Андон Миталов от Специализирания наказателен съд е българинът, който получава забрана за влизане в САЩ заради сериозна корупция.

Това се казва в изявление на държавния секретар на САЩ Майкъл Помпео, разпространено днес от посолството в България.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова“, се казва в изявлението на Помпео.

То идва само ден, след като посланикът на САЩ в България Херо Мустафа каза, че имат намерение да предприемат „по-твърди мерки, мерки със зъби в борбата с корупцията“.

От посолството на САЩ посочват, че огласяването на името на Миталов се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. Той предвижда, че след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, те и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати. Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално.

В случая на съдията от специлизирания съд Помпео огласява и имената на съпругата му Корнелия Стойкова-Миталова и на дъщеря му Гергана Миталова.

„Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб“, заявяват от мисията на САЩ в София.

Името на съдия Миталов е известно единствено покрай случая с шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов, който е обвинен в шпионство. В края на миналата година стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата.

През есента шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за „необходимата геополитическа преориентация на България“.

Малинов се върна в България и сам се похвали, че е бил отличен с ордена „Дружба“ за „принос в укрепването на единството на руската нация“.

След като беше освободен срещу гаранция от 50 000 лева, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от съда да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда.

Макар съдия Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съдa.

Затова тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Инспектората към Висшия съдебен съвет да провери работата на съдията и евентуално да поиска да бъде наказан или да му бъде извършена извънредна атестация заради влошаване на качеството на работата. Резултат от проверката досега не е огласяван.

Засега от САЩ не казват дали корупционната дейност, в която е уличен съдия Миталов, има отношение към случая с Николай Малинов.

Случаят е без прецедент и не е ясно каква ще бъде реакцията на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, тъй като процедурата, при която САЩ обявяват някого за корумпиран, не може да бъде основание за търсене на дисциплинарна отговорност от съдия. Това ще може да се случи само ако и ИВСС установи нарушения в работата на Миталов.

Главният прокурор Иван Гешев чрез пресцентъра на държавното обвинение отклони всички запитвания на медиите за случая с Миталов и ги призова да ги отправят към председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, който председателства Съдийската колегия на ВСС.

40
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
boevoi
boevoi
07 февруари 2020 13:31
Гост

От какво се разболя, Андоне?
От какво са болни облечените в черно?

Стойчо
Стойчо
06 февруари 2020 9:13
Гост

САЩ подписаха присъдата на Малинов, вече няма съдия в България, който да си позволи да отсъди нещо различно от най-тежката присъда. Иначе …

Тото
Тото
05 февруари 2020 22:20
Гост

Поредният кьор фишек. А и винаги в такива ситуации се търси бушон, който да изгърми.

тикволог
тикволог
05 февруари 2020 20:13
Гост

Ало Мустафа, не ядем доматите с колци ! Ако те е еня за корупцията тук, започни с министъра на финансите, защото е съпричастен с хазартната афера, и заслужава обстойна проверка ! И ако не знаеш, осведоми се за аферата Мишо бирата с участието на тартора на гербаджийската шайка – Тиквоча.

Кевин Костнър
Кевин Костнър
05 февруари 2020 22:12
Гост

Боко е недосегаем.

ПеефСки
ПеефСки
05 февруари 2020 22:15
Гост

Пука му на него. Ако трябва да се почва от някъде, това е Парламента. Ояли са се просто.

наблюдател
наблюдател
05 февруари 2020 20:07
Гост

Вече е ясно, че онези българи, които съвсем не симпатизират на империята на злото, и не крият симпатиите си към братските народи и тяхната култура, са и ще бъдат набеждавани. Ясно е, че една част от българите са заложници в хибридната война, която неминуемо ще стане световна. Правото не отмря при тоталитарния социализъм, както предвиждаха неговите апологети, но сега постепенно умира.

