През първите шест месеца на тази година на Националната следствена служба (НСлС) са възложени четири пъти повече дела, отколкото преди за цяла година, отчете директорът ѝ Борислав Сарафов.

„При инвентаризацията през януари установихме не много добро състояние на натовареността на службата. Първото, което направихме, бяха по-специализирани отдели за разследване на престъпна дейност: първи отдел – „Специализиран“; втори отдел – „Криминален“; трети отдел – „Стопански“ и четвърти – „Финансови разследвания“. След това се оказа, че делата, които са налични към 1 януари 2018 г., са 120. С едва 120 дела при 70 и няколко следователи, считам, че натоварването на НСлС не беше адекватно към онзи момент. Има сериозен капацитет, който не се използваше пълноценно. Към настоящия момент той е натоварен максимално“, каза той.

Сарафов посочи, че от началото на годината на НСлС са възложени 214 досъдебни производства. За сравнение той представи данните от предишни години, които показват, че ако през 2015 г. службата е получила 41 дела, през 2016 г. те са били 58, а миналата година – 60. Освен това намалява броят на върнатите разследвания.

Шефът на следствието отчете, че общо разследваните досъдебни производства за първите 6 месеца на 2018 г. са 346, а са приключени общо 58.

Той отбеляза, че тази година са изготвени и над два пъти повече експертизи. „Възложените и изготвени експертизи на отдел „Криминалистика“ за първите 6 месеца на 2018 г. са 116, през 2015 година те са били 40, през 2016 г. са 51, през 2017 г. – 75. Това означава, че имаме натоварване на този отдел“, каза Борислав Сарафов. Той съобщи, че през първата половина на тази година са връчени и 644 призовки, като за цялата 2017 г. броят им е бил 686.

„Тези показатели говорят за един увеличен обем на работа и увеличена ефективност“, заключи Сарафов.

Зам.-директорът на НСлС Юлияна Кацарова пък обясни, че заради зачестилите бягства от затвори е бил усъвършенстван контролът на достъпа в сградите на НСлС. „До началото на 2018 г. сградите на НСлС не бяха охранявани от служители на ГД „Охрана на съдебната власт“. Това наложи провеждане на среща с министъра на правосъдието. Резултатът беше, че от 1 февруари 2018 г. пропускателният режим вече се осъществява от служители на ГД „Охрана на съдебната власт“, каза тя.

Кацарова посочи, че била оптимизирана работата на оперативния дежурен център. „Постигната е пълна 24-часова готовност за реакция за всякакви ситуации, които могат да ангажират нашата компетентност“, каза тя.

4
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Иван
Иван
10 юли 2018 16:40
Гост

От друга страна не е на добре, че броят на делата се е увеличил.

Минувач
Минувач
10 юли 2018 16:32
Гост

Още много има да се работи по осигуряването на охрана за сградите на съдилищата най вече. Проблемът е в недостига на хора и в амортизацията на техниката, или липсата на такава.

Петков
Петков
10 юли 2018 16:18
Гост

Добре е, че са се намалили върнатите разследвания. Службата наистина има капацитет и резултатите вече са наяве.

Георгиев
Георгиев
10 юли 2018 16:10
Гост

Цялата тази статистика е достатъчно крадноречива, че Борислав Сарафов е точният човек за поста си.