Бившият министър на финансите при ГЕРБ Владислав Горанов, бившият министър на енергетиката Румен Овчаров при тройната коалиция, бившият зам.-шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, бившият депутат от БСП и бивш шеф на АЕЦ Иван Генов и шефът на движение „Русофили“ Николай Малинов бяха вкарани от САЩ в санкционния списък по Глобалния закон „Магнитски“ (списъка виж тук).

Посочената причина е „широкото им участие в корупция в България“. „Посочените днес лица са заемали публични длъжности в продължение на много години, обхващащи различни администрации и политически функции. Техните разнообразни профили и дългогодишна известност в българската политика илюстрират степента, в която корупцията се е вкоренила в министерства, партии и държавни индустрии и демонстрират критичната необходимост от политическа воля за прилагане на реформа на върховенството на закона и за борба с корупцията, заявява министерството на финансите на САЩ в съобщението си за новите в списъка „Магнитски“

Това е списъкът със Специално определени граждани (Specially Designated Nationals), чиито активи са блокирани и на лица от САЩ като цяло е забранено да работят с тях.

Заедно с петимата българи в него са вкарани и три фирми „Интер трейд 2021“ ЕООД, „МС консулт 2016“ ЕООД, „Трилема кансълтинг“ ЕООД, както и една партия – Русофили за възраждане на отечеството и Национално движение „Русофили“. Последните две са ръководени от Николай Малинов. Негови са и фирмите „МС консулт 2016“ и „Интер трейд 2021“. Собственик на „Трилема кансълтинг“ е Владислав Горанов.

През юни миналата година Министерството на финансите на САЩ вкара в черния списък за корупция шестима българи. Това бяха избягалият в Дубай обвиняем бизнесмен Васил Божков, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев и бившият главен секретар на ДАБЧ Красимир Томов.

В съобщението от днес се казва, че днешните санкции се основат на предишните срещу Пеевски, Божков и Желязков.

„Засилвайки тези действия, днес Обединеното кралство също посочи Пеевски, Божков и Желязков под Глобалния антикорупционен санкционен режим на Обединеното кралство. Тези действия демонстрират продължаващия ангажимент на правителството на САЩ към многостранно партньорство и търсене на отговорност от замесените и отговорни за поддържането на корупцията в България“, обявиха от Вашингтон.

„Съединените щати подкрепят нашия съюзник в НАТО България в борбата ѝ както срещу вкоренената корупция, така и срещу руското влияние, което подкопава демократичните институции“, е казал заместник-секретарят на Министерството на финансите за тероризма и финансовото разузнаване Брайън Е. Нелсън. И е допълнил: „Поведението, изложено днес, обхваща политически партии и администрации, подчертавайки спешната необходимост от разрушаване на мрежите, които от години поддържат незаконни дейности, особено в енергийния сектор. Корупцията ограбва българския народ със стотици милиони долари и пречи на инвестициите и икономическия растеж в страната.”

По отношение на Владислав Горанов от САЩ сочат, всички заемани от него длъжност и заявяват, че има връзки с посочения от тях „олигарх и бивш български депутат Делян Пеевски“. „Горанов използва позицията си на министър на финансите, за да улесни подкупването на български служители и да лиши българското правителство от данъчни приходи в полза на българските олигарси. Като министър на финансите Горанов участва в корупционна схема, при която десетки милиони евро са платени на български държавни служители в замяна на благоприятно законодателство за заинтересованите в хазартната индустрия“, се казва в съобщението.

Очевидно става дума за твърденията на Васил Божков, че е плащал огромни подкупи на Горанов, за да си гарантира по-ниски такси за хазартната си дейност (повече виж тук).

OFAC определя Горанов като „чуждестранно лице, което е настоящ или бивш държавен служител, което е отговорно или съучастник и пряко или непряко е участвало в корупция, включително незаконно присвояване на държавни активи, експроприация на частни активи за лична изгода, корупция, свързана с държавни поръчки или добив на природни ресурси, или подкуп“.

Румен Овчаров многократно е участвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“. Докато е министър на енергетиката Овчаров е получил над пет милиона евро в сметки в офшорни банки“, твърдят американските власти.

