То не са ниски такси и освобождаване на всеки пети плюс правна помощ, то не са съдилища във всяка паланка. Никой не разсъждава по въпроса колко струва на държавата един такъв спор от типа „той ме нарече мижитурка“, „той пък обиди моя духовен баща“ – като се почне от заплатите на съдиите и съдебните служители, през консумативите, та до поддръжката на сградния фонд на съдилищата. Държавата работи за личното удовлетворение на тези, които са се почувствали засегнати един от друг. Това не важи само за конкретния случай, но… Покажи целия коментар »

Мнение
Мнение
21 март 2023 16:24
Гост

По иска за вдигналия захарта-искът е недопустим.
(апропо-вдигнал кръвно 170 на 100-че аз ако имам подобно кръвно се радвам, достигам подобни нива с три медикамента, без тях е над 210, та какво се оплаква от кръвно 170 на 100-за мен е мечтана стойност)

Другия иск е основателен.

Дани
Дани
21 март 2023 15:24
Гост

Двоен стандарт, това се случва в моите очи. Законът е за неизвестното простолюдие, другите- известните могат да правят каквото си искат. Прочетох, преди време, коментар, че директорът на НТ е комунист, но нима не е комунистическо да има двоен стандарт?! Щом е нарушил закона, ще бъде уволнен, независимо кой е!!!
Дайте да не съдим никого и да не прилагаме законите, защото на някой ще му прилушее от мисли и тревоги за нарушителя ‐ какви са тези сцени?!

Глух
Глух
21 март 2023 14:20
Гост

По същият начин допуснахме да ни превземат адвокатурата – фашизмът е отначало – приветлив и усмихнат.

Никой не вярваше – че това ще стане – но то стана и сега сме в положението на Сашо Морфов, защото не се обединихме навреме.

Мнение
Мнение
21 март 2023 16:28
Гост

Абе аз ако драскам по врати ще ми образуват делце за хулиганство, и няма да е по указа.

Например-изразявам недоволство от конкретен съдебен акт на СьеГьеСье(съдията е от село, затова така изписвам-да ме разбере). Ако отида и изподраскам вратата на преЦедателя на състава , ще ме арестуват на мига, та затова няма да го направя. Тоест имаме двоен аиишн-Темида не е сляпа а се влия кой е пред нея.

Лазар
Лазар
21 март 2023 13:28
Гост

Камен Донев е изключително искрен. Не виждам нещо лошо в това.

хайде по- сериозно
хайде по- сериозно
21 март 2023 14:35
Гост

Това , че е искрен не го прави прав. Смешен аргумент.

Жалка работа е с този Валери
Жалка работа е с този Валери
21 март 2023 12:23
Гост

Този Валери чак сега му научих името се е увлякъл политически. смешно е това което е сътворил. Може би иска да си прави реклама. Но трябва да се научи първо да спазва правилата. Това, че е актьор не го прави привилегирован. Има си директор добър или лош има си субординация права и задължения има си правомощия. Това е върховенство на закона , а не както на когото към момента му оттърва.

Божидар
Божидар
21 март 2023 14:51
Гост

Щом едва сега сте му научили името нямате място в тази дискусия

Радижоб
Радижоб
22 март 2023 9:28
Гост

Cancel-културата в действие. Правото на изразяване на мнение е привилегия, доколкото разбирам. Предпоставка за правото на изразяване на мнение е субекта да знае информация за обекта.

RRR
RRR
21 март 2023 11:51
Гост

Необективно започва статията – с това, че Морфов е уволнен дисциплинарно, което е невярно само по себе си – след като от половин година създаваше интриги в театъра, директорът най-сетне се реши да извърши съкращения на щатовете при което Морфов беше СЪКРАТЕН. Второ – Морфов се държа като обикновен уличен хулиган, драскайки по врати в театъра, заради политическото минало на някакви си администратори. Ако си мъж и творец, ти не се би се държал по този първобитно-хашлашки начин, а би се изразил директно, че е неприемливо от еди каква си (разбира се твоя) гледна точка. Дискриминационните нотки, че еди кой… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 12:08
Гост

Съкращаване в щата поради неетично поведение на съкратения – любимото основание за уволнение на съда.

