Корупционните схеми с руски енергийни фирми за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“, за които бившият министър на енергетиката Румен Овчаров в тройната коалиция и ексшефовете на централата Александър Николов и Иван Генов бяха санкционирани от САЩ по глобалния закон „Магнитски“, са разследвани и от българската прокуратура.

Това обявиха днес от държавното обвинение в позиция (пълния ѝ текст виж тук) относно новите санкции от САЩ за още петима българи. В петък щатите включиха в списъка си по „Магнитски“ Овчаров, Николов, Генов, бившия финансов министър от ГЕРБ Владислав Горанов и шефа на движение „Русофили“ Николай Малинов.

За Овчаров от САЩ заявиха, че „многократно е участвал в корупционни енергийни договори с руски енергийни компании, получавайки подкупи и други облаги в замяна на договори с фиксирана цена за руски газ и ядрено гориво и договори за поддръжка на АЕЦ „Козлодуй“.

Според информацията на американските власти, докато е бил министър на енергетиката, Овчаров е получил над пет милиона евро в сметки в офшорни банки. Договорените от него и негови приближени договори за доставка на ядрено гориво от Русия са „натоварили“ АЕЦ с десетки милиони.

„Овчаров допълнително се е облагодетелствал от завишените цени на българската енергия, чрез въвеждането на ненужни посредници на пазара на електроенергия. Например, въпреки че АЕЦ “Козлодуй” има договор за продажба на електроенергия директно на Българската национална електрическа компания (НЕК), Овчаров се координира с Николов да получи договори за закупуване на електроенергия от АЕЦ “Козлодуй”, която след това препродават на НЕК, печелейки за сметка на правителството и хората на България“, посочиха от САЩ.

В тази връзка днес от прокуратурата обявиха, че всички обстоятелствата, изложени от САЩ за Овчаров, Николов и Генов, „са предмет на разследване по вече образувано досъдебно производство“.

Отделно от това прокуратурата припомня и внесените в съда дела срещу Овчаров и Николай Малинов, но това срещу бившия министър на енергетиката е свързано с „Мини Бобов дол“ и по него давността за преследване изтече, а делото продължава единствено по искане на Овчаров. Срещу него и друг бивш министър на енергетиката – Петър Димитров, беше внесен обвинителен акт за безстопанственост и заради АЕЦ „Белене“, но за това дело няма информация да е приключило.

От прокуратурата днес подчертаха, че са предприели всички необходими действия спрямо всички българи в списъците по „Магнитски“. От позицията на държавното обвинение е видно, че единствените санкционирани от САЩ, за които в България няма да има никакви последствия са бившият депутат от ДПС Делян Пеевски и бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков.

„За лицата Д. Пеевски и Ил. Желязков са извършени проверки, в хода на които е била изискана цялата налична информация в ГДБОП, ГДНП, ДАНС, КПКОНПИ, НАП, Агенция по вписванията и други държавни органи. В постъпилата в прокуратурата информация не се съдържат данни за каквито и да било престъпления. По отношение на лицата са извършени и данъчни ревизии, които не са установили никакви данъчни нарушения, респективно задължения и несъответствие в декларираните данни. Поради липсата на каквито и да било данни, от които може да се направи основателно предположение за извършено престъпление, са постановени откази от образуване на досъдебно производство“, заявяват от прокуратурата.

За изложените от САЩ твърдения, че Владислав Горанов е имал връзки с Васил Божков и е участвал в корупционна схема за десетки милиони евро в замяна на благоприятно законодателство за хазартната индустрия, прокуратурата твърди, че те също са обект на разследване по вече образувано досъдебно производство.

В тази връзка от държавното обвинение казват, че още през април 2022 г. е изпратена молба за правна помощ до Обединените арабски емирства (ОАЕ), където избяга Божков, с искане да бъде разпитан като свидетел чрез видеоконферентна връзка. До момента обаче молбата не била изпълнена.

След новите санкции от прокуратурата поясняват, че ще изпратят запитване до САЩ за предоставяне на информацията, въз основа на която са включени новите имена в „Магнитски“.

За развитието на делата около Божков, от прокуратурата припомнят, че е обвинен за 19 престъпления и са били разпоредени много данъчни ревизии, но някои от тях още не са приключили. Материали от завършените ревизии пък са отделени и по тях са образувани 27 досъдебни производства за пране на пари и данъчни престъпления. По тях са били изпратени 18 европейски заповеди за разследване и молби за правна помощ до САЩ, Великобритания, Швейцария, Австрия, Гърция, Румъния, Кипър, Франция, Люксембург, Полша, Малта, Унгария, Китай, Албания, Молдова, Монголия, Грузия, като само част от тях са изпълнени.

„Отделно от това, прокуратурата е изготвила и изпратила общо 4 нови молби за правна помощ, по които от властите на ОАЕ е поискано да връчат на обвиняемия Васил Божков призовки за доброволното му явяване пред българските разследващи органи, като последната от тях е изпратена на дата 18.01.2023“, посочват от държавното обвинение.

За останалите санкционирани през 2021 г. по „Магнитски“ – Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов, разследванията продължават.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Дичо
Дичо
15 февруари 2023 15:56
Гост

Някой да се учудва, че Делян Пеевски не е разследван?