Договорените от Овчаров и негови приближени договори за доставка на ядрено гориво от Русия са „натоварили“ АЕЦ с десетки милиони. „Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия, чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ “Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на Българската национална електрическа компания (НЕК), Овчаров се координира с Николов да получи договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”, която след това препродават на НЕК, печелейки за сметка на правителството и хората на България“, посочват от САЩ.

В съобщението на САЩ се припомня, че Николай Малинов беше арестуван и в момента е подсъдим за шпионаж в полза на Русия. Именно покрай него пък преди три години САЩ обявиха съдията Андон Миталов за корумпиран и му забраниха да влиза в щатите.

Миталов беше съдия в закрития спецсъд и гледаше делото срещу Малинов. В края на 2019 г. стана ясно, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Русия, без да е искано преди това разрешение от прокуратурата. Шефът на „Русофили“ беше обвинен и за организиране на престъпна схема за пране на пари и финансиране на мероприятия, които засягат националната сигурност на България. Според разследващите той е работил с близките до бившия генерал от КГБ Леонид Решетников организации „Двуглав орел“ и Руски институт за стратегически изследвания. От прокуратурата обясниха тогава, че Малинов е приемал задачи срещу заплащане, свързани с влияние върху вътрешната политика на България, а в докладна записка от Малинов на руски език той пишел за „необходимата геополитическа преориентация на България“.

След като беше освободен от ареста, на Малинов беше наложена забрана да напуска страната. Адвокатите му поискаха от съда да отмени изобщо забраната, като поводът бил свързан със събития, организирани от фонд „Руский мир“ и Международния славянски съюз, на които той бил поканен за участие и за връчване на правителствена награда. Макар съдия Миталов да беше сезиран с искане да отмени изцяло забраната, той разреши на Малинов само временно да напусне България, без да се произнесе по искането за отпадане на забраната изобщо. Според НПК обаче, такова искане по време на разследването се отправя първо до наблюдаващия прокурор и само ако той откаже, може да се обжалва пред съда.

Последвалата проверка на Инспектората на ВСС не откри никакви нарушения в работата на Миталов, а Съдийската колегия на съвета поиска информация от САЩ за съдията.

„След като беше арестуван и обвинен в шпионаж за подкрепяни от Русия интереси и му беше забранено да пътува в чужбина през септември 2019 г., Малинов подкупи български съдия, за да му позволи да пътува до Русия, за да получи лично медала за приятелство от руския президент Владимир Путин, който дойде с награда от 2,5 милиона руски рубли“, пишат днес от САЩ.

Във връзка с новите имена в „Магнитски“, ръководителят на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ Джеймс О’Брайън пристига в България следващата седмица. Това съобщи той пред български журналисти.

„Санкционирането на петимата български граждани води към едно нещо – корупцията. Откраднати са милиони евро от българския народ и това засяга интегритета на българската правораздавателна система. С днешното действие ние подпомагаме реформата на правораздавателната система“, каза Джеймс О’Брайън, цитиран от „Дневник“.

По думите му, новите санкции са наложени след собствени проверки на САЩ.

„В технически план обявените днес пакети са подготвени на базата на собствените ни проверки, не са прокарвани от правителствена агенция или политическа партия в България. Следваме къде ще ни отведат доказателствата. Това са санкции срещу конкретни лица и тяхното поведение. Но политическите лидери и партии са пред избор. Някои от обявените днес са доста дистанцирани от политически партии, но някои партии избраха да не се дистанцират от такива хора. Хората имат избор зад кого да застанат – зад тези, които са за реформи и срещу корупцията, или зад тези, които не го правят“, добави О‘Брайън.

Британският външен министър Джеймс Клевърли: В джобовете им се озоваха парите за пътища и болници

Външният министър на Великобритания Джеймс Клевърли съобщи за санкциите, които Обединеното кралство налага на Пеевски, Божков и Желязков. Те са по аналогичен на „Магнитски“ закон – Глобален режим на санкции за борба с корупцията на Обединеното кралство и по него на тримата българи са замразени активи и им е забранено да пътуват до Великобритания.

