САЩ официално оттеглиха искането си за екстрадиция на българина Желяз Андреев, който беше арестуван в Добрич през пролетта и обвинен от американските власти в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

За оттегленото искане за екстрадиция съобщи днес премиерът Бойко Борисов. От думите му стана ясно, че след като на 5 юни САЩ са предявили искане за екстрадиране на българина, сега те са приели, че това е безпредметно, защото няма да бъде изпълнено.

„Към днешна дата САЩ официално оттеглят искането за екстрадиция на Андреев поради факта, че поддържането на това искане би било безпредметно, с оглед причините, посочени в писмо от 28 август 2018 г. на Министерството на правосъдието и Офиса на главния прокурор към Департамента на правосъдието на САЩ. Мисля, че едно неприятно за всички събитие, беше предотвратено“, каза Борисов, а от своя страна Андреев сподели, че днес е най-щастливият човек в България.

Той беше задържан на 7 април в Добрич по искането на САЩ, а след това Окръжният съд в града го освободи, като прецени, че не са налице основанията за неотложност, при които се постановява задържане до началото на производството по екстрадиция.

По-късно стана ясно, че САЩ обвиняват 11 души, между които Желяз Андреев и още четирима българи, че са участвали в заговор за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия преди 5 години. Това е ставало чрез дейността на българския офис на американската фирма AW Tronics, която продавала авиационни части онлайн. Останалите обвиняеми българи бяха Михаела Ненова, Любка Христова, Искрен Георгиев и Иван Сергиев. Искане за задържане и екстрадиция дойде и за тях, но още в началото прокуратурата обяви, че няма да ги арестува, като се позова на определението на съдия Атанас Каменски, с което той отказа да задържи Андреев.

След като случаят доби публичност, започнаха консултации между двете държави. Главният прокурор Сотир Цацаров обясни, че случаят не е неотложен, за да бъдат задържани предварително българите, а освен това няма и двойна наказуемост, което означава, че няма основания за тяхното екстрадиране в бъдещо производство.

„Според нас тези хипотези не са налице и шансът исканията за екстрадиция да бъдат уважени от българския съд е минимален. Тази позиция е изразена съвсем ясно пред американската страна“, каза тогава Цацаров.

Днес Борисов благодари на главния прокурор, на правосъдния министър Цецка Цачева и министъра на външните работи Екатерина Захариева за многократните разговори с американските власти през тези месеци.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Георги
Георги
31 октомври 2018 11:27
Гост

Българите се оказаха в тази ситуация заради безхаберието на собствениците на компанията. Нищо чудно работодателите им да са сключили сделка с прокуратурата. При 40-50 години затвор в обвинителния акт обвиняемите получиха по най-много 2 години за същите продажби.

Минувач
Минувач
31 октомври 2018 11:14
Гост

Не бяха напразни протестите в защита на Желяз Андреев в България и в Лондон.

Ачо
Ачо
31 октомври 2018 11:00
Гост

Най-накрая. Съсипаха го този човек и то с безпочвени обвинения.

Анонимен
Анонимен
31 октомври 2018 10:59
Гост

Поздравления за прокуратурата.

Българин
Българин
31 октомври 2018 11:02
Гост

Е, не няма да оставят Желяз Андреев като пушечно месо. Американците прекалиха с това искане.