Настояваме при разглеждането и приемането на законови промени, освен с Конституцията, същите да се съобразяват с вече установената практика на законодателния процес, както и да се вземат под внимание становищата на представители на академичната общност и практикуващите юристи с оглед последиците, които промените биха имали върху цялостния процес на функциониране на съдебната власт. Готови сме и очакваме провеждането на експертен, а не на политически, дебат за правна реформа.

Това заяви ръководството на прокуратурата в позиция (пълния ѝ текст виж тук), разпространена до медиите, като се посочва, че тя е „във връзка с политически изявления от представители на политически партии и ръководства на парламентарни групи, направени през последните дни по адрес на съдебната власт“. В документа не се конкретизира за кои политици става дума, нито за кои техни изказвания, но се посочва, че според ръководството на прокуратурата „преобладаващата част от тях нарушават базисни европейски ценности като върховенството на правото и разделението на властите, което е сериозен повод за притеснение за спазването на основни демократични принципи“.

Позицията идва в момент, в който на действащото Народно събрание му остават само три дни „живот“ – за последно то ще заседава в четвъртък, поне според официално заявеното намерение на президента Румен Радев да разпусне депутатите от 3 февруари 2023 г.

Както „Лекс“ писа, в петък с голямо мнозинство на първо четене бяха приети изменения в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които се урежда механизъм за разследване на главния прокурор. Заедно с тях на първо четене бяха гласувани и още няколко законопроекта за промени в НПК и ЗСВ. Утре предстои заседание на правната комисия, на което формално всички, включително и взаимоизключващи се, текстове ще бъдат обединени в един мегапроект.

На този фон министърът на правосъдието Крум Зарков призова депутатите да „направят дори и невъзможното“, за да приемат промените в НПК. Подобно развитие изглежда крайно нереалистично за три дни – тъй като законопроектите са минали само на първо четене, а трябва да бъдат приети на второ от правната комисия и след това от пленарната зала.

По повод на промените в НПК в позицията на държавното обвинение се заявява следното: „Ръководството на Прокуратурата на Република България няма притеснения от въвеждането на механизма за реализирането на наказателна отговорност, което е напълно възможно и към момента, съобразно Конституцията и законите. В същото време изразяваме опасения, че с извънредното законодателство ще бъдат нарушени принципите на върховенството на закона и правовата държава. Притеснителни са опитите за замяна на принципа на законосъобразност с принципа на политическа целесъобразност, характерен за антидемократични режими, каквито виждаме близо до нас. Фактът, че различни политически партии отправят недопустими атаки срещу съдебната власт, показва, че институциите в независимата съдебна система, и в частност българската прокуратура, изпълняват своите задължения, които са в интерес на гражданите“.

От прокуратурата призовават „всички отговорни представители на българските политически партии да спазват демократичните принципи и разделението на властите, като противното би довело до задълбочаване на съществуващите достатъчно сериозни проблеми, пред които е изправена страната“.

„Категорични сме, че под „съдебна реформа“ не може да се разбира само и единствено приемането на извънредно законодателство с цел реализирането на политическо вмешателство в независимостта на съдебната власт и смяна на няколко ръководители на институции в нея. Ръководството на Прокуратурата на Република България ще продължи да се противопоставя на всеки опит за политическото овладяване на институцията и нарушаване на нейната независимост. Това е от значение преди всичко, не за самите прокурори и следователи, а за българските граждани, които ще бъдат засегнати от поредния политически експеримент“, се посочва в позицията.

В нея се изтъква, че системното уронване на престижа на съдебната власт с предизборни и тясно партийни цели води само и единствено до институционален и държавен разпад. „Последиците от тези дългогодишни действия на различни български политици и политически партии, имат за резултат това, което виждат хората – ръст на престъпността, отразяваща се на всички български граждани“, заявява ръководството на прокуратурата.

„Както многократно е демонстрирало, ръководството на Прокуратурата на Република България има готовност да участва в дебат за правосъдна реформа, която да допринесе за гарантиране на сигурността и правата на хората. Защитата на българските граждани от престъпни посегателства е единствената цел на институцията, част от която сме, а единствен враг на българските прокурори и следователи е престъпността и извършителите на престъпни деяния. Настояваме при разглеждането и приемането на законови промени, освен с Конституцията, същите да се съобразяват с вече установената практика на законодателния процес, както и да се вземат под внимание становищата на представители на академичната общност и практикуващите юристи с оглед последиците, които промените биха имали върху цялостния процес на функциониране на съдебната власт. Готови сме и очакваме провеждането на експертен, а не на политически, дебат за правна реформа“, се казва в позицията.