В съобщението Пеевски е посочен като бивш депутат и медиен магнат, който е участвал в опити за упражняване на контрол върху ключови институции и сектори в българското общество чрез подкупи и използване на медийната му империя. За Божков се казва, че е най-богатият човек в България, натрупал състоянието си в хазартната индустрия, като използва масово подкупи, за да защити бизнес интересите си. Илко Желязков е представен като бивш служител в националната сигурност и член на борда на най-голямата държавна енергийна компания в България, който използва позицията си, за да пренасочи доходоносен държавен договор за собствена изгода.

„Санкционираните лица са лишили народа на България от ресурси, жизненоважни за икономическото и социалното развитие на държавата. Парите, които можеше да бъдат използвани за ремонт на пътища, изграждане на болници и подпомагане на икономическия растеж на България, вместо това се озоваха в джобовете на същите корумпирани личности“, заявява министър Клевърли.

В съобщението на правителството на Обединеното кралство се казва, че според Асоциация “Прозрачност без граници” България е сред най-засегнатите от корупция страни в Европа.

„Обединеното кралство действа в близко сътрудничество със САЩ, с цел да подкрепи България в нейните усилия за справяне с корупцията и укрепването на върховенството на закона чрез санкциониране на фигури, замесени в значителна корупция“, посочва външният министър и припомня, че Великобритания е санкционирала до момента общо 35 физически и юридически лица.

73
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 февруари 2023 11:06
Гост

А това какво значение има?
От кога ни управляват официално от САЩ, че някакви техни списъци, съставени от техни хора по незнайно какви доказателства да имат значение за на хартия суверенна държава?

Василев
Василев
13 февруари 2023 10:20
Гост

Целия свят и извънземните през 3 галактики разбраха кои са престъпниците – членове на каскетно-тиквената мафия, само прикриватурата не разбра.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 13:46
Гост

Сега с Магнитски се чешат езици. Нали Европ.прокуратура разследваше за корупция и еврофондове, според Рашков и зомби-компанията, ами къде са обвиненията! Няма ги, няма и да има, защото говоренето, не е като доказването. Говоренето е просто Магнитски и нищо повече – доноси и клюки, интереси и лобизъм, извиване на ръце и инсталиране на политици.

Помним гнилите ябълки
Помним гнилите ябълки
12 февруари 2023 13:26
Гост

„Опит да се “опраска” главният прокурор Сотир Цацаров бе предотвратен в четвъртък с намесата на Европейската комисия. Събитията вървяха на три фронта, като целта бе да се намалят правомощията или да бъде отстранен Сотир Цацаров. 1. На първия рубеж бе близкият до ДСБ сайт “Медиапул”, който публикува късно в сряда вечерта дописка под заглавие “ЕК настоя за обективна проверка на “Яневагейт” и оттегляне на главния прокурор”. … В четвъртък сутринта посланикът на Европейската комисия в София Огнян Златев разпространи официално становище, че Европейската комисия не е писала такъв документ, за какъвто твърди “Медиапул” и че ЕК никога не е искала… Покажи целия коментар »

Гнилите ябълки в съда
Гнилите ябълки в съда
12 февруари 2023 13:32
Гост

„Поредното противоречиво дело на съдия Румяна Ченалова е на път да предивика дипломатически скандал. Става дума за производството по несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания „Белведере“ в Софийски градски съд.“

Из „Френският посланик: Има гнили ябълки в съдебната система“ в Капитал

Ксавие
Ксавие
12 февруари 2023 13:34
Гост

comment image

Пеевски и Божков пък са санкционирани днес и от Ве
Пеевски и Божков пък са санкционирани днес и от Ве
12 февруари 2023 12:56
Гост

брига ме, че Маджарско нема излаз на Ядран…………..
Бойко, оправи ни!

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 12:54
Гост

Престъпниците отдавна са ясни, но ПРИКРИВАтурата продължава да спи с широко затворени очи. Единствено ПОРЪЧКОратурата се активира от време на време, за да хвърли малко прах в очите на хората, я с „Нексо“, я с опита за държавен преврат чрез хакване на поливните пръскачки за тревата пред парламента.

