Сириецът, който се вряза с автобус с мигранти в полицейска кола и уби двама служители на МВР, е пълнолетен. Това обявиха на пресконференция днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева и окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Инцидентът стана в края на август в Бургас, когато полицейски автомобили опитаха да спрат автобус с 47 мигранти. След два неуспешни опита, полицаите Атанас Градев и Йордан Илиев със служебния автомобил преградили пътя на автобуса, но той се ударил в колата и двамата служители на МВР загинали на място.

Шофьорът на автобуса избяга. Беше задържан часове по-късно близо до Първомай и тогава съобщиха, че това е 15-годишният Омар Аднан, временно настанен в центъра за бежанци в Харманли.

Разследващите обаче се усъмниха във възрастта му, независимо че той твърдял, че е роден през март 2007 г.

„Прокуратурата се усъмни, защото е висок и с гъста брада. Потърсихме съдействие от партньорите ни в чужбина. Вчера пристигна информация от Сирия и Турция. Там пише, че е навършил 18 години“, каза днес говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Според данните от Интерпол в Сирия Омар Аднан е на 18 години, роден е през 2004 г.

„По метода на образната диагностика беше установено, че е над 18-годишен. С постановление на наблюдаващия прокурор Омар беше приведен в болница и му направиха рентгенови снимки на ръцете, таза и костите. Възрастта на човек може да бъде определена от растежа на костите. Лекарите заключиха, че към датата на извършване на деянието Омар е бил на 18 години“, допълни Сийка Милева. Тя заяви, че едва ли 15-годишен може толкова добре да управлява автобус, дори преследван от полицията. Говорителят на главния прокурор сподели по думите ѝ интересен факт – докато карал автобуса, Омар Аднан си е правил селфи с мобилния телефон.

Окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев допълни, че по делото за смъртта на полицаите има изготвена експертиза, която сочела, че Омар Аднан е на възраст над 18 и под 20 години. Впоследствие, въз основа на данните от Интерпол, разследващите установили, че към момента на извършване на престъплението сириецът е бил на 18 години и половина.

Установяването на възрастта на Омар Аднан е важна, защото ако беше непълнолетен, наказанието, което може да получи ще бъде редуцирано до 10 години затвор. Той е обвинен, че при управление на автобуса, умишлено е причинил катастрофата, довела до смъртта на двамата полицаи. Случаят е квалифициран като особено тежък като сега, след като е изяснен въпросът за възрастта му, го заплашва наказание от 15 до 20 години лишаване от свобода или доживотен затвор.

Отделно дело се води в районната прокуратура в Бургас за трафика на мигранти, като обвинени са отново Омар Аднан и още двама сирийци, които са със статут на постоянно пребиваващи.