Дисциплината на членовете на Комисията за атестирането и конкурсите (КАК) е на такова ниво, че само на някой да му звънне телефонът, да отиде до тоалетната или на някой воаяж и работата на КАК спира. Наред с нежеланието на магистрати да участват в нея, дейността ѝ е на път да блокира.

Това стана ясно на днешното заседание на Съдийската колегия, на което зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев и Вероника Имова предложиха спешна промяна на правилата на работата на комисията.

Според последната актуализация на тези правила КАК се състои от 18 членове – петима членове на Съдийската колегия и 13 представители на съдилища. От тях трима избира Пленумът на Върховния административен съд и 10 – Пленумът на Върховния касационен съд. Заседания се провеждат, ако присъстват повече от половината от общия брой на членовете от състава.

От лятото насам обаче ВКС не може да попълни квотата си поради липса на желаещи.

В момента в КАК работят 13 души, като предстои един магистрат да се пенсионира. Остават 12.

Поради необяснимо решение на Комисията за управление на собствеността (КУС) обаче има вероятност членовете на КАК да намалеят на 11. Това е така, защото Женя Димитрова от ОС-Варна може да напусне преждевременно, а причината за това е отказът на КУС да продължи договора ѝ за наем на квартира, докато работи в София. Предложението да не бъде уважена молбата ѝ за това е на Пламена Цветанова. Въпросът обаче ще бъде решен окончателно от Пленума на ВСС този четвъртък.

Наред с това от следващата седмица в отпуск за неопределен срок излиза и заместник-председателят на КАК Красимир Шекерджиев. Така членовете остават 10.

Проблемите обаче не спират дотук. Шекерджиев даде и няколко примера от последните седмици, когато дори и наличните членове не могат да се съберат, за да има кворум и заседание. По правило то се провежда всеки понеделник от 9.30 часа. Шекерджиев описа положението така:

В 9.30 ч. нямаше кворум. В 10 ч. пак нямаше, в 10.30 ч. беше същото. Събрахме се в 10.40 ч. Променихме началния час на заседанията от 9.30 ч. на 10 ч. Този понеделник пак нямахме кворум, събрахме се към 10.30 и тогава възникна въпросът, че един от членовете на КАК е и в конкурсна комисия.

Тази комисия работи до момента, в който някой отиде до тоалетната или му звънне телефонът

Затова той и Имова предлагат в чл. 13, ал. 1 от правилата да се добави думата „избрани“ и разпоредбата на придобие следния вид: „Комисията заседава, ако присъстват повече от половината общия брой на избраните членове от състава“.

Същата редакция предлагат и в чл. 5, който се отнася до избора на председател на КАК. Тя е без такъв, след като на Мина Топузова (ВКС) ѝ изтече мандатът и тя не пожела повече да участва в комисията. А както вече стана ясно, от следващата седмица зам.-председателят на КАК Красимир Шекерджиев излиза в дълъг отпуск. Така няма да има кой да отговаря и да организира всекидневната кореспонденция.

И тъй като 90% от точките в дневния ред на Съдийската колегия идват от КАК или поне трябва да минат от там, блокира ли работата на комисията, ще блокира и работата на кадровия орган.

Атанаска Дишева заяви, че ще гласува против промените в правилата. Основният ѝ аргумент беше свързан с предстоящите изменения в Закона за съдебната власт, според които КАК вече няма да извършва атестации, а само ще проверява работата по тях на помощните атестационни комисии. „Въпрос на дни е да бъдат приети измененията в ЗСВ. Тогава ще имаме не просто основание, но и задължение да променим числеността на комисията“, каза тя. Наред с това, Дишева отбеляза, че ако бъдат променени правилата, може да се стигне до ситуация, в която 4-5 души от КАК да вземат меродавни решения, а не това е бил смисълът на създаването на комисията, която е единствената с участието на професионална квота.

Председателят на ВКС Лозан Панов заяви, че до момента са проведени няколко процедури за избор на членове на КАК, но Пленумът на съда е излъчил само четирима души. И обясни, че магистратите са демотивирани – от една страна очакват промените в ЗСВ, а от друга знаят, че броят на членовете на комисията ще бъде редуциран.

Няма кандидати, няма желаещи. Няма и представители на ВКС. Изчерпани са всякакви опити да мотивираме колегите, но те не желаят да участват. Процедурите ще продължат, но колегите не искат да участват“, заяви Панов.

Олга Керелска предложи друго, напомняйки, че миналата година член на СК се отказа от участие в КАК (става дума за Даниела Марчева – б.а.). „Недопустимо е член на Съдийската колегия да каже „Аз няма да участвам“ и нищо да не последва. Според правилата на ВСС всеки от нас участва в три комисии. Трябва да се обърне сериозно внимание на подобряване на дисциплината. Предполага се, че хората, които са тук са добросъвестни, но има неравномерно разпределение на работата при нас“, каза Керелска.

И тя каза, че има много хора от КАК, които не идват на работа, включително и членове на Съдийската колегия. Имало случаи на отпуски поради болест, което е обективна причина за отсъствие, но имало и много воаяжи. Тя обясни, че отпуските на хората от професионалната квота се разрешават от съответния административен ръководител, но все пак би било редно те да се съобразяват и с работата на комисията.