Гнилите ябълки
Гнилите ябълки
12 февруари 2023 9:59
Гост

„Няма връзка между мерките по „Магнитски“ и европейския санкционен режим“

Обвинението за сега от ЕС е само за „гнилите ябълки“ в съдебната система. И е само политическо.
Справка – Ченалова и ОЕТ срещу НЕК

„Съдебната реформа“ на Зарков и Бойкикиев е само в защита на такива като Ченалова.

Василев
Василев
12 февруари 2023 11:25
Гост

„Съдебната реформа“ на ГЕРБ и ДПС е да няма такава или в краен случай да не бъде въведен практически ефективен механизъм за разследване на главния прокурор, защото знаят, че ако някой тръгне да разследва множеството им престъпления, тежко им и горко. Идеята на ПП и ДБ за съдебна реформа е точно обратната.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 11:42
Гост

Точно обратната, но изпълнена по аматьорски начин, юристи не виждали наказателно дело пишат закони на най-високо ниво, закон, съставен от Бойкикев, Йорданова и Славов няма как да има някакъв резултат, просто защото нито един от тях си няма хабер как работи правосъдието в наказателната си част, за тях е достатъчно да извикаш на жълтите павета – тоз и онзи е мафия и тук не е Москва и с това ще оправиш правосъдието.Да не говорим, че наказателното правораздаване е една малка част, ако почнат да бутата и гражданските закони, ще настане не ми говори, там им е пълна джунгла, те за… Покажи целия коментар »

Име
Име
12 февруари 2023 12:14
Гост

Пак е нещо, аз не си представям по-аматьорски от новият Граждански кодекс, процесуалните норми са утвърдени от 50 години и – те само ги преписаха и сложиха едно заповедно, което и преди си го имаше.

какъв беше смисълът – една кантора, адвокатска взе сума ти пари да преработи текстовете и като нямаше какво да променя – смени поредността и фризира кодекса.

Писатели-всякакви, Наказателният процес е може би за нов такъв, но Наказателният кодекс е добър.

То не бих се хванал да пиша закон, защото е отговорно спрямо хората.

Антитрол
Антитрол
12 февруари 2023 13:25
Гост

Целият съм в слух да разбера как си представяш ти реформата? Очевидно си компетентен, дали ще споделиш правилният начин, щото наказателното правосъдие да заработи в интерес на обществото?

123
123
12 февруари 2023 12:28
Гост

Пълни глупости! ПП и ДБ, чисти като момина сълза, никви престъпления, не са вършили, некой верва. Целта е да се смени Гешев! Приема се закона, съдия от забит ОС с удоволствие, ще дойде в София, да образува дело срещу Гешев и съответно да го отстранят временно докато трае разследването. През това време няма да има главен прокурор надлежно избран. Съдията отива във ВКС. В един момент, ще решат, че тези промени са проба грешка и ще ги отменят. Иванов, ще каже, че неговата реформа пак е била отрязана. Бойко, ще се плеска по челото, че го надхитрили, а за ПП,… Покажи целия коментар »

Име
Име
12 февруари 2023 12:11
Гост

Ченалова ми е била съдия по търговски спор и щеше да ми светне нещо, ако имаше – дело за ливади в банско – пак е апетитно, ако е от искащите подкуп.

Така и не стана ясно какво е станал

Има адвокати, които са от тип – да пускат сигнали, понеже не се справят със живота.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 8:19
Гост

Всички, които навлязат в чужда държава преди САЩ са узурпатори и разбойници! Да сринеш друга държава, да водиш война на чужда територия, да разделяш и владееш, това е САЩ. Примерите са много – Югославия, Либия, Ирак, Авганистан, Украйна, Македония. Тези „демократи“ само това могат, а също да се избиват, било масова стрелба в училище, било полицейско насилие. Само погледнете, кого си избраха за президент и напълно ще се изясни картинката. Това са най-ограничените, необразовани, затлъстели и изостанали нации, а ние от тях се захласваме! “ О, неразумни народе, защо се срамиш да се наречеш българин…!“

Хе, хе
Хе, хе
12 февруари 2023 9:39
Гост

„Да сринеш друга държава, да водиш война на чужда територия, да разделяш и владееш, това е …“