Xvhh
Xvhh
21 март 2023 16:59
Гост

Ти пък цял роман си написал депесарино. Обществото ни трябва да се бори срещу политическите назначения, защото некадърници с полит. връзки се назначават на определени позиции, които могат да бъдат заети от проф. подготвени хора, но без връзки. В конкретния случай госпожата какво разбира от изкуство. Набиват си го в тъпата депесарска тиква, че приходите в театъра идват от представленията на които Морфов е режисьор, а не от пиарската дейност, каквото и да означава това, на въпросната госпожа

ХАх
ХАх
22 март 2023 9:32
Гост

Кой министър назнзачи този директор? Същият министър има ли връзка с ДПС?

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 11:44
Гост

Поредната смехория, с която занимават обществото „духовен баща“, някои хора съвсем изтрещяха, ама пък закона дава възможност да действат, но това мисля, че няма добавена стойност нито за правосъдието, нито за културата, поредния безмислен конфликт, само да не се ползва за ПР от политическата класа, което е май, май целта!

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 10:33
Гост

ДПС и калинките им вън от театъра!

Георги Ат.
Георги Ат.
21 март 2023 10:27
Гост

Веднъж се засякох с Валери Йорданов пред очен кабинет. Изключително лошо впечатление ми направи. Сега с тоя „Духовен баща“ май трябва иде и на преглед при друг медицински специалист …

ПП - пълна пародия
ПП - пълна пародия
21 март 2023 10:14
Гост

А „Промяната“ тоя що не го махнаха, 8 месеца бяха на власт или колко зъбеха се на ДПС а пък какво излезе – оставиха техни кадри навсякъде из властта да дерибействат. Пълни позьори. Ни на Боко го навряха, ни на Дуганя – къде бяха КОНПИ, НАП, къде беше Финансово разузнаване и Икономическа полиция да им проверят доходите 10г. назад. Един бутафорен арест и до там.

Магистрат
Магистрат
21 март 2023 21:04
Гост

Как да го махнат-нали Наско на културата го направи директор този неадекватник… 🤬

Харизанов
Харизанов
21 март 2023 9:54
Гост

Ужас

Станиев
Станиев
21 март 2023 9:54
Гост

Определено положението е мазно

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:53
Гост

Неговият духовен баща? Това няма да мине, сори.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:51
Гост

Дано се изяснят. Това е срамна история бе.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:50
Гост

Това всичко заради оня актьор гербераст ли?

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:50
Гост

Много шум за нищо е цялата работа, ма карай.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:50
Гост

Страшен цирк с тоя театър

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:49
Гост

Изначално трябваше да е там

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:45
Гост

И политиците и актьорите ни са едни тънкообидници та чак да ги ожалиш….не спят по цели нощи и рязко се разболяват от какви ли не щуротии. Валери Йорданов винаги съм го смятал за мъжкар, ама сега и той много се „разболял“, че някой засегнал „духовния му баща“. Тъпа работа.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 9:06
Гост

Че той Донев много културно се е изказал, само човечец се отнася пряко за директора. Тия искове нямат шанс

дпс и зеленият чорап
дпс и зеленият чорап
21 март 2023 9:05
Гост

Това става, когато политиката се намеси там, където не й е работа. Става грозно и долно. Във възвишеното няма място за политика. Правете театър момчета и на тримата го казвам, че и на Морфов. ДПС вече е вън от театъра, но явно е много силно след като министърът на културата беше единственият, когото смени зеленият чорап

хахаха
хахаха
21 март 2023 9:03
Гост

И двете дела са напълно измислени, но артисти, какво да ги правиш