Президентът Румен Радев открои избирателното правосъдие и нуждата от реформи за противодействие на корупцията по високите етажи на управлението като основни предизвикателства пред България. Държавният глава говори по време на конференцията „Антикорупция и национална сигурност“, организирана от Министерството на правосъдието, като посочи, че решаването на тези проблеми и съставянето на стабилно правителство са в основата на трайното решение на политическата криза.

„Имаме нужда от пълноценна правосъдна реформа, с която да се ангажират всички партии. Правосъдна реформа, която да изключва както произволни арести, така и избирателното правосъдие и бягството от наказание“, каза президентът в коментар на изнесените миналата седмица от прокуратурата данни за заговор срещу магистрати и висши полицаи. Румен Радев уточни, че не е получавал информация от държавното обвинение, но подчерта, че в обществото все още остава дълбокото съмнение, че се работи избирателно.

Той за пореден път призова следващия парламент да приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор.

„Когато установим такива механизми, когато има съдебни органи като Висшия съдебен съвет, в които членовете не са йерархично зависими от основни фигури в съдебната система, тогава ще можем обективно да говорим за ефективната работа на правосъдните органи. Големият проблем в България е избирателното правосъдие. Това ще бъде тестът за всички партии, за българските политици, за нашите народни представители дали са адекватни на очакванията на обществото и на процесите, които текат“, посочи Радев и подчерта, че без приемането на поправките не може да се говори за ефективна борба с корупцията.

На въпрос за годишния доклад за човешките права на Държавния департамент на САЩ, в който за България са откроени отново проблемите с корупцията, незаконните арести и свободата на медиите, президентът посочи, че в него се констатират отдавна познати на българите проблеми.

„България дължи пълноценна правосъдна реформа не на някого в чужбина, а на своите граждани“, каза президентът и допълни, че е необходимо партиите да осъзнават, че предизборните обещания трябва да водят не само до парламентарно представителство, а и до конкретни резултати като изкореняване на безнаказаността и обективно правосъдие.

Радев припомни и протестите през лятото на 2020 г. с искане на оставка на управляващите и главния прокурор, като каза, че тогава гражданите са изразили категорична воля да отстояват демокрацията и върховенството на правото като свои ценности.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
адвокат
адвокат
21 март 2023 19:15
Гост

1000 % e прав е Президента – за други неща не съм му фен, но тук е много точен

Анониме123н
Анониме123н
21 март 2023 18:15
Гост

Мунчо, мунчо! Щом ти си президент, какви да са магистратите?

Корекция
Корекция
21 март 2023 15:44
Гост

„Защото дори прокурорите и съдиите са подкупни“. Защо пък това „дори“, иначе сте права.

адвокат
адвокат
21 март 2023 15:44
Гост

Трябва известен контрол над съдилищата – това сега ,което е, всеки пише и брише нещо, “тълкува“, умува , и като резултат – пълен, хаос, не става – в крайна сметка съдиите трябва да са едни чиновници като всички други, а не всякакви екстраваганти…Трябва да има и закон за отг. за вреди от съд.д-т, а на всеки да вика- “я ше пишем, квото щем, нал съм независим“

Ani
Ani
21 март 2023 13:53
Гост

Държавата не е толкова бедна, но няма кой да оправи съдебната система и хората там да не са подкупни. Защото дори прокурорите и съдиите са подкупни. Което значи, че няма кой безпристрастно и спокойно да съди за корупция по високите етажи.

Кюмур
Кюмур
21 март 2023 14:10
Гост

Не мисля че твърдяната от Вас подкупност е най големия проблем на съдебната система. Според мен това е опита на останалите власти и на икономически господстващите субекти да яхнат съдебната система и да я използват за личните си нужди.