Проблемът Радев или Магнитски
Проблемът Радев или Магнитски
12 февруари 2023 8:00
Гост

След „това е моят Президент“ и наколенките пред него, последваха задължителния машинен вот, Джемкорп, Нексо и Магнитски. При Джемкорп и Нексо има материални носители на действията и те са проверими. При машинния вот и Магнитски няма или не ни показват материалния носител на действията, който може да е доказателство. Остава ни единствената възможност да вярваме или не на програмистите на машините и на администрацията на американските комунисти, нарекли се „демократи“. Това е богатото поле за пропаганда. Е аз НЕ ИМ ВЯРВАМ. Носителите на ДОКАЗУЕМИТЕ простъпки следва да си изпият чашата до дъно. От „това е моят Президент“ Радев остана президент… Покажи целия коментар »

"Матнитски" и "демократите"
"Матнитски" и "демократите"
12 февруари 2023 8:02
Гост

„Джо Байдън се опита по един много категоричен начин да поправи основната грешка на Демократическата партия от последното десетилетие – ориентацията на партията почти изцяло към новите социални движения, малцинствата, градските субкултури и напускането на обикновената работническа класа…“ – https://bnr.bg/horizont/post/101778170

Мислете…

Име
Име
12 февруари 2023 6:25
Гост

Да се надяваме, че тази година ще имаме шанс за нов живот.

Прогнила е системата отвсякъде в България.

Трябва някакво влияние или поне морална подкрепа.

Великобритания и САЩ не са ни врагове.

Имаме много нагло поведение.

Хората по света си живеят живота, а ние се въртим в кръг.

Колко са зле нещата – много са зле.

НПК
НПК
11 февруари 2023 21:30
Гост

Разбойниците в ГЕРБ са за пандиза…

тенекията на почетния консул на Канада
тенекията на почетния консул на Канада
12 февруари 2023 8:22
Гост

„В технически план обявените днес пакети са подготвени на базата на собствените ни проверки, не са прокарвани от правителствена агенция или политическа партия в България. “ – Верваме…

123
123
11 февруари 2023 13:14
Гост

Значи представям си, без наказателно производство, некой от КОНПИ да излезе да каже Тея са корумпирани и им запорираме. имуществото. Представам си прокурор да излезе и да каже, обвиняемия е корумпиран. Какъв вой, какво мисирско и ДБ кракяне ще настане. Нали в проекта на Зарков за промени на НПК искат да санкционират прокурорите ако с изявленията нарушат принципа за невиновност, което се подкрепя от ДБ. Явно за българската действителност, не е важно, какво се казва, а кой го казва. Ако САЩ обявят в административна процедура някой за корумпиран, това е така, ако прокурор направи подобно изявление за обвиняем /подсъдим, ще… Покажи целия коментар »

Име
Име
12 февруари 2023 6:21
Гост

Те не ги осъждат и не ги вкарват в затвора – това е по-скоро морален акт, всеки може да изрази своето мнение. Понеже не им пукаше досега, затова се стигна дотук. Санкциите са – блокиране на активи и недопускане до САЩ и други – което е в правата на САЩ. Да си знаят мястото, не е нужна присъда – която в България може да трае 10 години. Корупция означава – да обявят конкурс за нотариуси и да се приказва – че вземали 500 000 лева за да те одобрят. Като няма държава – да проверява това, остава на самоход и… Покажи целия коментар »

Христо иванов е слуга на Боко и павна герб Калинка
Христо иванов е слуга на Боко и павна герб Калинка
11 февруари 2023 12:34
Гост

И Христо Иванов ще е в следващия списък,че манипулира законите и Конституцията и все рЯката я докарва и се упражнява

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 12:52
Гост

Христо Иванов може да е само в списъка на ПИК и останалите лайномети и тролове на каскетно-тиквената мафия

