Бившият министър на икономиката и енергетиката в правителството на тройната коалиция Румен Овчаров отива на съд. От прокуратурата съобщиха днес, че са внесели в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Овчаров за отдаването под наем на „Мини Бобов дол“ на частната фирма „Ораново“.

Според обвинението договорът за наем е бил неизгоден за мините и с него на държавното дружество са нанесени щети за над 8,9 млн. лева. На Овчаров беше повдигнато обвинение за случая преди една година, но тогава то беше само за престъпление по служба. Днес от прокуратурата обясниха, че бившият министър ще бъде съден и за умишлена безстопанственост.

Става дума за периода от 2006-2007 г., когато Овчаров като министър е сменил Съвета на директорите на мините заради влошените финансови показатели, а новоизбраният съвет предложил три оздравителни плана за дружеството, които той отхвърлил без мотиви. През пролетта на 2006г. към дейността на „Мини Бобов дол“ проявили инвеститорски интерес две частни компании.

„Въпреки изискването за провеждане на търг при наличие на повече от един кандидат, Румен Овчаров дал разрешение на „Мини Бобов дол“ ЕАД да отдаде възмездно под наем за срок от 5 години на „Ораново“ ЕООД активи, собственост на „Мини Бобов дол“ ЕАД,  при условията на пряко договаряне“, посочват от прокуратурата.

След това били извършени две финансови проверки от министерството, които констатирали, че с договора за наем не е постигнато финансово оздравяване на мините, които продължавали да работят на загуба и да трупат задължения, тъй като наемната цена дори не покривала амортизационните разходи.

Въпреки че бил запознат с тези констатации, Овчаров умишлено не предприел действия за тяхното отстраняване. През този период той нарушил служебните си задължения като допуснал да се извършва добив на подземни богатства, изключителна държавна собственост, без проведена процедура за предоставяне на концесия от дружеството наемател и от това са настъпили немаловажни вредни последици, уточняват от държавното обвинение.

Обвинението в престъпление по служба е затова, че Овчаров е превишил властта си и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави облага за частната фирма „Ораново“, като случаят е определен от прокуратурата за особено тежък. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 10 г. затвор. Ако в съда се докаже обвинението в умишлена безстопанственост обаче, бившият министър може да получи наказание от 3 до 12 г. затвор.

Разследването срещу Овчаров започна, след като прокуратурата беше сезирана в началото на октомври 2016 г. след тридневен протест за неизплатени заплати на работници от рудник „Бабино“, който е част от „Мини Бобов дол“. След това стана ясно, че действията на Овчаров са били разследвани от 2010 г. до 2012 г., както от Софийската градска прокуратура, така и от Кюстендилската прокуратура. И двете разследвания обаче са били прекратени, но след това главният прокурор Сотир Цацаров  е отменил постановленията заради появили се нови обстоятелства.

През есента на 2016 г. Овчаров беше обвинен в безстопанственост и по разследването за АЕЦ „Белене“.

6
Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви
 
 
 
нови хронологично най-добре оценени
Пепи
Пепи
02 април 2018 9:03
Гост

Дано това не е поредното обвинение, което ще катастрофира безславно.

Случаен
Случаен
30 март 2018 16:07
Гост

Р. Овч. сега ще се прочуе и като бг Ал Капоне. Между другото – къде е Овчаров сега?

Павлин
Павлин
30 март 2018 13:10
Гост

Р. Овч. – нали така беше скандално известен тогава.

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 15:19
Гост

Не беше, а е. Но пак не гонят за това, за което трябва да го подгонят.

Анонимен
Анонимен
30 март 2018 13:10
Гост

Малко в мината също няма да му е зле

Макс
Макс
30 март 2018 12:40
Гост

Като го гледам, направо е за затвора.