Следственият комитет на Русия съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заради издадената миналата седмица заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинения във военни престъпления, предаде БТА.

От следствения комитет в Русия, който отговаря за разследването на тежки престъпления, заявиха, че липсват основания Путин да носи наказателна отговорност и припомниха, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни.

Според руските власти в действията на главния прокурор на Международния наказателен съд се съдържат признаци на престъпления по руския наказателен кодекс, като например „съзнателно обвиняване в престъпление на невинно лице, а също така и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения“, посочва ТАСС.

Заповедта за ареста на Путин беше издадена миналата седмица от съда в Хага заради военни престъпления и депортиране на деца от Украйна в Русия, като главният прокурор Карим Хан подчерта, че тя ще е валидна и след края на войната, която Русия започна в Украйна.

„Няма давност за военни престъпления. Физически лица – където и да се намират в света – трябва да осъзнаят, че законът съществува и че с властта идва и отговорността „, заяви Хан пред радио Би Би Си. Той е британски адвокат, специализирал в международното наказателно право и човешките права. През 1997 година е работил в прокуратурата на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия. Участвал е в процеси в Международния наказателен съд, Специалния трибунал в Ливан, трибунала в Руанда и Камбоджа. Настоящия си пост, Хан заема от 2021 г.

Общо 130 страни са подписали международното споразумение на МНС, но Русия не е сред тях и не признава юрисдикцията му. Ако обаче Путин посети някоя от страните, които са го подписали, той трябва да бъде задържан там. Днешното решение на следствения комитет на Русия пък е отговор на заповедта за ареста на Путин, която от Кремъл определиха вече за възмутителна и юридически невалидна.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мими
Мими
20 май 2023 5:15
Гост

Тоя съдия требва да го барнат и за кръвна връзка с педофил…

И четем във Факти:
„Братът на прокурора, поискал ареста на Путин, е педофил….
През май 2022 г. братът на Карим Хан Имран Ахмад Хан е осъден на 18 месеца затвор за сексуално насилие над непълнолетно момче, но остава зад решетките само 9 месеца….“
https://fakti.bg/world/764915-urii-baranchik-bratat-na-prokurora-poiskal-aresta-na-putin-e-pedofil

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 18:51
Гост

Заповедта на Хагския т.нар. „съд“ има същата тежест, като строително контролните органи на Севастопол да издадат заповед за събаряне сградата на тоя ми ти съд, понеже я считат за незаконна.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 20:18
Гост

Това само в очите на всички рублофили, путлерасти и гласоподаватели на „вГъзРаждане“.

Боян М.
Боян М.
21 март 2023 12:32
Гост

В стил Гешевски да им подхвърлят белязани банкноти по колите и да ги пращат в Сливен. В руZия няма Право, така че да си правят колкото кенгуру процеси искат. Обаче това няма да промени факта, че Путлер ще свърши или като признат за виновен в престъпления срещу човечеството, или по-вероятно с точка в челото. Цивилизацията печели и в двата случая. СЛАВА НА УКРАЙНА!

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 11:05
Гост

Вижда се края на Капутлер

Чемодан, вокзал, Сибир!
Чемодан, вокзал, Сибир!
21 март 2023 10:37
Гост

Русия все повече заприличва на Северна Корея. Чудя се българските русоРоби как още не са стегнали куфарите да имигрират в Сибир, ами се мъчат тука в тоя пропаднал Запад.

Анонимен
Анонимен
21 март 2023 10:34
Гост

Ботоксовото джудже съвсем изплиска легена…

Георги Ат.
Георги Ат.
21 март 2023 9:43
Гост

Не казвам, че Путин е невинен, но това обвинение с децата е меко казано тъпо, като можеха за толкова други неща да се опитат поне да го хванат. Да се изведат децата от мястото на военен конфликт е не просто задължително, а и исторически повтаряно и повтаряно в Европа от век поне. Като наи-известен пример се дава Великобритания по време на ВСВ, когато извежда децата от Лондон и околностите на север. Децата са евакуирани без родителите си, които остават и са ангажирани с военната и гражданската дейност, докато децата ако не са пратени при роднини, то в приемни семейства. Когато… Покажи целия коментар »