сигурно
сигурно
11 февруари 2023 21:15
Гост

Каскета яко гони руските шпиони и закусва в Белия дом, така че си е осигурил индулгенцията. Тиквата се прави на най-големият бг-ястреб и се е надyпил на кpaваpите, така че и той няма да е в списъка. Както казват ФАЩистите, кучи синове, ама наши си кучи синове. Виж Христо Иванов, понеже се репчи на техните кучи синове и няма никакво политическо влияние в страната, като нищо ще го отнесе по Магнитски, заради връзките му с Нексо-измамниците…

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 11:59
Гост

comment image

Опорни точки на ОПГ „Хартиена коалиция“
Опорни точки на ОПГ „Хартиена коалиция“
11 февруари 2023 11:46
Гост

– Списъкът няма пряко правно действие у нас
– Липсват доказателства за направените заключения
– Кръгът „Капитал“ е подвел Байдън с фалшива информация
– Престъпниците от „Нексо“ лично са платили подкуп за очернянето на Горанов и сие
– Горанов и сие са невинни до присъда на български съд
– Това е предизборен подарък за ПП

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2023 19:16
Гост

За няколко неща сте прав, със сигурност няма действие на наша територия и със сигурност не са представени доказателства, да през всичките инстанции действа презумпцията невинен до доказване на противното, а една стара сентеция от древен Рим гласи: da mihi factum dabo tibi ius, a досега такова нещо не сме видели, за съжаление така работи българската съдебна система, може би в САЩ се издават присъди на базата на предположения и догадки или публиакции в медии, но тук не е така. Това са част опорките, но так работи и правосъдието в нашата страна!

Промяната / Подмяната
Промяната / Подмяната
11 февруари 2023 8:46
Гост

Масовката на огитпропа си личи по подредбата на обвинените по Магнитски. Някакво по- достоверно инфо дават само в https://bgnes.bg/news/sashch-pusnakha-nov-spis-k-s-s-sanktcionirani-b-lgari-po-magnitski/ Цитирани са някакви мотиви и аргументи, не доказателства. Според тях тежестта на „престъпленията“ няма общо с набиваното ни от медиите.
Изводът обаче е ясен – връща се времето на Луканов и Сорос, „демократът“ от САЩ – „ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 76 НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ОТ 20 ЮЛИ 1990 Г. ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА УСЛОВИЯ ЗА РАЗВИТИЕТО И ФУНКЦИОНИРАНЕТО НА ФОНДАЦИЯ „ОТВОРЕНО ОБЩЕСТВО“.
Връща се времето и на „Ръкуване с перестройката“ от Иван Костов в Работническо Дело от януари 1990г.

Овчаров и сие
Овчаров и сие
11 февруари 2023 9:25
Гост

„Свързаните с Русия договори за ядрено гориво, договорени от свързани с Овчаров лица, са стрували на АЕЦ „Козлодуй“ до 50 милиона евро по-скъпо, което е довело до десетки милиони неправомерно получени печалби за участниците. Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ „Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на българската Национална електрическа компания (НЕК), Овчаров е съгласувал с Николов получаването на договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ „Козлодуй”, която те впоследствие препродават на НЕК, печелейки за сметка на държавата и българския… Покажи целия коментар »

Миталов и Малинов
Миталов и Малинов
11 февруари 2023 9:27
Гост

„След като е арестуван и обвинен в шпионаж в полза на руски интереси и му е наложена забрана за напускане на страната през септември 2019, Малинов е подкупил български съдия, за да му разреши да пътува до Русия, където да получи орден „Дружба” лично от руския президент Владимир Путин, заедно с парична награда от 2.5 милиона рубли.“ /БГНЕС/

Горанов и хазарта
Горанов и хазарта
11 февруари 2023 9:31
Гост

„Като министър на финансите Горанов е участвал в корупционна схема, в резултат на която български длъжностни лица са получили десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство, облагодетелстващо кръгове в хазартния бизнес.“ /БГНЕС/

Георги Кадиев, авторът на „Божковите“ закони го няма

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 8:29
Гост

Прави ми впечатление, че словосъчетанието корупционни схеми, както и корупция в България е използвано за всеки от тези лица по списъка Магнитски. Дали има доказателства или това е пореден опит на някой кръгове държави да извиват ръце и лобират за определени интереси. Това също си има словосъчетание – търговия с влияние. Знам, че в САЩ има престъпление Корупция, но не виждам техни граждани в списъка, сигурно са единствените, които са изкоренили това явление. Може би за сметка на други широко разпространени при тях престъпления от омраза, тероризъм, масиви убийства, полицейско насилие. Престъпленията срещу живота и здравето на хората, срещу човечеството… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 8:47
Гост