Олег
Олег
05 февруари 2020 18:16
Гост

На САЩ изобщо не им пука за нашата корупция! Сигурен съм, че и те се възползват от нея, както стана със самолетите F-16 блок 70! В случая те просто си прокарват чрез нас, тяхната политика спрямо Русия!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 18:13
Гост

Този Помпейо дали е наясно, че цялото имущество на магистрата и семейството му е публично в България и за въпросния Миталов няма открити несъответствия между декларираното и установеното при проверката от ИВСС???

Искам справедливост
Искам справедливост
06 февруари 2020 10:14
Гост

Има ли все още хора, които се съмняват, че това е показна наказателно – назидателна акция срещу симпатизантите на Русия. Не казвам, че въпросния съдия е невинен, нямам впечатления, информация и т.н., не съм и русофил! Ииии, по-добре не се осланяйте на проверките от ИВСС, защото са напълно безсмислени! Ежегодно се разпращат писма до всички банкови институции с искане за предоставяне на информация относно продуктите, които ползват магистратите и свързаните с тях лица към 31.12. на предходната година. В началото беше ОК – имаше интересни несъответствия, но на следващата година нашите „чисти като детски сълзици“ магистрати се научиха и започнаха… Покажи целия коментар »

ДЖЕДИДИАХ
ДЖЕДИДИАХ
05 февруари 2020 17:44
Гост

БЕ,ЗГРАНИЧНАТА АМЕРИКАНСКА ПРОСТОТИЯ ИЗБУЯВА С ЧАСОВЕ. ВЕЧЕ КАТО ЧУЯ АМЕРИКА МИ СЕ ПОВРЪЩА. СКОРО МАЙ ЩГЕ ТРЯБВА ДА ГИ ГОНИМ ОТ РОДИНАТА НИ. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ СВЕТОВНИ ПАРАЗИТИ.

ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
ГРОБСПежът на десетохилядолетието.
05 февруари 2020 17:38
Гост

To и аз мога да оглася имена като Христо Ковачки, Йорданка Фандъкова, Теменужка Петкова, Иван Иванов, Барни Ръбъла, Горанов, но никога няма да го направя, за да не се изсветлят имената на другарите Бойко Методиев и Румен Овчаров и Ахмет Доган и Делянчо… Добрев и Пеевски. Срамота за нашите американски приятели. Можеше от кумова срама да напишат и имената на корупцията с американските ТЕЦове, Златограбежа, несъществуващите самолети Ф16 починали преди раждането си, па и Кока Кола… абе да не задълбаваме. Има време до ракиено време.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 17:29
Гост

Ние сме жалка колониална държава, която си заслужава напълно несретната съдба. Дори Турция и Ердоган се държат мъжки със САЩ, а наште корумпета са ги фанали за …… и сега им изпълняват жалките поръчки, за да останат още малко на власт.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 17:25
Гост

Моляяяя! Държавният секретар на САЩ се занимава със съдия Миталов от българския специализиран наказателен съд???????????????
Бе вие у ред ли сте или…….?!??
Я си играйте геополитическите битки, без да замесвате съдебната система на България!
ССБ естествено ще мълчат позорно – нали ги финансира американска фондация!

анонимен
анонимен
05 февруари 2020 16:54
Гост

Благодаря на САЩ, че назоваха публично най-корумпираният човек в държавата, както и близките му роднини! Крайно време беше справедливостта да възтържествува!11

Впрочем, напоследък като чета новини често си повтарям, че „такова безобразие е невиждано“, ама това мина всякакви граници.

анкета
анкета
05 февруари 2020 16:47
Гост

Да поразсъждаваме: Като знаем как беше създаден спеца, какво шкарто отиде там, кое ви се струва по-вероятно: този Миталов да е некомпетентен или корумпиран.
Гласувайте с палче нагоре за некомпетентен, с палче надолу за корумпиран.

Ястреб-инче
Ястреб-инче
05 февруари 2020 17:10
Гост

Е, как да ти сложа и палче нагоре, и палче надолу

just asking
just asking
05 февруари 2020 16:43
Гост

Hey, you americans where is the evidence? What about the rule of law?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:42
Гост

Бил е почерпен с кафе и минерална вода от адвокати от САК на „Витошка“ и са го заснели, не ги е платил сам. Това е корупция за САЩ, ако не знаете!