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 14:00
Гост

Много искам да знам какво означава „глобален закон“, защо имаме „глобалния закон „Магнитски“, кой го приема и хго прави задължителен за света /щом е глобален, същността му следва да е такава/.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 13:45
Гост

От кога в България се разследва и съди по списъци? Така не беше ли едно време? И като се обърне някога обстановката ( защото се е случвало) какви песни ще запеете или ще бягате към Щатите, изкарвайки се политически бегълци? И дали ще ви вземат? Това вече беше, а стига толкова!

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 13:51
Гост

Ха! Другарят Овчаров с лодка до Русия, а господин Прокопиев с кораб до Щатите? Хич няма да е лошо, но да си взимат и отрочетата – Корнелии, Кирчовци и Кокорчовци, Бойкикиев и Надка ….

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 16:47
Гост

Аз още чакам да ми отговарят гербавите тролове тук какво е „глобален закон“ и на какво основание има задължаващ ефект у нас.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 12:13
Гост

Следствието да разследва!

Проскубания бухал
Проскубания бухал
15 февруари 2023 12:03
Гост

Сега ще настане цирк, като с Малинов- ще им повдигат обвинения за каквото намерят и ще се възобновяват процедурисамо и само някое от делата да завърши с осъдителна присъда. Административното нареждане е такова , трябва да се изпълнява строго и без много мотане.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 12:01
Гост

По-скоро разследването срещу Румен Овчаров е държано в прокуратурата достатъчно дълго, за да изтече давността и да му се гарантира, че няма да бъде наказан. Хамериканците не пасат трева и колкото и нашите каскети да обичат да се правят на луди, няма вариант някой да им повярва.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 13:56
Гост

Овчаров отдавна е в съдебна фаза, само дето съдът гледа “благосклонно” и с признателност на него.

Дечо
Дечо
15 февруари 2023 11:27
Гост

Хаха, сценарият е ясен. Това което не става с пари, става с много пари. Поредните на които накрая ще им лепнат оправдателни присъди и за капак ще осъдят и държавата по ЗОДОВ

Невена
Невена
15 февруари 2023 10:48
Гост

Завсички по списъка Магнитски знаем, че са тарикати от години. Но и знаем, че никой не ги закача, пак от години

Юлиян
Юлиян
15 февруари 2023 15:58
Гост

Докато Боко беше начело, ги пазеше като рохки яйца.

Манолев
Манолев
15 февруари 2023 10:48
Гост

Е да бе, каскета е по-достоверен източник и е по-в час с това кой е престъпник и кой не, от САЩ…

Дренев
Дренев
15 февруари 2023 10:48
Гост

Нещо не ви вярвам, че правите каквото и да било

Куминочистач тотален разбирач
Куминочистач тотален разбирач
15 февруари 2023 10:47
Гост

Поредната порция нихилизъм и унижение за българския народ, поднесени от прокуратурата му!

Възмутен
Възмутен
15 февруари 2023 16:19
Гост

И после пак ще им плащаме грешките.

Шивиков
Шивиков
15 февруари 2023 10:47
Гост

Поредното доказателство, че сте тотално некомпетентни. Защо не питате ЦРУ и службите на САЩ да ви дадат доказателствата, които те имат? Защото не ви стиска и ви е страх от Пеевски и Божков да се разработите

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 13:24
Гост

Защото нищо няма да дадат, затова! Нали ВСС ги питаше за Миталов – нищо. Тогава удобно “добрите” сили си замълчаха. Лозан Панов се правеше на умряла лисица и беше пръв на амбразурата да защитава Миталов. Какво да правиш? Политика и интереси.

Анонимен
Анонимен
15 февруари 2023 13:32
Гост

Пък за онзи Малинов как да е корумпиран, като няма достъп до обществени средства и от него нищо не зависи, освен това, че е приятел с Путин? Страшни глупости са това с този Магнитски! На всичкото отгоре Европейският съюз изрично каза, че не се съобразяват с Магнитски и не го прилагат. Е, България част от ЕС ли е или е щат към САЩ? Стига сте кудкудякали и си отворете очите преди да дрънкате тук.

Арнаудов
Арнаудов
15 февруари 2023 10:45
Гост

БГ Пенсионер…

Чулев
Чулев
15 февруари 2023 10:45
Гост

И като го разследвате още преди това до къде се стигна? До под кривата круша

Шарков
Шарков
15 февруари 2023 10:44
Гост

Но пък цялото поведение на прокуратурата е едно голямо доказателство, че трябва ГЕРБ да загубят тези избори и да се смени цялата прокуратура, ВСС и всички гнили плодове по клона, защото освен да криете мафията, друго не правите

Моолов
Моолов
15 февруари 2023 10:44
Гост

Но обобщено – за никой няма доказателства да е извършил престъпления

Йосиф
Йосиф
15 февруари 2023 16:23
Гост

Защото родната ни прикриватура гони и хваща дребните риби. За отбиване на номера.

Владиславов
Владиславов
15 февруари 2023 10:43
Гост

Само за Делян Пеевски и Илко Желязков няма никакви данни за извършени престъпления, обяви държавното обвинение

Hahahhaha е тоест какво? САЩ се гаврявт с тях, защото не са им приятни?

Симо
Симо
15 февруари 2023 16:20
Гост

E, как ще има данни. Като не ги разследват.