Това е една предизброна димка в помощ на ДБ и ПП, всички знаем, че всеки е невинен до доказаване на противното на три инстанции – НЕСЪМНЕНО, когато това стане, тогава всички политически викачи могат да виакт, че тези хора са мафиоти, корупционери и всякакви такива. Като имат доказателства, ами да ги дадат, а не само ти си корупционер щот ние така казаваме, ще ни слушате нас. Това ще се използва за полтически цели от новото обединение на „добрите сили’, неслучайно точно вчера излезнаха, че са се обединили. Сега всичките им викачи ще обикалят студиата, почнаха от вчера и ще ни… Покажи целия коментар »

Ганчо
Ганчо
11 февруари 2023 11:28
Гост

Напълно съм съгласен с Вас. На мен ми направи впечатление как в цитатите са използвали израза „милиарди щатски долари“ отново да наблегнат на това, че доларът е водещата валута в света и само тя има значение, без да отчитат, че тук в Европа използваме евро и лев. Любопитно ми е, защо Бойко Борисов не е в списъка Магнитски, при положение, че повечето бизнесмени, които са в списъка са развивали дейност при неговото управление. Аз лично смятам, че това е защото Америка знае колко голяма подкрепа има Борисов в България и в Европейския съюз и ако го включат в Магнитски има… Покажи целия коментар »

България на българите
България на българите
11 февруари 2023 3:25
Гост

Мpъcни кpaваpoпоклонници, вашите господари раздават „присъди“ над български граждани и магистрати в нарушение на всички принципи на правовата държава и международните норми и стандарти в областта на правата на човека. Тези пpoклети англо-саксонски caтанисти нямат място в България и ще бъдат изгонени оттук, заедно с всички, които им се кланяте.

Анонимен
Анонимен
11 февруари 2023 8:10
Гост

Струва ми се, че САЩ могат да „раздават присъди“ съобразно своето законодателство, а дали те са с обвързваща някого сила , е съвършено различен въпрос. Не е такъв обаче троленето в привкус на путинизъм. Апропо, какво ли рекоха Радев и Донев по въпроса?!

Хехе
Хехе
10 февруари 2023 20:50
Гост

Боко изтъргува Влади, а Кирчо ходи на темане в американското посолство. Ще се избият тези американски подлоги.

Кремльовчик
Кремльовчик
10 февруари 2023 19:56
Гост

Днес Кирил Добрев е заявил, че ще спре вписване на промените за БСП в съда, защото ИМАЛ ХОРА ТАМ. Двата възможни корумпирани съда са СГС и ВКС- търговски състави. Двата съда се ръководят от руски гражданин, съответно от наполовина рускиня. Гешев спи Ли?

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 20:49
Гост

Не спи, ще ти изпрати санитарите.

много Изкуствен Интелект
много Изкуствен Интелект
10 февруари 2023 19:31
Гост

Наскоро някой прокурор да ходил да закусва при хАмериканците? Молитвено…
Сигурно освен закуска е имало изповядване, клепане на другарчетата, клетви за вярност, обещания, сълзи, сополи…

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 19:02
Гост

Двата национални доставчика на ТОЛ системата са на ББ и ДП и президентът и министърът на рег. р-е от много добре го знаят, но нищо не предприемат. И какво от това. Сегашният министър на транспорта и вицепремиер като беше шеф на НКЖИ работеше само с фирми на Пеевски – и какво от това? Всички са навързани като черва. Няма ли американците да направят нещо по въпроса, щото няма кой друг!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 февруари 2023 18:57
Гост

Тренчо Нексото ли е платил да ги вкарат в списъка или?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
10 февруари 2023 18:57
Гост

Горанов е ясен, който се е тръкнал около Божков, гърми, но за Овчаров съм приятно изненадан, определено си го заслужава тоя хлъзгав червен гущер.