презумпция за невиновност, ли?
презумпция за невиновност, ли?
05 февруари 2020 16:41
Гост

Горкият човек. Нито го познавам, нито съм го чувал. но излиза някаква американска… да не използвам епитети и обявява, че си замесен в сериозна корупция и после всичко се срива! Това е безобразие! Това е погазване на презумпцията за невиновност! А мисля, че и САЩ я имат във великата си Конституция.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:25
Гост

И защо не са оповестили рзултатър от проверката досега.?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:27
Гост

Явно защото е в разрез с очакванията на прикриватурата.

Запознат
Запознат
05 февруари 2020 16:24
Гост

Очаквах отношението на институциите към корупцията в Бг да е сериозно. А то каква стана – пак някакви предполагаеми връзки с Русия.
Моля по-сериозни, господа американци.

анонимен
анонимен
05 февруари 2020 16:23
Гост

Много е гадно да те изтипосат така. Не знам с какви данни разполагат американците, но те не трябва ли да сезират българските власти

декларация искаме
декларация искаме
05 февруари 2020 16:19
Гост

Тоз чиляк да не изгоря шот жена му се казва Корнелия? Сега една декларация от ВСС искам, защото ако това не е натиск на българската съдебна система – здраве!

Адвокат
Адвокат
05 февруари 2020 16:16
Гост

ХАХААААА. СМЕШНИ СТЕ БЕЕЕЕ.

баце и каскето
баце и каскето
05 февруари 2020 16:15
Гост

Какви ли са тези ми ти данни за корупция, при това сериозна? Хванали са го с пачките под МОЧА? Аман от тъпи американо-руски войни, в които нашите най-големи мракобесници като Баце, Каскето и сие излизат целите в бяло

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:15
Гост

А сега да видим как ще постъпи ВСС. Сигурно вече са се надрискали от притеснение какво да го правят този съдия.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:13
Гост

Спецсъдът беше създаден да изпълнява поръчки, но явно тези поръчки се приемат от всички страни.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:11
Гост

Да се готви следващия – някой чиновник, свързан с газ.

омаскариха човека
омаскариха човека
05 февруари 2020 16:10
Гост

Интересно каква правна стойност и има у нас това обявяване… НИКАКВА! Но човекът е очернен! При това съдия! Аз бих спретнал на Помпео едно дело за уронване на престижа на съдебната власт 😉

нелепа история
нелепа история
05 февруари 2020 16:08
Гост

Боже, а някои очакваха да чуят ДП! То дори ВБ не е, а някаквъ си съдия-русофил или некомпетентник, който леко ги настъпал по мазола. Нелепа история

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:06
Гост

Излиза, че Цацаров е сезирал американците индиректно или направо.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:58
Гост

Защо и жена му и дъщеря му се споменават? Защото са похарчили подкупа в мола?

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:59
Гост

Не, бе, просто американците изкореняват корупцията до девето коляно 🙂

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 16:19
Гост

Ама не в САЩ. А и по принцип не им се получава.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:56
Гост

Къде са доказателствата? Този съдия вече е световно опозорен, а не знаем защо.

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:55
Гост

Казах ви аз, че ще е свързано с политическите интереси на САЩ, а не с идеализъм.

анонимен
анонимен
05 февруари 2020 15:55
Гост

Да паднеш от смях! А къде са им доказателствата за такова обвинение? Абсолютна политическа поръчка!

Анонимен
Анонимен
05 февруари 2020 15:51
Гост

Очакваше се серизна помощ от САЩ в борбата срещу корупцията, а се направи един политически акт. Може би е правилно – всяка държава си защитава собствените интереси. А САЩ са доказали, че правят това и са пример за подражание – това го пиша съвсем сериозно. Иначе вътре в държавата си те решително се борят с корупцията и направиха кардинална промяна за 40 години.