Ръководителят на строителните работи по преустройството на Партийния дом отива на съд за смъртта на охранителя Даниел Тасев, който преди 5 години загина, след като падна в шахта на обекта.

От прокуратурата съобщиха, че са внесли в градския съд обвинителен акт срещу техническия ръководител на обекта, който ще бъде съден за причинена смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на работата.

25-годишният Даниел Тасев загина на 6 юли 2018 г. Той отишъл на работа вечерта и бил в неизвестност едно денонощие. Близките му подадоха сигнал в полицията, но след това от охранителната фирма „Дефанс консулт“, в която Тасев работел, им се обадили и им обяснили, че е станал инцидент и младият мъж е паднал в шахта.

Фирмата беше свързана с тогавашния зам.-министър на труда и социалната политика Султанка Петрова и е била наета за охрана на обекта от консорциума „НС груп“, в който водещ партньор беше строителната компания „АТ инженеринг 2000“. Цялостният ремонт и преустройство на сградата струваше над 40 млн. лева, но малко след приключването му депутатите се върнаха отново да заседават в старата пленарна зала.

Разследването на смъртта на охранителя Тасев продължи близо 5 години, като от държавното обвинение съобщиха днес, че за технически ръководител на обекта бил определен обвиняемият А. М, който бил строителен инженер по конструкции и промишлени, жилищни и обществени сгради.

Разследващите установили, че на фаталния за Тасев 6 юли, той влязъл сам в обекта през входа откъм вътрешния двор на Народното събрание. Отишъл до отвор за вентилационна решетка и шахта, които били необозначени и необезопасени и създавали опасност от падане. Тасев седнал до отвора на шахтата и паднал, като безуспешно опитал да се задържи. В резултат на падането получил черепно-мозъчна, гръдна и коремна травма, от които починал на място. По делото са били назначени множество експертизи с над 20 вещи лица и са били разпитани над 60 свидетели.

„От доказателствената съвкупност по досъдебното производство и заключенията на вещите лица по извършените технически експертизи за безопасни условия на труд в хода на предварителната фаза на процеса се установява, че от техническа гледна точка падането на пострадалия през отворите и неговата смърт се намират в причинно-следствена връзка с немарливото изпълнение на задълженията от страна на техническия ръководител на строителния обект А. М. Според обвинителния акт той не е изпълнил и не е контролирал спазването на изискванията за здравословни и безопасни условия на труд и не е спазил изискванията за обезопасяване чрез парапети, ограждения или здраво покритие, означаване или сигнализиране по подходящ начин, на отворите, създаващи опасност за падане от височина“, посочиха от прокуратурата.