Коко
Коко
11 февруари 2023 11:40
Гост

Горанов не се е търкал. Просто е носил куфарчетата от Черепа на Тиквата.

Тиква Бокова
Тиква Бокова
10 февруари 2023 18:53
Гост

Е,стига бе, тоя Гешев няма ли да се задвижи най-накрая?

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:43
Гост

Предизборен подарък за ПП и ДБ, кокала е голям трябва им помощ!

Закачко
Закачко
11 февруари 2023 8:52
Гост

Особено след изпълнението на Асен Василев, изтеглил 9 000 000 000 и похарчил ги за 9 дни…

Цветанов
Цветанов
10 февруари 2023 18:39
Гост

E, то и Пеевски е в този списък, ама какво от това.

Кирил
Кирил
10 февруари 2023 18:31
Гост

Там им е мястото.

Чочо
Чочо
10 февруари 2023 18:32
Гост

И на много други.

123
123
10 февруари 2023 18:30
Гост

Ей, че вълнение! Чакаме, някой да ни каже, този е лош и теманета.
Едно време към СССР сега към САЩ и ЕС.
Прост народ с робска психика!
Не че Горанов и Р. Овч., не са това за което САЩ нарочват, ама друго си е САЩ да го каже, тогава съд, не трябва и мисирките да ликуват.

Хуйло големия
Хуйло големия
11 февруари 2023 11:14
Гост

Поставяне знак на равенство между свободния свят в лицето на САЩ и ЕС и стара болшевишка пропагандна опорка.

Прекрасният "Свободен" Свят
Прекрасният "Свободен" Свят
12 февруари 2023 1:28
Гост

„Свободният“ свят на гърба на колониалните и неоколониалните роби. Стойте си в Северна Америка и Великобритания бъдете свободни, бе, кой ви спира? Ресурсите не ги мислете. Каквото Господ ви дал, това.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:14
Гост

Де що енергетика, всичко е вътре и всички бивши. Извън Горанов, другите на ГЕРБ ли са хора?

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:16
Гост

То си пише бе, чети

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:13
Гост

Толкова намеци, че една тиква ще бъде в следващия Магнитски, а то само един Влади

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:12
Гост

Голямо разочарование. Надявах се на други имена

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 19:05
Гост

Всички чакаме и тези имена!

Георги
Георги
10 февруари 2023 18:05
Гост

С такива мишоци сами си обезценяват тоя “списък” американците. Важното е да си русофил или да пуснеш някой такъв, като Миталов и си вътре … няма криминален характер тая история, а политическа.

За един приятел питам
За един приятел питам
10 февруари 2023 18:05
Гост

На какво точно се радвате? Че американците прокарват собствените си интереси в българската енергетика през измислени от тях „инструменти“?
Ами, браво! То за блеене акъл не се иска.

Green Soks
Green Soks
10 февруари 2023 19:34
Гост

Диктаторът Хуйло харесва.
Ама за едни 4 000 рубли трябва повечко да се постараете.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 17:56
Гост

БСП го закъса.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 17:56
Гост

Те пък предишните щото много се трогнаха

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 17:56
Гост

Добре, че са американците да ни оправят бакиите, ако чакаме на нашата съдебна система, никога нищо няма да се случи, така поне ще има някакъв дискомфорт за горната групичка.

Заки
Заки
10 февруари 2023 18:35
Гост

Нищо не ни оправят.

Kich
Kich
10 февруари 2023 17:55
Гост

Нещата си идват на мястото.

Анонимен
Анонимен
10 февруари 2023 18:15
Гост

С кое, с това списъче ли

Геро
Геро
10 февруари 2023 18:36
Гост

Надали този списък ще помогне с нещо.

Още не
Още не
10 февруари 2023 20:21
Гост

Нещата ще си дойдат на мястото, когато един каскет и една тиква попаднат в следващата порция от списъка. Ако преди това не попаднат на едно друго място.

Димитър
Димитър
10 февруари 2023 22:13
Гост

Нещата ще си дойдат на мястото,когато всичките Прокопиеви въшки ,отидат на „Хед н шолдърс“…..