В нея се подчертава, че прокуратурата подкрепя „извършване на реална правна реформа, изразяваща се в законодателни промени, които да са в интерес на българския народ, а не преследващи единствено конюнктурен политически интерес, различен от този на българските граждани“. И се припомнят серията предложения на държавното обвинение за промени в наказателните право и процес – за намаляване на формализма, за премахване на провокацията към подкуп, за отнемане на автомобилите на употребилите алкохол или наркотици.

В позицията си ръководството на прокуратурата заявява, че заради изтеклите мандати на Висшия съдебен съвет и инспектората към него и отказа на Народното събрание да избере нови техни членове е налице конституционна криза, както и риск от дестабилизация на съдебната власт.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ентелегентен избирател на ГЕРП
Ентелегентен избирател на ГЕРП
01 февруари 2023 10:40
Гост

Крумчо Сорбоната е срам за всеки български гражданин, завършил поне 8 клас! Върнете ни Барни Ръбъл, който не говори политически, разбира белите хакери и пише нова конституция за 7 дни!

КОТЪРАКЪТ НА МАЙЯ
КОТЪРАКЪТ НА МАЙЯ
01 февруари 2023 2:13
Гост

Мазният плъх Христо Буйкикеф, кублатската шафрънтия Натка Минета и некой си Атънас Славоф Голотиквоча от Усурийск ша павят колективно духане – по тяхната спициалност

промяна
промяна
31 януари 2023 13:11
Гост

Няма как червен да върви срещу милиционер,запомнете го!

Анонимен
Анонимен
31 януари 2023 11:14
Гост

Селският турист с каскета през ден прави политически изказвания, но за пред хората се прави на света вода ненапита.

Играта на Радев и Зарков
Играта на Радев и Зарков
31 януари 2023 8:48
Гост

„- Законопроектът на Крум Зарков с механизма за разследване на главния прокурор беше внесен в Народното събрание на 30.12.2022 г., когато беше вече ясно, че парламентът върви към края си. Становищата по него на основните институции в съдебната власт – ВСС и ВКС са унищожителни. Според тях поне половината текстове са противоконституционни. Тези два факта ме навеждат на мисълта, че министерство на правосъдието всъщност не иска този закон да бъде приет, а ако случайно бъде приет да не заработи, но вината да бъде хвърлена върху Народното събрание. Или защото не го е приело, или, ако случайно го приеме, че е… Покажи целия коментар »

Венцислав
Венцислав
30 януари 2023 21:48
Гост

Нищо няма по въпроса за закуските!

80%
80%
30 януари 2023 19:40
Гост

Ей, „Lex“, защо няма възможност за комнетари под статията за външен конкурса за назначаване в районните съдилища?! При статията Ви за вътрешен конкурс в районните прокуратури имаше обилни коментари, в т.ч. и колко е нагласен. Да разбираме ли, че вътрешен конкурс за районно ниво в прокуратурата е „нагласен“, а конкурс за външно назначаване в районните съдилища е нещо различно?

Експерт до експерта...... !
Експерт до експерта...... !
30 януари 2023 19:21
Гост

Те тия в каскетурата са такива експерти, че няма нито един осъден голям престъпник, а доста други хора вече не играят тото и комар защото станаха милионери от обезщетенията по ЗОДОВ осъждайки народа да плаща глупостите на пишман „експертите“!

Петров
Петров
30 януари 2023 18:40
Гост

Ей, тази прокуратура извира от идеи в последно време.

Казаха ви го, и ВКС, и:
Казаха ви го, и ВКС, и:
30 януари 2023 17:03
Гост

„В момента българският парламент е подложен на много силен натиск от страна на медии и, за съжаление, от страна на няколко посолства да приеме законопроекта, внесен от МС. Виждаме как част от партиите се огъват, въпреки че имат сериозни правни съображения. Още повече, че Върховният касационен съд е дал становище в обем на 23 страници, в което буквално няма член от законопроекта, който да не е обявен за противоконституционен.“
Калина Андролова

123
123
30 януари 2023 18:19
Гост

Няма такова нещо, натиска не е отвън! Натиска е от олигарси, държащи корупциони схеми за вземане на обществени поръчки и евро средства, както и контролиращи организираната престъпност с трафик проститутки, мигранти, влизане на отпадъци в България, разпространение на наркотици и фалшиви пари, както и прането на престъпно придобито имущество. Тези пичове си имат 2 партии, претендиращи за демократични ценности. Медиите с водещите журналистите са част от тази организация и са наясно с това, но срещу огромни заплати хвърлят огън и жупел, една от най големите тайни в държавата е именно възнаграждението на тези журналисти. Нали не мислите, че САЩ им… Покажи целия коментар »