Имран Ахмед Хан
Имран Ахмед Хан
21 март 2023 3:26
Гост

Къде е въпросното военопрестъпление , в кой акт на президент на Русия , руската дума е признала независимост на ДНР , ЛНР, ЗО и ХО , по волята на актове за самоопределение -референдуми, С конституционни промени са приети в състава на РФ, деца от домове във райони с военни действия са евакуирани със заповеди на директорите на домовете които се явяват настойници , къде точно е престъплението , камоли против човечеството или от военен характер, Военнопрестъпление е акт на военен …???Този Хан ще бере ядове …педофилските изпълнения ще излязат наяве

е,да, ама
е,да, ама
21 март 2023 11:07
Гост

Освен руZкий мир и правила , има и международно признати. Разбира се, и аз смятам, че е несправедливо разни стотина и петдесет държави да се месят на великата страна и да я обвиняват, че уж извършва престъпления. По-добре да се възхитят публично от гениалните замисли и брилянтните действия на тази цивилизация дето е извън всички съществуващи земни.

Глух
Глух
20 март 2023 22:01
Гост

Това е война за оцеляване – дотам ни докараха, да се избиваме – за да оцелеем.

Не ни харесват славяните, тоест – като начин на живот, манталитет и други неща – не ни харесват и това е.

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 19:39
Гост

И това ми било правен сайт! Друг път! Налазен с постове само от тролове!

Прокурора
Прокурора
20 март 2023 18:17
Гост

Убиха Слободан Милошевич, а после го реабилитираха напълно. Така и не се разбра – кой понесе вината за убийството му!?! Някой има ли отговор? Е, гаранция, че с Русия и Путин това няма да се повтори. Чакам смъртнете присъди на убийците на Милошевич в Хагската прокуратура и съд.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 март 2023 19:07
Гост

Няма гаранция, че няма да се повтори с Путин. Или има гаранция, и тя се нарича ракети. Онова недоразумение, наречено Димитрий Медведев, което заместваше за 4 години Путин за нулиране на брояча, вече се изказа за възможността да бъде ударен Международният наказателен съд в Хага със съветски ракети. Но въпреки дрънканите от него глупости, действителността е безспорна – Сърбия нямаше силици да превърне цялото НАТО в радиоактивна пустиня, а Русия има. Поради което целият диалог може да бъде разглеждан като театър за накаляване на обстановката. И докато Путин няма спешна нужда да напуска Русия, клоуните от МНС не могат вечно… Покажи целия коментар »

Съд за неизвестния виновник за войната!
Съд за неизвестния виновник за войната!
20 март 2023 18:04
Гост

В НК пише,ме се носи наказателна отговорност за агресивна война. Поради каква причина прокуратурата на България не е образувала наказателен процес срещу неизвестния виновник, започнал войната срещу Украйна?

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 март 2023 19:12
Гост

Коя война, тази от 2004 година, тази от 2014 г., или последната от 2022 г.? Някой да помни, че през 2004 година има т.нар. „трети“ тур на изборите в Украйна при допустими само два по конституция? Някой да помни, че лумпени подпалиха и Партийния дом в София, и Домът на профсъюзите в Одеса? Или да прави сравнения между унищожаването на България с виковете „кой не скача, е червен“ и унищожаването на Украйна с виковете „кой не скача, е москал“? Или да прави сравнение между насъскването на украинците срещу Русия и насъскването на македонците срещу България?

Стоил
Стоил
20 март 2023 17:39
Гост

Естествено, че няма давност за военни престъпления.

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 17:30
Гост

Ако трябва да сме честни Крим е първо български. Та вероятно в „изтрически граници“ трябва да се включим и ние и Украйна и Русия да ни върнат Крим!

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 17:36
Гост

За България не знам, но Македония трябва да бъде присъединен по право кредитор по всеки териториален спор. Иначе – нищо неочаквано, предвид факта, че Русия не признава МНС.

