Законът „Магнитски“ и неговата употреба в правния свят всъщност не е съдебен акт. Това е решение, което се подписва лично от американския президент въз основа на предложение, което се прави от американски сенатори или конгресмени. Изцяло облечено с политическа „дреха“ решение. Това е много силен политически намек от страна на САЩ, че корупцията в България излиза извън контрол.

По закона „Магнитски“ има много сериозен отзвук в целия свят. Канада, Балтийските държави и Великобритания също приеха подобен закон. ЕС в момента също изследва възможностите, законът няма да се казва „Магнитски“, но смисълът ще е подобен. Решението по закона „Магнитски“, означава, първо, забрана за влизане и пребиваване в САЩ на включените в списъка лица. Всички компании, които са регистрирани и действат в САЩ и имат сметки, както и нерегстирани компании, които имат банкови сметки там, биват блокирани.

Всички международни преводи, които са в долари или кореспондират в долари, ще бъдат блокирани. Например, ако от Дубай се изпраща в Сингапур някаква сума и тя се приравнява в долари, ще бъде блокирана от банката. А банките в САЩ кореспондират с всички банки в света, защото 60% от всички банкови транзакции минават през американски кореспондентстки банки. По този начин американските банки притискат други банки, с които работят, да изпълняват тези условия. Тоест има възможност американските банки да налагат на кореспондентските банки в света да изпълняват закона „Магнитски“. Наистина има възможност компаниите, техните собственици, мениджъри и контрагенти да не могат да оперират със своите авоари.  Това е една постоянно разрастваща се мрежа от санкционирани фирми и лица, която има всички показатели на финансова пандемия, заразяваща всеки който посмее да осъществи финансова транзакция с лицата и фирмите от списъка.

Още при встъпването в длъжност на посланик Херо Мустафа, тя каза в интервю, че борбата с корупцията ще бъде неин основен приоритет. Посланик Мустафа е един от най-активните американски посланици за последното десетилетие в България. Това разследване не е на няколко дни. Направено е обстойно разследване на много компании, за да се намери свързаност с тези лица, това означава, че е много задълбочено. Промяната на политиката е още от встъпването в длъжност на президента Джо Байдън. Още тогава стана ясно, че тя ще е различна от тази на президента Тръмп. Байдън ще акцентира на борбата с корупцията, на човешките права, правата на малцинствата – не само в САЩ, но и в Европа. Натискът на САЩ започна градивно да се вдига.

Що се отнася до последните събития, това е политически акт. САЩ рязко влизат в политиката на България, защото на политическата сцена у нас ври и кипи, предстоят много сериозни промени на предстоящите избори. САЩ не се намесват пряко във вътрешните работи, но показват, че са рупор на това, което се случва в България в последните години.

Сигурен съм, че и Европейската прокуратура под ръководството на г-жа Кьовеши e вече сезирана и тя със своето първо посещение в България ще продължи разследването. Оттук нататък ще има много тежки дни за тези хора, които са обявени в списъка, защото САЩ имат вече много по-тесни връзки с европейските служби и тази споделена информация, не само финансова, ще повлече и правни последици. Дали тези хора ще влязат в затвора, това го решава съдът. Очаква се българските и европейските органи да предприемат действия по доказване на тези констатации на САЩ, които не влизат с шут във вратата на българския политически живот, но предават щафетата на българските правораздавателни органи.