Любенов
Любенов
21 март 2023 13:52
Гост

Абе истината е, че на народа не му пречи да го крадат и да има корупция по върховете. Пречи му ако не му стигат парите за ядене. Ма като гледам поселдно време с увеличилите се цени на хляб (за който впрочем има някакви данъчни облекчения, но хляба не е станал по-евтин. Вероятно просто производителя на кифлички и пици вече пише, че прави хляб с мармалад отгоре.) не виждам хора по улиците да протестират, както във Франция за увеличаващата се с две мижави години възраст до пенсия. Та явно на българина и за цените не му дреме. Едните нямат сили и… Покажи целия коментар »

Рашков
Рашков
21 март 2023 13:49
Гост

Да де, а как да стане борбата с корупцията по високите етажи? Това и аз мога да го говоря ма не съм президент и не ми се плаща мощна заплата. Кажи как да стане. Без клишетата, че трябва реформа. Ние и това знаем. Как да стане тази реформа? Как да заходим?

Малина
Малина
21 март 2023 13:49
Гост

Е добре, да се преборим с корупцията по високите етажи

Гиги
Гиги
21 март 2023 13:45
Гост

A, сетиха се за ценностите на гражданите!

Цветанов
Цветанов
21 март 2023 13:46
Гост

На думи е много лесно. Ама нищо не правят.

Димитър
Димитър
21 март 2023 13:42
Гост

Само да не говорим за предизборните обещания.

Христо
Христо
21 март 2023 13:43
Гост

Голи отвсякъде. Като захапят кокала, забравят за какво са говорили.

Мартина
Мартина
21 март 2023 13:37
Гост

Еми ето – НАП събрали над 700 милиона повече до март тази година, от парите събрани за същия период през 2022 година. Над 700 МИЛИОНА!!! Пари бол. Влагайте ги в борба с корупцията, реформи, каквото си искате. Обаче не. Само наливаме и нищо.

Ani
Ani
21 март 2023 13:54
Гост

Това обаче няма да са пари за ремонт на училища или спортни площадки, озеленяване, пари за образование и реформата му. Това ще са пари за крадене…

Ростислав
Ростислав
21 март 2023 13:36
Гост

Добре ще е да се приеме законопроект, въвеждащ възможности за ефективно разследване на главния прокурор.

Димо
Димо
21 март 2023 13:37
Гост

Дали ще стане скоро? Или на Гешев ще му изтече мандатът?

Ani
Ani
21 март 2023 13:56
Гост

Не, добре ще е да се приеме закон за лустрацията. Да видим тия съдисти и насилници, които едно време са били прости ченгесари в ДС, кои точно са сега и какво правят, като лидери на политически партии. Говоря, както за Бойко Борисов и тия в обкръжението му, така и за Атанас Атанасов от ДБ, дето сега е пръв демократ ама бас ловя, че някога е бил важна клечка в ДС и кой знае колко хора е пратил в Белене. Ама след 1990 почва нов живот. За стария си спомня само, като седи на клозетната чиния вероятно и не споделя с… Покажи целия коментар »

Павлов
Павлов
21 март 2023 13:36
Гост

Ей, целият му мандат ще мине в банални реплики. Седефчов поне някаква благотворителност извършваше и изглеждаше по-благ. Петър Стоянов беше авторитет. А тоя ходи и говори с банални реплики и нищо повече. Е, и управлява чрез служебни кабинети де.

Елисавета
Елисавета
21 март 2023 13:35
Гост

Не казва нещо, което ние да не го знаем.

Беров
Беров
21 март 2023 13:35
Гост

Само клишета ръси тоя.. Ма само клишета

Павлов
Павлов
21 март 2023 13:36
Гост

Само това прави и така ще му мине и тоя мандат. Ма българина доволен. То що и да не е – никой не се пеняви на решенията на служебното правителство. Никой не го е еня.

Щерев
Щерев
21 март 2023 13:34
Гост

Е, кога ще се случи тази пълноценна правосъдна реформа?

Рики
Рики
21 март 2023 13:35
Гост

Въпросът е кой ще се наеме да я направи.

Димо
Димо
21 март 2023 13:31
Гост

Само си чешат езиците с корупцията по високите етажи на управлението. И нищо не се прави.

Ники
Ники
21 март 2023 13:32
Гост

При нашата Гешевтура, какво очаквате?