до 123
до 123
30 януари 2023 19:38
Гост

Според мен има натиск и от вън – Херо Мустафа се обяви ЗА закона на Зарков. Имаше и друга дама от демократите в САЩ, която пък защитава македонизма. Последното ви изречение също не е безспорно за мен. Пеевски например е обвиняван от агитпропа за фалита на КТБ. Може, но за мен отговорен за фалита е надзорния съвет основно. А там бяха Цв.Василев, Стоян Денчев /Мултигруп/ и Милен Велчев /Внешторгбанк/.
Като цяло сте точен.

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 16:28
Гост

Да, най-важното е да се гласуват измененията, а за последиците ще се мисли след това, както стана със Спец. Голяма съд. реформа, няма що и кой я прави – мамин Зарков, без ден трудов стаж като юрист и Надето Йорданова, която даже не знае какво говори, а и нищо не казва, защото и тя толкова юрид.работа е пипвала. Да не се пропуска Хр.Иванов – титан, съизмерим само с Д.Кирилов и Д.Ковачева. За остриетата на ПП дори не си струва да се говори, защото там историята познава мнооого гафове – рашковци, арести, нарушения на Конституцията, любовни триъгълници, забранени субстанции, абе от… Покажи целия коментар »

Име
Име
30 януари 2023 16:16
Гост

Добре, явно – не можем да решим въпросът, имаме си крака и с тях гласуваме.

Наглец
Наглец
30 януари 2023 16:02
Гост

За мен каскетаджията е тотален наглец и трябва да си ходи. Не да се прави, че това бил политически разговор. Няма какво да кажеш друго

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 19:40
Гост

С този закон на Зарков и Надето няма как Гешев да си отиде. Само, че ти си трол и не го разбираш. Повтаряш като папагал, а не смееш да кажеш, че има проблем с Конституцията. Ако мислиш, че някой ти вярва …

Спаружен мъж
Спаружен мъж
30 януари 2023 16:02
Гост

Гепев ти си позор!

Темелко
Темелко
30 януари 2023 16:01
Гост

Кой те слуша бе, каскет? Само тук появили се индивиди, които се кефят на теб и маниера ти на работа. Явно им е кеф и да ги обира един пожарникар вече над десетилетие, а те да живеят, като скотове!

Даниела
Даниела
30 януари 2023 16:01
Гост

Този стандарт с политическата работа относно прокуратурата го наложиха точно каскета и ГЕРБ!

Ангелов
Ангелов
30 януари 2023 16:00
Гост

За каскета никога няма доказателства срещу ГЕРБ. Срещу другит еима. Да се научи първо да не е политик, а професионалист

Кънчев
Кънчев
30 януари 2023 16:00
Гост

И какво е политическото в това, че Европа казва, че в България има потресаващ контраст между корупция и дела за такава?

Жони
Жони
30 януари 2023 15:59
Гост

Нищо политическо няма в това, да искат хората да ви разкарат до девето коляно. Вампири такива!

888
888
31 януари 2023 19:31
Гост

Измии си миризливата паст, че бъздиш на умрели катерици…

Анонимен
Анонимен
30 януари 2023 15:57
Гост

Е като чуеш бившата министърка, че прокуратурата ръководела съдебното следствие или, че ВДС-ти, искани от чл.13 по ЗСРС, не можело да се ползват в наказателния процес може да ти стане ясно, доколко са реформаторите наааай-големите реформатори! Или пък сегашните, ВКС ще преценява дали има достатъчно данни за престъпление, ВКС в досъдебно производство, или прокурора по разследването щял да бъде назначаван във ВКП, чудно ми е ВКП в досъдебното производство с каква функция ще е, те не са компетентни да разследват нищо, или предварителните списъци на разследващи от МВР, значи министъра ще ги подбере, ама кой ще ги избере, класици са… Покажи целия коментар »

Нина
Нина
30 януари 2023 16:02
Гост

Глупости бе!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 януари 2023 15:51
Гост

„Утре предстои заседание на правната комисия, на което формално всички, включително и взаимоизключващи се, текстове ще бъдат обединени в един мегапроект.“

Мегапроект или набързо скалъпен противоконсититуционен мегаотпадък?

Malina
Malina
30 януари 2023 16:03
Гост

Мегагигапроект е !