Щерев
Щерев
20 март 2023 17:41
Гост

Голата истина. Но надали ще ни се върне.

Малина
Малина
20 март 2023 17:28
Гост

Глупаци

Ставрев
Ставрев
20 март 2023 17:28
Гост

Както Цио Хазарта каза – учи се да ги разбираш и тия, защото и бабетката с руското знаме пред паметника в центъра също е българка, като теб. Просто трябва да се учим да ги разбираме, а не да ги игнорираме. Старците имат причини да подкрепят Русия и да искат тя да се върне и да ни управлява. Но все пак е важно да не допускаме тези сатрапи да се върнат и да възобновят ДС и забраната за свободен живот! Но все пак такива хора има в тая държава. А цинични и гнусни са Нинова и Копейкин, които яхват тези носталгици… Покажи целия коментар »

Хари
Хари
20 март 2023 17:42
Гост

Много беше прав.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 март 2023 19:17
Гост

Пазете се от ДС, за да се натресете на ДПС. Пазете се от старците-носталгици и Русия, за да се натресете на младите и Турция. Само дето който можеше да избяга в Германия или Испания, отдавна е там. Тук останаха само тези, които султан Ердоган ще изтреби както са изтребени арменците в малоазийското Черноморие през 1914 г., както са изтребени гърците в Смирна (сега Измир) през 1922 г., и както до ден днешен биват изтребвани кюрдите в Турция. Радвайте се на свободния си живот! Имате свободата да бъдете затрити по своя воля, но защо ли държите да вкарате с вас и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
20 март 2023 20:00
Гост

Тия „старци“ са нашите баби и дядовци и са работили цял живот честно и достойно…така е поне за повечето-за твойте не знам.

Заки
Заки
20 март 2023 17:27
Гост

Добре е да им се припомни, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни.

Симеон
Симеон
20 март 2023 17:28
Гост

То и нашите депутати имат имунитет и се крият зад него.

Неделина
Неделина
20 март 2023 17:27
Гост

Корни и Рубльов вероятно ще приветстват това!

Албена
Албена
20 март 2023 17:26
Гост

Абе той Достоевски го е казал, че руския народ броди в Европа и се чуди какво още да разруши. Но виж родните мурзилки не го разбират това и отиват да се намочат на Моча!
Е, там всеки софиянец има някакви спомени. Пред Моча аз лично повърнах на 18, когато се напих за първи път, а мой приятел години по-късно свърши нещо свидно – с*а в близките храсти!

Арнаудов
Арнаудов
20 март 2023 17:25
Гост

Харесвам руската литература, композитори, култура. Но това не е Русия, която харесвам. Това сега е една агресивна и терористична държава

Чулев
Чулев
20 март 2023 17:24
Гост

А за козичките на баба Дора ще кажете ли няколко думи? Или как Саша Сивова се е върнала от Мисури за да работи докторица в Лом, след като е изучавала всичко това с години в САЩ?

Неда
Неда
20 март 2023 17:24
Гост

Оня руски агент, санкциониран по Магнитски, който създаде русовилско движение в Москва и го оглави, оня ден разправяше в Панорама, че видиш ли Запада искал да заличи всички държави, а Руския път бил този, който признава многоообразието. Това е колосална измишльотина. Кой ти каза, бе тикво, че Запада искал да затреи държавите. Къде го видя това? Да, когато две държави не спонсорират терористи, гражданите им са нормални, те махат границите между тях. Но това не значи, че двете държави стават една. Белгия и Нидерландия са пример.

Лидия
Лидия
20 март 2023 17:22
Гост

Защо? Кой им е виновен? Или твърдят, че няма насилствено депортиране на украинчета? Лицемерна паплач!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
20 март 2023 19:20
Гост

Английските вестници пишат, че децата на мигрантите са отвличани току пред държавните детски домове. Нещо МНС да се е заял с Англия? Не, нали? Класика: „това е демократично отвличане“.

Павлов
Павлов
20 март 2023 17:21
Гост

Русия са шепа наркомани!