Конституцията задължава Върховния административен съд (ВАС) да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актове, издадени от Министерския съвет и министрите, при упражняване на конституционно възложените им функции и правомощия по ръководството и осъществяването на държавното управление. Това тълкуване на чл. 125, ал. 2 от основния закон даде днес Конституционният съд (КС).

Решението е гласувано единодушно от 11-имата конституционни съдии, които са присъствали на днешното заседание, научи „Лекс“. Отсъствал е Георги Ангелов.

КС беше сезиран с искане да разтълкува чл. 125, ал. 2 от Конституцията от Пленума на Върховния административен съд и да отговори на въпроса дали разпоредбата задължава ВАС да гледа като първа инстанция делата срещу актове на кабинета и министрите. Върховните съдии твърдят, че нормата от основния закон е неясна и двусмислена и това води до нееднозначното ѝ тълкуване. В искането си Пленумът на ВАС застъпи позицията, че той не е родово компетентният съд да се произнася като първа инстанция по спорове за законността на актове на правителството и министрите. Върховните съдии са на мнение, че могат да осъществят тези правомощия и в касационното производство. И изтъкват, че тяхната основна задача по Конституция е да осъществяват надзор за точното и еднакво прилагане на законите в административното правораздаване.

Какви са мотивите на КС ще стане известно по-късно днес или утре, когато бъде публикувано решението.

Това тълкуване на Конституцията обаче отваря вратата за реформа в административното правораздаване, за която от години настояват самите върховни съдии, както и много юристи. Законодателят, ако прецени, може да разтовари ВАС от стотици дела, например за уволнения на служители, които стават с акт на министър и затова той ги разглежда като първа инстанция.

„Решението на Конституционния съд дава възможност на законодателя да извърши промени в законодателството, касаещи подсъдността на делата. При такава промяна ще се доведе до по-бързо и качествено административно правораздаване в полза на гражданите – по-кратки срокове за насрочване и разглеждане на дела, по-нисък процент висящи дела, разтоварване на ВАС и по-равномерно натоварване на административните съдилища. След промяна на съответните процесуални закони съобразно тълкувателното решение на Конституционния съд, част от актовете на Министерски съвет и на останалите министри, които не са свързани с функционалната им компетентност, ще могат да бъдат обжалвани на първа инстанция пред административните съдилища”, коментира днес председателят на ВАС Георги Чолаков.

От съда припомнят, че предвид социалния характер на административното правораздаване в България, неговата широка достъпност, бързина и ефективност гражданите масово търсят правата си по съдебен ред. „Това обстоятелство е изключително ценен индекс за нивото на демокрация в страната и усещането за правосъдие. Поради тези причини от особена важност е да се постигне равномерно разпределение на натовареността на съдиите с цел постигане по-бързо и качеството административно правораздаване“, заявиха още от ВАС.

Преди да направи своето задължително тълкуване с определението, с което допусна делото за разглеждане, Конституционният съд поиска становището и правното мнение на десетки институции и изтъкнати юристи (част от становищата виж тук). Сред тях имаше и такива (като проф. Дончо Хрусанов и бившия конституционен съдия, сега председател на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, Благовест Пунев), които застъпиха тезата, че нормата на Конституцията е напълно ясна и не е необходимо да бъде тълкувана. Други, като президента Румен Радев, Министерския съвет и Висшия адвокатски съвет, защитиха становището, че по Конституция ВАС трябва да е първа инстанция по делата срещу актове на министрите и кабинета. На обратната позиция застанаха Висшият съдебен съвет и Народното събрание.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 април 2018 16:31
Гост

Чолаков има основание да се радва, другият възможен прочит беше да отрежат искането…

адвокат
адвокат
23 април 2018 13:05
Гост

Според мен КС взе много правилно решение, макар да мисля, че Конституцията е ясна и предвижда всички актове на МС и министри да се гледат от ВАС като първа инстанция, да закрепостиш там и всякакви дреболии като уволненията, е грешен ход. Да видим сега депутатите как ще осмислят решението и дали ще се задействат, за да не чакаме с месеци насрочване на дело пред върховен съд, защото е задръстен с дела

НИКОЛАЙ СТАТКОВ
НИКОЛАЙ СТАТКОВ
24 април 2018 16:55
Гост

та вас има три и повече инстанции по право, какво искат още; или зависимостта е голяма ……….

Възмутен
Възмутен
23 април 2018 13:04
Гост

Дадоха им картбланш за реформа в административното правораздаване.

5-ko
5-ko
23 април 2018 13:00
Гост

Много си е ясна конституцията. Какво има толкова за разтълкуване?

Минаващ
Минаващ
23 април 2018 13:01
Гост

Така е. Просто някои я четат като дявола Евангелието.

Анонимен
Анонимен
23 април 2018 12:58
Гост

Как така този път конституционните съдии да са единодушни?