Спасяваме работата на комисията, а от там и работата на СК, да подкрепим предложението. Но в дейността на тази комисия има сериозни проблеми с дисциплината“, заключи Керелска.

С 9 на 3 гласа мнозинството прие промяната в правилата.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Наблюдател
Наблюдател
06 ноември 2019 14:59
Гост

КАК не става. Това е ясно за всички, само не и за тези, които решиха, че ще правят и локални подразделения… Чудно ми е в тях какъв дисциплинарен произвол ще се възцари…

Тъжен извод
Тъжен извод
06 ноември 2019 14:58
Гост

Т.е. какво излиза? Че не стига, че почти няма желаещи да попълнят състава на КАК, ами и желаещите всъщност го правят с нежелаение. Тежко, тежко.

Репресиран
Репресиран
05 ноември 2019 16:58
Гост

Моят началник не ми позволява да водя лични разговори през работно време. Само в обедната ми почивка, която е 15 минути.

Олга
Олга
05 ноември 2019 13:53
Гост

Член на Съдийската колегия спокойно може да откаже да членува в КАК. Това не е липса на дисциплина, а на раболепие.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 13:49
Гост

Голата истина е, че работата им е меко казано отвратителна и те нямат стимул за работа.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 13:00
Гост

Шекерджиев да не е болен човекът, притесних се.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 12:52
Гост

моля другарко, пишка ми се

Кольо
Кольо
05 ноември 2019 16:56
Гост

Аааааа, ще ти секна кранчето. От утре да не пиеш толкова много вода. Да не мислиш, че е безплатна.

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 12:29
Гост

Клюка от кухнята – съдията от Ямбол, който е член на КАК, с месеци не ходи на работа и дори по телефона не могат да го открият. А заплата получава. Ей такива работят в комисията.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 11:51
Гост

Нещо не разбирам. Такава сладка работа, пък да няма желаещи.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 11:55
Гост

А сега и помощните атестационни комисии ще им вършат работата.

Ld.af
Ld.af
05 ноември 2019 12:04
Гост

Желаещи има , но ВКС внимателно проверява дали са „от нашите“ . А и работата не е „сладка“ – прекалено много атестации , предните състави на КАК са я забатачили , много натиск , много лоши правила за работа …..Нормално е нормалните да бягат . А какво да кажем за това , че тези , които ще „съдят“ колегите си за дисциплина и професионализъм дори не искат да идват на работа ?????

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 12:20
Гост

Шекерджиев дирижира там. Той е от „нашите“.

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 12:25
Гост

Не знам за Шекерджиев, но Кояджиков мноогоо иска да дирижира, засега обаче го спъват. Като редуцират броя, ще му се отвори възможност.

Ld.af
Ld.af
05 ноември 2019 12:35
Гост

От толкова много „диригенти“ в тая съдебна система , не остана кой да свири „във филхармонията“. Да си член на КАК без да си член на ВСС означава , че си СЛУГА на членовете на ВСС. А като знаем какви недоразумения има във ВСС , нищо чудно , че няма кандидати . Хората са се цанили за съдии , а не за изтривалки !

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 12:53
Гост

Споделям. Съдиите не желаят да участват заради отношението към тях от членовете на СК. Държат се с тях арогантно, обидно и нагло. А кой иска да работи в такава обстановка. Затова предпочитат да си гледат съдийството.

Валери
Валери
05 ноември 2019 21:08
Гост

Потвърждавам. Бивш член на КАК съм. Особено омерзение у мен създаваха Керелска и Дишева- непрекъснато бламираха всичко рационално, вечни ежби, противопоставяне, сякаш имат за цел КАК да се провали. Успяха донякъде.

Анонимен
Анонимен
05 ноември 2019 13:51
Гост

Много вождове, малко индианци.

срам
срам
05 ноември 2019 12:51
Гост

Безобразие! Че не я измислиха тази комисия, не я измислиха, ама да не се ходи на работа, да се клинчи, а после да атестираш и да казваш кой е добър в професията и си върши качествено работата….

анонимен
анонимен
05 ноември 2019 13:12
Гост

Произволно отворих няколко протокола от заседанията на КАК през последните осем месеца. Най-често отсъства Кояджиков, следван от Имова и Дишева. Кояджиков взима присърце само участието си в етичната комисия, защото там има прелюбопитни сигнали. Участва и в натовареността, но те пък се събират рядко и това не му нарушава графика. Дишева е председател на дисциплинарната, където редовно присъства, както и в тази за натовареността и в правната. Имова също предпочита да участва в другите комисии, в които членува – правната и дисциплинарната. Т.е. КАК е прокълната, членовете на СК хич не я долюбват, защото там работата е реална и много.

Мими
Мими
05 ноември 2019 21:09
Гост

Не е разковничето в присъствието. Дишева като присъства дали е свършила нещо, дори да не е нещо успешно или добро- не, тя в комисиите само създава скандали.

Вальо
Вальо
05 ноември 2019 16:52
Гост

И да получаваш заплата за това. Всъщност той и Пеевски не ходи много редовно на работа, ама му капе всеки месец.

Капка
Капка
05 ноември 2019 16:53
Гост

Какво капане! Там направо извира.